Toscane

Italië

Toscane staat misschien nog wel meer dan andere regio’s in Italië bekend om zijn prachtige dorpen en stadjes. Natuurlijk kent iedereen de grote steden in de regio zoals Florence, Pisa, Arezzo, Siena, Lucca en Livorno. Maar in de binnenlanden van Toscane zijn er ook behoorlijk wat prachtige dorpen te ontdekken. Een aantal van deze dorpen zijn zelfs gekozen tot de mooiste dorpen van Italië. Dit keurmerk genaamd “I Borghi Piú belli d’Italia” is aan niet minder dan zestien dorpen in Toscane gegeven. De dorpen die dit keurmerk hebben gekregen hebben allemaal iets speciaals. Zo zijn we bijvoorbeeld prachtige uitzichten, oude kerken, middeleeuwse stadsmuren en een behoorlijke kloof tegengekomen tijdens onze reis langs deze dorpen. Maar laat je niet te veel leiden door de dorpen die op deze lijst staan want meerdere dorpen die niet op deze lijst staan zijn een bezoekje waard. Grote voordeel van de dorpjes die niet op de lijst staan is dat deze vaak net iets minder toeristisch zijn en dus iets rustiger. Tijdens een autorit door het Toscaanse landschap zal je meerdere malen positief verrast worden door de dorpen die je er tegenkomt. Bijna in ieder dorp is wel iets speciaals te zien of te vinden. Natuurlijk heeft zo goed als ieder dorp in Toscane zijn eigen wijn, kaas en culinaire specialiteit.

Ben je van plan om een groot deel van de dorpen en plaatsen in Toscane te gaan bezoeken neem dan eens een kijkje bij de verschillende rondreizen die door TUI.nl worden aangeboden. Of je nu in een groep of alleen de regio wilt verkennen, alles is mogelijk.

Anghiari

Anghiari is een prachtig middeleeuws stadje in de provincie Arezzo in Toscane. Net als veel andere dorpen in deze regio behoort Anghiari tot de mooiste dorpen van Italië. Het dorp staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia waarop de mooiste dorpen van Italië te vinden zijn.

Anghiari is waarschijnlijk ontstaan in het begin van de elfde eeuw. De omwalling van de stad is ongeveer 150 jaar later aangebracht nadat de stad verwoest was door aanvallen vanuit het naburig gelegen Arezzo. De belangrijkste historische gebeurtenis in Anghiari vind plaats in 1440. Dan vind hier de slag van Anghiari plaats tussen de pauselijk en Florentijnse troepen en het Milanese leger. Het was Leonardo da Vinci die deze gebeurtenis op de muren van het Palazzo Vecchio in de zaal van vijfhonderd schilderde. Deze fresco is echter verloren gegaan tijdens een verbouwing van het paleis. De fresco wordt ook wel de verloren Leonardo da Vinci genoemd. Gelukkig hebben enkele andere schilders waaronder Pieter Paul Rubens kopieën van de fresco gemaakt zodat we weten hoe het er uitgezien moet hebben. In het museum over deze veldslag kom je alles te weten over deze boeiende geschiedenis.

» meer over Anghiari

Barga

Barga is voor Toscaanse begrippen een redelijk groot dorp in het noordelijke deel van de provincie Lucca. Het dorp bestaat net als veel dorpen uit twee delen een nieuw en een oud deel. Barga staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia.

Het oude deel van Barga is nog bijna in zijn geheel ommuurd. Binnen deze stadsmuren is ongeoorloofd verkeer niet toegestaan. Bij de stadspoort is een grote parkeerplaats te vinden waar je tegen betaling de auto kwijt kunt. Eenmaal onder de stadspoort Reale doorgelopen lijkt het alsof je een stap terug in het verleden hebt gedaan. Het dorp is waarschijnlijk al gesticht voor onze jaartelling maar over de vroegste geschiedenis van Barga is niet heel veel bekend. Wel weten we dat in de middeleeuwen het dorp behoorde tot Lucca maar zich later bij Florence voegde. In deze periode was Barga een belangrijke handelspost.

» meer over Barga

Buonconvento

Buonconvento is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van Toscane . Buonconvennto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië. Het dorp is opgenomen op de “I Borghi Piú belli d’Italia”, een lijst met de mooiste dorpjes van Italië.

