Bretagne

Frankrijk

Bretagne is de meest westelijk gelegen regio van Frankrijk. De regio bestaat uit vier departementen Côtes-d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. De belangrijkste en grootste steden van deze regio zijn Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo. De hoofdstad van de regio is Rennes. Dit nadat in Nantes, de vorige hoofdstad, onderdeel uit ging maken van de regio Pays de Loire. Naast deze prachtige vaak oude steden zijn er tal van schitterende dorpjes te vinden. Deze dorpjes hebben vaak nog een authentiek karakter. Dit voornamelijk omdat de honderdjarige-oorlog zo goed als geen effect heeft gehad op deze regio. Hierdoor zijn er nog veel oude kerken, kapellen, kastelen en kloosters goed bewaard gebleven. Bretagne heeft in veel opzichten een heel ander karakter als de meeste regio’s in Frankrijk. Dit komt hoofdzakelijk omdat Bretagne tot de Franse revolutie een onafhankelijk provincie is geweest.

De omgeving van Bretagne is opvallend bosrijk en heuvelachtig. Dit zorgt voor een prachtig decor voor de vele mooie dorpjes in deze regio. Een aantal van de mooie dorpjes en kleine stadjes van Bretagne ligt aan de kust. De zee is daardoor een onmiskenbaar onderdeel van het leven in dit soort karakteristieke plaatsjes. Een aantal van de mooiste dorpen in Bretagne staat vermeld in de lijst ‘Les plus beaux villages de France‘.

Op de website www.bretagnevoorbeginners.nl lees je uitgebreide informatie en tips over Bretagne en de verschillende steden, dorpen en bezienswaardigheden in deze regio.

Dinan

Op een plateau boven de rivier de Rance ligt het prachtige historische stadje Dinan. Het stadje bestaat uit twee delen: een ommuurd hoger gelegen deel en een deel aan een historische haventje.

Dinan is een oud stadje, maar van permanente bewoning is er sprake vanaf de negende eeuw. In deze periode was het nog een kleine marktstad die in de loop der eeuwen zou uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie van de Bretoners. De stad werd compleet ommuurt en wist meerdere malen succesvol aanvallen af te slaan. Het historische centrum van Dinan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd maar zo goed als alle oude delen van de stad zijn tegenwoordig weer in ere hersteld. Ook de oude stadsomwalling verkeerd tegenwoordig weer in een uitmuntende staat.

» meer over Dinan

Dinard

Dinard is de zelf gekroonde parel van de Côte d’Emeraude. De groene kust in Bretagne aan de kant van Saint Malo. Het dorp ligt direct tegenover deze grote stad aan de andere kant van de baai.

Dinard is een bekende badplaats aan de noordkust van Bretagne. Het dorpje ligt vlakbij Saint Malo en vanaf het kleine haventje gaat er dagelijks een veerdienst naar de grote stad. Dinard is een echte badplaats met veel appartementen en grote hotels direct aan het strand. Geen torenflats echter, maar charmante Bretonse villa’s. In Dinard is nog wat terug te vinden van de oude grandeur van vroeger. De ouderwetse blauw witte strandtentjes staan nog steeds op het belangrijkste strand van de stad. Ook de kleedhokjes onder aan de boulevard zijn nog in tact.

» meer over Dinard

Elven

Elven is een klein karakteristiek dorpje in het departement Morbihan in de regio Bretagne. Het dorpje staat voornamelijk bekend om zijn mooie kerk en het Chateau de Largoët.

Elven is de hoofdstad van het gelijknamige kanton waar bijvoorbeeld ook dorpjes als Saint-Nolff en Monterblanc bij horen. Mede hierdoor heeft Elven een belangrijke regionale functie. Het is opvallend hoeveel banken, winkels en andere instanties er in dit kleine dorp te vinden zijn. De omgeving van het dorp wordt al bewoond sinds de bronstijd. In de vijfde eeuw na Christus werd hier door Britten de eerste permanente nederzetting gebouwd. In de elfde eeuw werd het Château de Largoët gebouwd. De eerste romaanse kerk werd hier in de twaalfde eeuw gebouwd. Deze werd tijdens een felle brand verwoest en in de zestiende eeuw als een gotische kerk herbouwd.

