Andalusië

Spanje

Andalusië is één van de zeventien autonome regio’s in Spanje. Het is van alle regio’s de meest zuidelijk gelegen en staat bekend om zijn witte dorpjes. De hoofdstad van deze regio is Sevilla. Andere grote steden in de regio zijn Almeria, Cadiz, Cordoba en Malaga. Enkele van de beroemdste kustregio’s van Spanje zoals de Costa del Sol en de Costa del Luz zijn te vinden in Andalusië.
Zoals gezegd staat de regio Andalusië bekend om zijn prachtige witte dorpen. Het merendeel van deze dorpen zijn te vinden in een van de vele prachtige natuurparken die de regio rijk is. De Sierra de las Nieves is hier een mooi voorbeeld van. Veel van de dorpen in Andalusië hebben een Moorse achtergrond aangezien de Moren tot achter in de vijftiende eeuw over deze regio heersten.
Een van de belangrijkste exportproducten uit Andalusië is de sherry. De versterkte wijnsoort wordt hoofdzakelijk gemaakt van de Pedro Ximénez druif die verbouwd wordt in de omgeving van het stadje Jerez de la Frontera. Verder staat de regio bekend om de flamencomuziek en de Iberische paarden.

Casares

Casares behoort tot de mooiste en bekendste dorpen van Andalusië. Casares behoort tot de witte dorpen van Spanje. De heuvelachtige ligging van het dorp zorgt ervoor dat het jaarlijks door behoorlijk toeristen bezocht wordt.

Als je komt aanrijden bij Casares is het moeilijk om de verleiding te weerstaan om meerdere malen te stoppen en een foto te maken van het uitzicht op het dorp. Van verre lijkt het dorp zo weggelopen uit een ansichtkaart. Voor het dorp is een parkeerplaats vanwaar je vrij gemakkelijk in het dorp kunt lopen. Tijdens deze wandeling word je enkele malen getrakteerd op fantastische vergezichten. De leukste route om te volgen is, de weg omhoog. Iedere keer is er om de hoek wel weer een steiler straatje dat je verder omhoog leidt. Onderweg kom je het centrale plein en het gemeentehuis tegen. Nadat je onder een poort bent gelopen zie je de kerk en de resten van het kasteel al staan.

» meer over Casares

Gaucin

Het dorpje Gaucin is één van de witte dorpjes in Andalusië. Het dorp ligt op ongeveer een half uur rijden van de Costa del Sol. Het karakteristieke dorpje kom je tegen onderweg naar Ronda, maar is het stoppen zeker waard.

Met ongeveer tweeduizend inwoners is het één van de grotere witte dorpen in dit deel van Andalusië. Anders dan de meeste dorpen in de omgeving was er in Gaucin al tijdens de Romeinse overheersing sprake van permanente bewoning. Het waren de Romeinen die het Castillo de Aguila lieten bouwen en zich permanent op deze plaats vestigden. Later kwam het kasteel in handen van de Visigoten die het verder uitbouwden. Ten tijde van de Moorse overheersing stond het kasteel bekend als Zajra Guazan. De naam van het dorp is hier een afgeleide van. Het is aannemelijk dat tijdens de Moorse overheersing het dorp werd gesticht.

» meer over Gaucin

Genalguacil

Het witte dorp Genalguacil is te vinden in de bergen van Andalusië. Genalguacil kan vanaf de kust het makkelijk bereikt worden vanaf Estepona. Deze slingerweg neemt je mee door het Paraja Naturel Los Reales de Sierra Bermeja.

Het dorp is vernoemd naar de rivier de Genal die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het dorp. Net als de meeste dorpen in de omgeving van Genalguacil is het dorp ontstaan ten tijde van de Moorse overheersing van deze streek. De heuvels werden voor komst van de moren al bewoond, maar de eerste permanente bewoning vond plaats vanaf de achtste eeuw na Christus. In de omgeving van Genalguacil werd ijzer, lood en zelfs goud en zilver gevonden. Nadat de Moren verdreven werden in de vijftiende en zestiende eeuw kwamen de meeste dorpen leeg te staan, in Genalguacil woonden aan het einde van de vijftiende eeuw nog slecht zevenenzeventig mensen.

» meer over Genalguacil

Grazalema

Grazalema is een dorpje gelegen in het natuurgebied la sierra de Grazema in Andalusië. Het dorpje met maar ongeveer 2200 inwoners is een van de zogenaamde “witte dorpen” in de regio.

De witgekalkte huizen steken mooi af tegen de ruige natuur en als je geluk hebt blauwe luchten. Er zijn diverse hotels in het dorpje maar je kunt het ook bezoeken als dagtrip vanaf de kust. Het dorpje stamt al uit de Moorse tijd en vroeger werd er veel geld werd verdiend met de textiel industrie wat de ruime huizen en vele kerken verklaard. Tegenwoordig is in de zomermaanden toerisme ook een belangrijke inkomstenbron. In de wintermaanden is Grazalema vaak slecht bereikbaar en door de hoogte ligt er zelfs sneeuw.