Buonconvento is een klein dorpje dat nog voor een deel ommuurd is door de oude stadsmuren. Deze stadsmuren stammen uit de dertiende eeuw en hebben de tand des tijd behoorlijk goed doorstaan. De enige fysieke veranderingen die er zijn is dat er in de negentiende eeuw enkele huizen in de stadpoort gebouwd zijn en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een deel van de stadsmuren zijn vernield. In enkele huizen die tegen de stadsmuren zijn aangebouwd zijn tegenwoordig restaurants te vinden waar je in de zomermaanden heerlijk op het terras kunt genieten van al het goede wat deze schitterende Italiaanse regio te bieden heeft.

» meer over Buonconvento

Canneto

Canneto is een klein dorpje in de gemeente Monteverdi Marittimo in de provincie. Het kleine ligt in het centraal westelijke deel van de regio Toscane. Ondanks dat het dorp niet veel groter is dan enkele straten is een bezoek aan Canneto meer dan de moeite waard.

Toegegeven, Canneto is niet een dorp waar je enkele uren voor in de auto gaat zitten maar kom je er in de buurt dan loont het om een klein stukje om te rijden en een kleine wandeling te maken door de historische straatjes van het dorp. Het belangrijkste verschil tussen Canneto en de bekendere dorpen in Toscane is het ontbreken van hordes toeristen. Dit dorp is nog van de Italianen en beter gezegd van de inwoners van het dorp die maar vreemd opkeken toen er een paar toeristen met een fotocamera door hun dorp aan het wandelen waren.

» meer over Canneto

Castelfranco di Sopra

Castelfranco di Sopra staat op de lijst met mooiste dorpjes van Italië; de I Borghi Piú belli d’Italia. Ieder van de dorpen op deze lijst heeft iets bijzonders. In het geval van Castelfranco di Sopra is het dat het op de tekentafel ontstaan is.

Volgens sommige bronnen zou Castelfranco di Sopra in 1299 ontworpen zijn door de architect Arnolfo di Cambio. Deze architect is voornamelijk bekend omdat hij grote delen van de stad Florence heeft ontworpen. Het stratenpatroon van Castelfranco di Sopra toont dan ook sterke gelijkenissen met sommige delen van deze stad. De dorpen werden indertijd gebouwd als een romeins legerkamp met rechte lijnen en een plein in het midden met de belangrijkste gebouwen eromheen. Later heeft de beroemde Franse architect een vergelijkbaar dorp gebouwd in Frankrijk, Neuf-Brisach. Hier werd het concept echter tot in het extreme doorgevoerd. Castelfranco di Sopra is nog gedeeltelijk ommuurd en de oude klokkentoren is nog in tact.

» meer over Castelfranco di Sopra

Castiglion Fiorentino

Castiglion Fiorentino is een klein ommuurd stadje in het zuidoosten van Toscane in de provincie Arezzo. Vanuit het stadje heb je een prachtig uitzicht over de Vallei van Chio en de Apenijnen.

Het mooiste uitzicht hierover heb je vanuit de Loggia op het Piazza del Municipio Castiglion Fiorentino. Deze bijzondere loggia is ontworpen door de beroemde Italiaanse schilder en architect Giorgio Vasari. Onder de loggia zijn tegenwoordig twee bars gevestigd. Jammer genoeg wordt er niet veel onderhoud gepleegd aan de loggia waardoor hij niet in zijn volle glorie te zien is. De loggia is ontworpen in 1513 en sindsdien meerdere malen gerenoveerd. De loggia is gebouwd op de stadsmuren van Castiglion Fiorentino. De eerste stadsmuren werden hier in de dertiende eeuw gebouwd en vergroot in de veertiende eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen van omliggende steden.

» meer over Castiglion Fiorentino

Castiglione di Garfagnana

 

Castiglione di Garfagnanan ligt in het noorden van de regio Toscane in de provincie Lucca. Het is een klein dorp met iets meer dan 2.000 inwoners. Het opvallendste kenmerk van Castiglione di Garfagnana is dat het dorp in zijn geheel ommuurd is.

Het historische deel van Castiglione di Garfagnana bevind zich in zijn geheel binnen de stadsmuren van het dorp. Er zijn drie stadspoorten die je toegang geven tot het dorp. De Porta inferi, de Porta del ponta Levatoio en de Porta Nuovo. Wij komen binnen via de laatste en bevinden ons gelijk in de hoofdstraat van het dorp. Als je deze straat doorloopt kom je uit op het centrale plein van het dorp de La Piazza waar je onder andere het Pallazo Comunale kunt vinden. Jammer genoeg is dit plein niet autovrij. Aan het plein staat ook de Torrione dell’Orologio de klokkentoren van Castiglione di Garfagnana.

