Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Andermatt

Wie richting de Gotthardtunnel gaat komt dit plaatsje vast tegen op de borden. Hoog in de bergen boven de tunnel ligt dit kleine plaatsje. Een typisch Zwitsers dorp in de bergen van Centraal Zwitserland.

Andermatt is een klein dorp gelegen in het Zwitserse kanton Uri. Andermatt is een kruispunt van wegen voor wie over een van de passen de Alpen overgaat. Via Andermatt leiden er wegen door de Gotthardpas, de Oberalppas en de Furkapass. Vroeger kwam al het verkeer wat door de Alpen wilden door het dorp, maar sinds de komst van de Gotthardtunnel is dit niet meer nodig. Voor het treinverkeer is het nog steeds een belangrijk knooppunt. Treinen door de Alpen komen vaak langs Andermatt. Door het dorpje stroomt de rivier de Furkareuss. In de wintermaanden is het dorpje geliefd bij wintersporters. In de zomermaanden zie je er veel motorrijders en mensen in prachtige oude auto’s die mooie ritten willen maken en is het dorp populair bij wandelaars.

Het dorpje Andermatt was tot in de Tweede Wereldoorlog een mondaine toeristenplaats. Er stonden enkele Grand Hotels waar de rich and famous zich in de zomer en winter vermaakte. Sinds de passen bij Andermatt geschikt werden voor ander dan voetverkeer ontwikkelde Andermatt zich tot een belangrijke toeristische trekpleister. Andermatt bestaat al sinds de 13e eeuw , maar werd pas echt belangrijk toen de Gotthardpass open werd gesteld 1818 en toen de spoorwegtunnel werd opengesteld on 1881. Door de groeiende onrust in Europa aan het einde van de 19e eeuw werd besloten in Andermatt ook een garnizoen soldaten te vestigen. De soldaten hebben er heden ten dagen nog steeds een trainingscentrum.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Andermatt in eerste instantie vooral als garnizoensplaats gezien. Langzaam kreeg het zijn toeristische functie weer terug. En terecht. De omgeving van Andermatt is spectaculair. Het rijden door de Gotthardpas is een absolute aanrader voor een ieder die zijn reis naar Italië een echt avontuur wil malen. Ook Andermatt zelf is de moeite waard om te stoppen. Er zijn enkele prachtige oude huizen en een zeer charmant kerkje te vinden in het centrum van het dorp. de inwoners ontvangen je gastvrij en er meerdere leuke tentjes waar je kunt genieten van typische Zwitserse lekkernijen.

Hier ligt Andermatt

Weersverwachting Andermatt

vandaag
23° / 11°
morgen
16° / 12°
13 jul
16° / 10°
14 jul
18° / 9°
15 jul
21° / 12°
Meer weer van Andermatt op klimaatinfo.nl

Meer informatie