» meer over Elven

Josselin

Josselin is een kleine plaats gelegen in het departement Morbihan in Bretagne. Het plaatsje ligt aan het kanaal van Nantes naar Brest en is vooral bekend om zijn prachtige kasteel en mooie historische straatjes.

Josselin is een erg charmant plaatsje. Rondom de oude kerk vind je diverse oude middeleeuwse vakwerkhuizen in verschillende kleuren. Dit geeft een geheel een vrolijk oud karakter. De oude straatjes met kinderkopjes zijn gedeeltelijk autovrij en gevuld met restaurants en leuke winkeltjes. De kerk is een gotisch bouwwerk met een prachtige toren. Deze is voor wie dat wil gratis te beklimmen. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over het plaatjes, de vallei met het kanaal en het kasteel. Via de vvv is een gratis rondwandeling te verkrijgen langs alle bezienswaardigheden.

» meer over Josselin

La Roche-Bernard

La Roche-Bernard is een dorpje in het zuidoostelijk deel van Bretagne op de grens met Pays de la Loire. Het dorp bestaat uit twee delen en oud deel aan de La Vilaine en een jonger deel boven op de heuvel.

Deze twee delen zijn met elkaar verbonden door  een steile oude trap. Aan de uitgesleten sten van deze trap is goed te zien hoe oud het dorpje eigenlijk al is. Het oudste deel van La Roche-Bernard is gesticht in de tiende eeuw na Christus door een Viking die op zoek was naar een makkelijk te verdedigen stuk land dat over de La Vilaine uitkijkt. Tegenwoordig vormt dit oudste deel de belangrijkste toeristische trekpleister van het dorp. Met name de restaurantjes aan de haven zijn op warme zomerdagen helemaal gevuld met toeristen. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht over de rivier en de vele honderden zeilbootjes die er liggen.

» meer over La Roche-Bernard

Lizio

Lizio is een klein gehucht in het departement Morbihan, Bretagne. Een klein gehuchtje met een prachtige uitstraling alsof de tijd er geen vat op heeft gehad.

Het is niet echt groot, maar wel erg charmant. Lizio heeft in zijn achterland. Verborgen schatten. De omgeving is er mooi en bosrijk en op een kleine afstand van het dorp heb je een bijzondere attractie.in het dorpje zelf heb je naast mooie oude typisch Bretonse huisjes een heel mooi klein kerkje. Het oude Romaanse kerkje staat er al sinds de middeleeuwen. Ook de andere huizen dateren van de vroege middeleeuwen. In en rondom het dorp zijn veel archeologische vondsten gedaan. Men heeft hier enkele prehistorische graven ontdekt waarin onder andere armbanden en andere sieraden werden gevonden.

» meer over Lizio

Malestroit

Malestroit is een mooi klein plaatjes gelegen in het departement Morbihan, Bretagne. Het dorpje ligt aan het kanaal van Nantes naar Brest. De plaats Iigt in een bocht van de rivier de Oust.

In de 11e eeuw werd er hier al een fort gebouwd om het vaarverkeer over de rivier te controleren. De plaats was ook een plek waar men de rivier over kon. Op het eilandje in de rivier staat nog steeds een oude abdij en een molen. Er loopt een kleine wandeling door het dorp heen die je meeneemt langs de verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Vooral de kades van het dorp en de middeleeuwse straatjes zijn fantastisch om doorheen te lopen.