» meer over Castiglione di Garfagnana

Castiglione d’Orcia

Castiglione d’Orcia is een dorp en een gemeente in het zuidoostelijke deel van Toscane in de provincie Siena. Het dorp is te vinden in Val d’Orcia een van de meest gefotografeerde en geschilderde streken van Toscane.

Castiglione d’Orcia is een oude stad die al in het begin van de achtste eeuw genoemd wordt in de geschiedenisboeken. In deze periode was het dorp privébezit van een adellijke familie. In de dertiende eeuw werd Castiglione d’Orcia een vrije gemeente, maar niet veel later zou het onderdeel uit gaan maken van het graafschap Santa Fiora. Later zou Castiglione d’Orcia nog bij Siena en Florence gaan horen. Ondanks al deze machtsverschuivingen heeft het dorp door de eeuwen heen wel zijn eigen karakteristieke karakter weten te behouden.

» meer over Castiglione d’Orcia

Certaldo Alto

Certaldo Alto is het hoger gelegen deel van het stadje Certaldo en is een van de pittoreskste dorpjes van Toscane. Het is het geboortedorp van Boccaccio, de schrijver van de Decamerone.

Het hoger gelegen deel van Certaldo bestaat uit niet meer dan enkele straten en middeleeuwse huizen. Om Certaldo Alto te kunnen bereiken zal je een stevige wandeling heuvelop moeten maken of de kabelbaan gebruiken. Voor iets meer dan een euro koop je een retourtje en word je bijna op het hoogste punt van het dorp afgezet. Als je uit de kabelbaan stapt, zie je aan de linkerkant de Porta Alberti, een van de toegangspoorten liggen. Rechts loop je verder het dorp in. Na vijftig meter sla je linksaf de Via Giovanni Boccaccio in waar je de verschillende bezienswaardigheden van het dorp tegenkomt.

» meer over Certaldo Alto

Cetona

Cetona is een klein dorp in de regio Toscane in de provincie Siena niet ver van de grens met de regio Umbrië. Cetona staat op de lijst met mooiste dorpjes van Italië de “I Borghi Piú belli d’Italia”. Er zijn in Cetona opvallend veel smalle en nauwe historische straatjes te vinden.

De omgeving van Cetona wordt al bewoond sinds de zesde of zevende eeuw voor Christus indertijd waren het de Etrusken die hier kleine nederzettingen hadden. Pas in de twaalfde eeuw na Christus komen we Cetona tegen in de geschiedenisboekjes. In het begin van de twaalfde eeuw wordt er melding gemaakt van het kasteel van Cetona. In diezelfde eeuw wordt Cetona na een hevige strijd met Siena toegevoegd aan de republiek Orvieto. In het begin van de vijftiende eeuw wordt Cetona weer verkocht aan Siena. Later wordt Cetona onderdeel van het Groothertogdom Toscane waarna een periode van welvaart begint voor het stadje.

» meer over Cetona

Colle di Val d'Elsa

Colle di Val d’Elsa is een stad, een historisch dorp en een gemeente in het centrale deel van Toscane. Het stadje heeft iets meer dan twintigduizend inwoners waardoor het eigenlijk niet in deze lijst thuishoort. Vanwege het unieke karakter van de oude stad heeft het toch zijn weg op mooiste dorpjes gevonden.

Het historische deel van Colle di Val d’Elsa, staat bekend onder de naam Colle Alta. Dit is het hoger gelegen deel van het stadje dat voor een groot deel nog steeds omringd wordt door de historische stadsmuren. Het belangrijkste deel van deze historische stadsmuren is de Porta Nova. Deze vijftiende-eeuwse stadsmuur is nog in een opmerkelijk goede staat en wordt geflankeerd door twee imposante bastions. Nu is er op de stadspoort en de bastions het terras van een restaurant te vinden. De poort en bastions zijn ontworpen door Guiliano da Sangallo.

» meer over Colle di Val d'Elsa

Coreglia Antelminelli

Coreglia Antelminelli is een klein dorpje en een gemeente in de provincie Lucca in de regio Toscane. Het dorpje is een typisch Toscaans bergdorpje. Het dorpje staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia en behoort dus officieel tot de mooiste dorpen van Italië.

