Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Camon

Gelegen in een bocht van de rivier de Hers ligt het prachtige dorpje Camon. Camon staat op de lijst met de mooiste dorpjes van Frankrijk en het is een ville fleuri. Het dorp ligt in de regio Occitanie en het departement Ariège.

Camon heeft als bijnaam “klein Carcassonne”. Het werd gesticht in de achtste eeuw. De naam is een verbastering van het Gallo-Romaanse Cambodunum. Wat fort in de meander betekent. Het dorpje kent een roerige geschiedenis en ontkwam gedurende de eeuwen ternauwernood aan complete vernietiging. In de dertiende eeuw sprong de nabij gelegen dan en overstroomde het dorp in zijn geheel. Ondanks de in de veertiende eeuw aangebrachte versterkingen tijdens de 100-jarige oorlog, ontkwam het dorp niet aan plunderende bendes die in de vijftiende eeuw het dorp met de grond gelijk maakten. Pas in de zestiende eeuw kreeg Camon zijn uiteindelijke verdedigingswerken. De muren werden opgericht en de abdij werd verstevigd. Dat was in die tijd hard nodig door de religieuze oorlogen die er woedde in Frankrijk.

Wie de auto buiten het dorp parkeert snapt direct waarom Camon een bloemen dorp is. Overal staan rozenstruiken en bloeien stokrozen. Die rozenstruiken zijn een overblijfsel van de tijd dat hier nog wijn werd verbouwd. Toen toonde de inwoners met bloeiende rozenstruiken aan dat de grond rondom Camon goed en vruchtbaar was en dus mooie wijn opleverde. Nu heeft het Camon vooral een lieflijke en geurige uitstraling.

Het oudste gebouw in het dorp is de abdij uit de tiende eeuw. De kerk mag je nog steeds bezoeken, de abdij zelf is een hotel geworden. Wie de oude muren van het dorp volgt komt vanzelf bij de abdij terecht. De kerk is in de zestiende eeuw herbouwt door Bisschop Phillip de Lévis. Het dorpje heeft nog steeds zijn kleine middeleeuwse straatjes. Wie daar doorheen dwaalt kan zich al snel in de vorige eeuwen wanen. Er is geen verkeer en Camon is nog niet verpest door toeristentreintjes en souvenirwinkels. Wie op de fiets naar Camon wil komt het dorpje tegen op de voie verte fietsroute. De oude treinbrug over de rivier de Hers dient tegenwoordig als fiets- en wandelpad.

Hier ligt Camon

Weersverwachting Camon

vandaag
8° / 3°
morgen
10° / 1°
26 feb
9° / 6°
27 feb
6° / 4°
28 feb
5° / 4°
Meer weer van Camon op klimaatinfo.nl

Meer informatie