Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Baeza

Baeza is een kleine stad in het noordelijke deel van de regio Andalusië, in de provincie Jaén. Net als het dorpje Sabiote en de stad Úbeda, maakt Baeza deel uit van de La Loma regio.

Deze Comarca staat bekend om zijn uitgestrekte olijfgaarden en de twee plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, hiervan is Baeza er een. Ondanks het feit dat Baeza een echte stad is, laat het geringe aantal inwoners van ongeveer zestienduizend het toe, om het op mooiste dorpjes te plaatsen. Zeker het historische centrum van Baeza voelt tegenwoordig veel meer aan als een dorp, dan als een stad.

Overnachten in Baeza

Bezoek je dit deel van Andalusië tijdens een rondreis, dan is Baeza een goede plaats om te overnachten. Groot genoeg om voldoende keus te hebben uit hotels en restaurants en klein genoeg dat je er alles te voet kunt doen. Je kunt de auto op een gratis parking aan de rand kun wegzetten. 

Wij raden het Puerta de la Luna aan. Liever ergens anders overnachten, vergelijk dan de prijzen op Trivago.nl

De La Loma regio wordt al bewoond sinds de prehistorie, maar het waren de Feniciërs die er de eerste koloniën stichtten. Tijdens de middeleeuwen was Baeza, net als een groot deel van het zuidelijke deel van Spanje in handen van de moren. Toch is er in Baeza weinig bewaard gebleven van deze periode. Dit heeft alles te maken dat dit stadje als een van de eerste terug werd veroverd en gelijk een complete make-over kreeg in de renaissancestijl. Dit gebeurde onder leiding van de architect Andrés de Vandelvira, die ook verantwoordelijk is voor het uiterlijk van andere plaatsen in de regio. Toch kun je als je goed kijkt op sommige plaatsen nog wat Moorse invloeden terugvinden.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Baeza zijn te vinden in het hoger gelegen deel van het stadje. Aan de Plaza Santa Maria komen we de kathedraal van Baeza tegen, de universiteit en de fontein van Santa Maria. De Universiteit van Baeza is een van de oudste van Spanje, oorspronkelijk gesticht als de universiteit van het koninkrijk Jaén in het begin van de zestiende eeuw. Deze universiteit sloot in het begin van de negentiende eeuw zijn deuren, maar maakt tegenwoordig weer deel uit van de Internationale Universiteit van Andalusië. De universiteit van Baeza kijkt uit op de Natividad de Nuestra Señora Cathedral, een prachtige zestiende-eeuwse kathedraal in renaissancestijl. Deze kathedraal vertoond redelijk wat gelijkenissen met de kerken in Úbeda en in Jaén. De kathedraal, de kloostertuinen en de toren van de kathedraal kunnen tegen een kleine entreeprijs bezocht worden. De tuinen en het uitzicht vanaf de toren zijn de moeite waard.

Vanaf deze toren heb je een goed uitzicht over de uitgestrekte olijfgaarden van Baeza. Niet voor niets wordt het stadje gezien als de olijfhoofdstad ter wereld. Ongeveer een kwart van alle olijfolie ter wereld komt uit dit deel van Spanje. In de verschillende winkeltjes in het stadje heb je vaak keuze uit tientallen verschillende olijfolie, allemaal van een uitmuntende kwaliteit. Wil je meer over de olijfolie in de streek te weten komen, dan kun je op verschillende plaatsen een proeverij doen.

Een andere bezienswaardige plaats in het stadje is het leeuwenplein. Midden op het plein staat een grote fontein met vier leeuwen en in het midden een vrouwfiguur. Deze fontein heeft een Romeinse oorsprong. Rondom de fontein zijn enkele van mooiste gebouwen van de stad te zien en de resten van de oude stadsmuur.

Hier ligt Baeza

Weersverwachting Baeza

vandaag
33° / 19°
morgen
32° / 19°
4 okt
32° / 19°
5 okt
33° / 19°
6 okt
33° / 19°
Meer weer van Baeza op klimaatinfo.nl

Meer informatie