Lanzarote

Spanje

Lanzarote is een prachtig vulkanisch eiland waar het toerisme de afgelopen decennia zeker invloed gehad gehad heeft. Voorheen onbeduidende dorpen zoals Puerto del Carmen en Playa Blanca zijn uitgegroeid tot grote badplaatsen. Ook het leven in de andere dorpen is veranderd door de komst van het toerisme. Toch zijn er op Lanzarote nog voldoende dorpjes te vinden die niet verpest zijn door het massatoerisme. Dorpen waar moeder de vrouw op haar slippers de was ophangt terwijl er geen toerist in de buurt te vinden is. Sommige dorpjes zijn zelfs zo rustig dat je op sommige momenten denkt dat het een spookdorp is. Als mooiste dorpjes op Lanzarote hebben we een paar dorpen gekozen die wel door de toeristen volop bezocht worden, maar die gelukkig niet verpest zijn door het toerisme. Prachtige straatjes en pleinen of juist nog het vrij ruige vissersleven… de dorpen van Lanzarote hebben het allemaal.

Op de website www.allesoverlanzarote.nl vind je meer informatie over Lanzarote en twintig dorpen en steden op Lanzarote.

Haría

Haría is een dorp gelegen in het noorden van Lanzarote. Haría ligt in ‘Dal der Duizend Palmen’. Deze naam dankt het aan de vele palmbomen die hier staan.

Wie de palmen in Haría gaat tellen die zal het aantal van duizend overigens ruimschoots overschrijden. Vooral rondom de dorpskern staan er redelijk wat palmen. Hoe ze hier ooit terecht gekomen zijn is niet bekend. Waarschijnlijk is een groot deel van de palmen ooit aangeplant. De palmen gedijen goed in Haría vanwege de vruchtbare lavagrond en de ligging van het dorp. Wolken kunnen aan de oostkant van de Risco de Famara langer blijven hangen waardoor de kans op wat regenval in Haría groter is dan op veel andere plekken op Lanzarote.

» meer over Haría

La Caleta de Famara

La Caleta de Famara is hét surfdorp van Lanzarote. De vrijwel constant aanwezige passaatwind en de vele golven in de Bahia de Penedo maken van het dorp een ideale surfspot.

Zodra je het La Caleta de Famara via de Avenida el Marinero binnenrijdt zie je aan de linkerkant een aaneenschakeling van surfshops. Het karakter van de plaats wordt hiermee nogmaals bevestigd, want al voordat je het dorp zelf bereikt hebt, heb je al lang gezien dat op het water het een paradijs voor surfers is. In de surfwinkels kun je materialen kopen of huren. Ook kun je je eigen spullen laten onderhouden of repareren.

» meer over La Caleta de Famara

Teguise

Als je het over mooie dorpen hebt dan is het centraal op Lanzarote gelegen Teguise daar een fraai voorbeeld van. Wat ons betreft het mooiste dorp van het eiland en zelfs een van de mooiste dorpen van Spanje.

Teguise kent een historie die terug gaat tot het jaar 1418. In dat jaar stichtte Maciot de Béthencourt de stad La Villa Real. Niet veel later werd de naam door de stichter verandert in Teguise, zijn echtgenote. Teguise is altijd een belangrijke stad geweest op het eiland Lanzarote. Tot het jaar 1852 was het zelfs de hoofdstad van Lanzarote, een rol die Teguise in dat jaar verloor aan het aan de kust gelegen Arrecife. Wie het hedendaagse Teguise vergelijkt met Arrecife doe mag de toenmalige overheid dankbaar zijn voor die beslissing. Waar Arrecife uitgegroeid is tot een weinig tot de verbeelding sprekende stad daar is Teguise een prachtig charmant dorp gebleven.

» meer over Teguise

Yaiza

Het in het zuiden van Lanzarote gelegen dorp Yaiza wordt vaak vermeld als het ‘mooiste dorp van Lanzarote’. Sommige mensen menen zelfs dat Yaiza het mooiste dorp van heel Spanje is.

Yaiza ligt vlak bij de Montañas del Fuego. Dit ruwe vulkanische landschap staat in schril contrast tot het sfeervolle, bijna aaibare dorp dat Yaiza is. Wie Yaiza bezoekt die zal ontdekken dat de dorpsbewoners hun best doen om het dorp in mooie staat te houden. De huizen zijn over het algemeen in onberispelijke staat en zwerfvuil of slecht onderhouden tuinen zul je hier niet zo snel aantreffen.

» meer over Yaiza