» meer over Grazalema

Iznájar

Als je het over de mooiste dorpjes van Andalusië hebt dan kun je niet om het idyllisch gelegen Iznájar heen. De ligging op een heuvel aan het Meer van Iznájar geeft het dorp een bijzondere setting.

Helaas is het een publiek geheim dat Iznájar de moeite waard is, want het dorp wordt op drukkere dagen in het zomerseizoen soms overspoeld met toeristen. Op dit soort dagen is de verkeersstress een grote bron van vermaak voor de locals die het gedoe allemaal lachend gadeslaan. De smalle straatjes van Iznájar in combinatie met lastige bochtjes, hellingen, drukte en eenrichtingsverkeer maken van Iznájar een verkeersdoolhof die menig toerist al tot waanzin gedreven heeft.

» meer over Iznájar

Jubrique

Het dorpje Jubrique is een van de witte dorpjes van Andalusië. Het dorp ligt op 558 meter boven de zeespiegel en is via een doorgaande weg goed bereikbaar vanaf de kust. Onderweg naar het dorp kom je prachtige vergezichten tegen.

De heuvels waar Jubrique te vinden is worden al bewoond sinds de ijzertijd. De romeinen lieten zelfs al wegen aanleggen in dit gebied. Voornamelijk omdat de rode aarde veel ijzer bevat. Dit is gelijk de rede dat de Moren het gebied in de achtste eeuw na Christus veroverden. Het huidige Jubrique stamt uit de vijftiende eeuw. Een oudere plaats dat bekend stond onder dezelfde naam is nu hogerop in het gebergte te vinden. Deze plaats staat nu bekend onder de naam Jubrique la Vieja.

» meer over Jubrique

Priego de Córdoba

Temidden van vele vierkante kilometers aan olijfboomgaarden ligt het dorp Priego de Córdoba. Het plaatsje ligt in het hart van de autonome regio Andalusië en is een fraai voorbeeld van de vele mooie dorpen die je hier aantreft.

Priego de Córdoba ligt in de provincie Córdoba, vandaar de naam. De afstand tot de gelijknamige hoofdstad Córdoba is ruim honderd kilometer. Dit is een rit waar je gemiddeld zo’n anderhalf uur over doet. De route trakteert je op fraaie vergezichten over het Andalusische landschap.

Toen wij Priego de Córdoba bezochten dachten we in eerste instantie dat we in een of ander matig provinciestadje terecht gekomen waren. Er was niets te zien wat ons maar enigszins in vervoering kon brengen. We vroegen ons bijna af of de tip dat dit plaatsje de moeite waard is wel klopte. 

» meer over Priego de Córdoba

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is een klein maar prachtig dorpje in de provincie Cádiz in het zuiden van Andalusië. Het dorpje staat bekend om zijn rots-woningen. Mede hierdoor zijn er het gehele jaar behoorlijk wat toeristen in het dorp te vinden.

Ondanks het feit dat lang niet alle huizen in Setenil de las Bodegas wit geverfd zijn behoort het dorp toch tot de witte dorpen van Andalusië. Bij een bezoekje aan Setenil de las Bodegas moet je wel even opletten waar je met de auto rijdt want de wegen zijn er smal en een aantal van de wegen door het dorp zijn afgesloten voor het verkeer. Hierdoor kan het zomaar voorkomen dat je met ingetrokken spiegels je door een straatje rijdt die daar niet voor bedoelt zijn. Als je eenmaal een parkeerplaatsje hebt gevonden is het dorp deze moeite echt meer dan waard. Met name bijzondere rots-woningen die op meerdere plaatsen in de dorp tegenkomt zijn prachtig. Het is zelfs mogelijk om tegen een kleine vergoeding enkele van deze huizen te bezoeken.

» meer over Setenil de las Bodegas

Tolox

Het dorpje Tolox is te vinden in de bergen van de provincie Malaga niet ver van de Middellandse Zee. Het dorp is bereikbaar via een slingerende weg die dwars door een prachtig natuurgebied dat vol staat met olijfbomen.

Tolox is één van de witte dorpjes die in de buurt van de Costa del Sol in Andalusië te vinden is. Het dorp Tolox onderscheidt zich van de andere witte dorpen in de buurt door zijn ligging in het prachtige door de Unesco beschermd natuurgebied Sierra de las Nieves. Het oude centrum van Tolox is tegen een heuvel aangebouwd waardoor een wandeling door het dorpje vooral veel klimmen en dalen betekent. Een van de mooiste en meest authentieke delen van het dorp is de Rinconada del Castillo. Dit deel van het dorp is gebouwd op de resten van een oud kasteel. De straatjes zijn er erg smal en soms ook behoorlijk steil.

» meer over Tolox