Andalusië

Spanje

Andalusië is één van de zeventien autonome regio’s in Spanje. Het is van alle regio’s de meest zuidelijk gelegen en staat bekend om zijn witte dorpjes. De hoofdstad van deze regio is Sevilla. Andere grote steden in de regio zijn Almeria, Cadiz, Cordoba en Malaga. Enkele van de beroemdste kustregio’s van Spanje zoals de Costa del Sol en de Costa del Luz zijn te vinden in Andalusië.
Zoals gezegd staat de regio Andalusië bekend om zijn prachtige witte dorpen. Het merendeel van deze dorpen zijn te vinden in een van de vele prachtige natuurparken die de regio rijk is. De Sierra de las Nieves is hier een mooi voorbeeld van. Veel van de dorpen in Andalusië hebben een Moorse achtergrond aangezien de Moren tot achter in de vijftiende eeuw over deze regio heersten.
Een van de belangrijkste exportproducten uit Andalusië is de sherry. De versterkte wijnsoort wordt hoofdzakelijk gemaakt van de Pedro Ximénez druif die verbouwd wordt in de omgeving van het stadje Jerez de la Frontera. Verder staat de regio bekend om de flamencomuziek en de Iberische paarden.

Grazalema

Grazalema is een dorpje gelegen in het natuurgebied la sierra de Grazema in Andalusië. Het dorpje met maar ongeveer 2200 inwoners is een van de zogenaamde “witte dorpen” in de regio.

De witgekalkte huizen steken mooi af tegen de ruige natuur en als je geluk hebt blauwe luchten. Er zijn diverse hotels in het dorpje maar je kunt het ook bezoeken als dagtrip vanaf de kust. Het dorpje stamt al uit de Moorse tijd en vroeger werd er veel geld werd verdiend met de textiel industrie wat de ruime huizen en vele kerken verklaard. Tegenwoordig is in de zomermaanden toerisme ook een belangrijke inkomstenbron. In de wintermaanden is Grazalema vaak slecht bereikbaar en door de hoogte ligt er zelfs sneeuw.

» meer over Grazalema

Iznájar

Als je het over de mooiste dorpjes van Andalusië hebt dan kun je niet om het idyllisch gelegen Iznájar heen. De ligging op een heuvel aan het Meer van Iznájar geeft het dorp een bijzondere setting.

Helaas is het een publiek geheim dat Iznájar de moeite waard is, want het dorp wordt op drukkere dagen in het zomerseizoen soms overspoeld met toeristen. Op dit soort dagen is de verkeersstress een grote bron van vermaak voor de locals die het gedoe allemaal lachend gadeslaan. De smalle straatjes van Iznájar in combinatie met lastige bochtjes, hellingen, drukte en eenrichtingsverkeer maken van Iznájar een verkeersdoolhof die menig toerist al tot waanzin gedreven heeft.

» meer over Iznájar

Priego de Córdoba

Temidden van vele vierkante kilometers aan olijfboomgaarden ligt het dorp Priego de Córdoba. Het plaatsje ligt in het hart van de autonome regio Andalusië en is een fraai voorbeeld van de vele mooie dorpen die je hier aantreft.

Priego de Córdoba ligt in de provincie Córdoba, vandaar de naam. De afstand tot de gelijknamige hoofdstad Córdoba is ruim honderd kilometer. Dit is een rit waar je gemiddeld zo’n anderhalf uur over doet. De route trakteert je op fraaie vergezichten over het Andalusische landschap.

Toen wij Priego de Córdoba bezochten dachten we in eerste instantie dat we in een of ander matig provinciestadje terecht gekomen waren. Er was niets te zien wat ons maar enigszins in vervoering kon brengen. We vroegen ons bijna af of de tip dat dit plaatsje de moeite waard is wel klopte. 

» meer over Priego de Córdoba

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is een klein maar prachtig dorpje in de provincie Cádiz in het zuiden van Andalusië. Het dorpje staat bekend om zijn rots-woningen. Mede hierdoor zijn er het gehele jaar behoorlijk wat toeristen in het dorp te vinden.

Ondanks het feit dat lang niet alle huizen in Setenil de las Bodegas wit geverfd zijn behoort het dorp toch tot de witte dorpen van Andalusië. Bij een bezoekje aan Setenil de las Bodegas moet je wel even opletten waar je met de auto rijdt want de wegen zijn er smal en een aantal van de wegen door het dorp zijn afgesloten voor het verkeer. Hierdoor kan het zomaar voorkomen dat je met ingetrokken spiegels je door een straatje rijdt die daar niet voor bedoelt zijn. Als je eenmaal een parkeerplaatsje hebt gevonden is het dorp deze moeite echt meer dan waard. Met name bijzondere rots-woningen die op meerdere plaatsen in de dorp tegenkomt zijn prachtig. Het is zelfs mogelijk om tegen een kleine vergoeding enkele van deze huizen te bezoeken.

» meer over Setenil de las Bodegas

Tolox

Het dorpje Tolox is te vinden in de bergen van de provincie Malaga niet ver van de Middellandse Zee. Het dorp is bereikbaar via een slingerende weg die dwars door een prachtig natuurgebied dat vol staat met olijfbomen.

Tolox is één van de witte dorpjes die in de buurt van de Costa del Sol in Andalusië te vinden is. Het dorp Tolox onderscheidt zich van de andere witte dorpen in de buurt door zijn ligging in het prachtige door de Unesco beschermd natuurgebied Sierra de las Nieves. Het oude centrum van Tolox is tegen een heuvel aangebouwd waardoor een wandeling door het dorpje vooral veel klimmen en dalen betekent. Een van de mooiste en meest authentieke delen van het dorp is de Rinconada del Castillo. Dit deel van het dorp is gebouwd op de resten van een oud kasteel. De straatjes zijn er erg smal en soms ook behoorlijk steil.

» meer over Tolox