» meer over Malestroit

Rochefort-en-Terre

In het oostelijke deel van Bretagne in het departement ligt het kleine, maar prachtige dorpje Rochefort-en-Terre. Het gehele dorp bestaat uit een historisch centrum met prachtige huizen een chateau en een kerk.

Het dorp behoort tot de petites cités de caractère en tot de les beaux plus villages de France het mag mede hierdoor met recht één van de mooiste dorpjes van Bretagne en van Frankrijk nomen. Het schitterende historische centrum is prachtig bewaard gebleven en in de loop van de afgelopen eeuwen maar weinig veranderd. Als de mensen weg zou denken zou je jezelf makkelijk een paar eeuwen terug in de tijd kunnen wanen wanneer je door de smalle straatjes wandelt. Het gehele dorp is vanaf elf uur autovrij wat ervoor zorgt dat je hier in alle rust van de schitterende sfeerbeelden kan genieten. In de straatjes zijn leuke winkeltjes te vinden met typische Bretonse producten. Daarnaast zijn er opvallend veel kunstateliers in het dorp te vinden.

» meer over Rochefort-en-Terre

Saint-Malo Intra-Muros

De Saint-Malo Intra-Muros is het oudste en mooiste deel van Saint Malo. Heel officieel is dit natuurlijk geen dorp omdat het onderdeel uitmaakt van de stad Saint Malo. Maar door zijn afgelegen ligging vonden wij dat hij op mooiste dorpjes hoorde.

De totale omtrek van de ommuring van Saint-Malo Intra-Muros is net iets minder dan twee kilometer. Het ommuurde deel van Saint Malo kan via twee manieren bereikt worden maar houdt er wel rekening mee dat het met name in de zomermaanden er behoorlijk druk kan zijn en dat een parkeerplaats vinden er behoorlijk lastig is. Eenmaal binnen de muren is er een oase van rust gemotoriseerd verkeer is er maar mondjesmaat en grote delen zijn autoluw. Je kunt hierdoor heerlijk door de prachtige historische straatjes van het Ville Intra-Muros slenteren terwijl je jezelf vergaat aan de verschillende bezienswaardigheden die er te vinden zijn.

» meer over Saint-Malo Intra-Muros

Saint-Nolff

Het plaatsje Saint-Nolff maakt onderdeel uit van het kanton Elven in het zuidoostelijke deel van Bretagne. Het dorpje staat voornamelijk bekend om zijn prachtige zestiende-eeuwse kerk.

Saint-Nolff en zijn omgeving wordt om zijn prachtige heuvelachtige karakter ook wel eens ”klein Zwitsers Bretagne” genoemd. Fietsen, wandelen en autorijden in deze omgeving is echt prachtig. Midden in dit bijzondere landschap ligt Saint-Nolff dat met zijn prachtige kerk en zijn kleine gezellige marktpleintje erg uitnodigend om even een stop te maken. Saint-Nolff is een oud dorpje dat al sinds de vijfde eeuw na Christus permanent bewoond wordt.

» meer over Saint-Nolff

Vitré

Vitré is een prachtig plaatsje op de grens van Bretagne. Het oude centrum is door de eeuwen heen nauwelijks verandert. Het is een prachtig voorbeeld van een middeleeuws plaatsje.

Vitré kent naast het kasteel van de stad twee oude kerken. De Notre Dame heeft prachtige oude houten plafonds. De st Martin kerk is een mooi staaltje neo-Romaanse bouwkunst uit de 19e eeuw. De straatjes van Vitré kennen eigenlijk geen gebouwen die heel veel jonger zin. Dan 200 jaar. Het gehele stadscentrum bestaat uit middeleeuwse vakwerkhuizen in mooie kleuren. De een is wat beter onderhouden als de ander, maar lopend door de rue Poterie en rue Den Bas waan je jezelf zo weer terug in de middeleeuwen. Om de stad heen stond vroeger een stadswal. Deze kun je gedeelte lijk nog terug zien en bewandelen.

» meer over Vitré