Een aantal historische stadspoorten geven toegang tot het eeuwenoude dorp. Eenmaal binnen deze poorten dan lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Alleen de was die nog overal buiten hangt verraad dat het dorp nog steeds bewoond wordt. Van het precieze ontstaan van Coreglia Antelminelli is niet bijzonder veel bekend wel weten we dat de grond van de huidige vesting in de tiende eeuw geschonken werd aan een Italiaanse familie door de toenmalige bisschop.

» meer over Coreglia Antelminelli

Cortona

Cortona is een kleine stad in zuidoostelijke deel van de regio Toscane in de provincie Arezzo. Hoewel het officieel een stad is en dus eigenlijk niet tot de mooiste dorpjes van Toscane kan behoren. Hebben we Cortona toch opgenomen op deze lijst.

Dit heeft voornamelijk te maken met het gevoel dat Cortona uitstraalt geen enkel moment heb je het gevoel dat je door een stad loopt. Daarnaast heeft Cortona alle fysieke kenmerken van een dorp.
Cortona is al een oude stad en misschien wel de vroegst bewoonde heuvel van deze regio. Het waren de Etrusken die de stad stichten lang voor onze jaartelling. Van deze vroegste bewoning is Cortona niet veel meer te vinden. De meeste gebouwen en bezienswaardigheden stammen uit de middeleeuwen. Wel zijn er behoorlijk wat bodemvondsten gedaan uit de Etruskische en Romeinse periode. Deze vondsten zijn tegenwoordig te zien in het museo dell’Academia Etrusca dat in Palazzo Pretoria is gevestigd.

» meer over Cortona

Ghivizzano

Een klein maar bijzonder dorpje in de provincie Lucca is Ghivizzano. Het dorp is niet veel groter dan enkele straten, maar als je in de buurt bent mag je het zeker niet overslaan.

Voor de ingang van het oude dorp dat in zijn geheel autovrij is, is een grote parkeerplaats te vinden. Je kunt hier gratis je auto kwijt. Van de parkeerplaats loop je via een oude stadspoort het dorpje binnen. Het eerste wat opvalt is de enorme stenen muur in het dorp. Deze stenen muur behoord tot het kasteel van Ghivizzano. Dit kasteel is samen met de bijbehorende toren het belangrijkste gebouw van het dorp. Het kasteel is jammer genoeg niet altijd geopend voor het publiek, maar op de dagen dat de deuren geopend zijn kun je een kijkje gaan nemen op de oude toren. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over het nieuwe deel van Ghivizzano en de omgeving.

» meer over Ghivizzano

Giglio Castello

Giglio Castello is te vinden op het hoogste punt van het eiland Giglio. Dit eiland ligt op ongeveer een uurtje varen voor de kust van Toscane. Vanuit het havenplaatsje Giglio Porto kun je met een bus naar het dorp toe.

Vanaf Giglio Porto is het ongeveer vijf kilometer naar Giglio Castello een busritje zal ongeveer tien minuten in beslag nemen. Wil je echter meer van het eiland zien dan is het ook mogelijk om de tocht naar boven te voet af te leggen. Er lopen twee verschillende wandelpaden naar het dorp toe. Om deze paden te kunnen lopen moet je wel over goed schoeisel beschikken. Vermoed je dat deze tocht wat te zwaar is dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om de tocht terug naar beneden te voet af te leggen. Eenmaal bij Giglio Catsello aangekomen is het eerste wat opvalt de immense stadsmuur.

» meer over Giglio Castello

Giglio Porto

Giglio Porto is een klein dorpje op het eiland Giglio in de regio Toscana. Giglio Porto ligt zoals zijn naam al doet vermoeden aan de kustlijn van het eiland. Het is de grootste en dus ook belangrijkste havenplaats van het eiland.

Het dorpje bestaat uit enkele huisjes die in een halve cirkel rondom de haven van het dorp zijn gebouwd. Zoals al gezegd is het een klein dorp met net iets meer dan 600 inwoners. De meeste inwoners van het dorp zijn werkzaam in de toeristen industrie of als visser. Vroeger was de visserij de belangrijkste inkomstenbron van het dorp maar dat is tegenwoordig overgenomen door de toeristenindustrie. Aan de “boulevard” van Giglio Porto zijn er tal van leuke restaurants en kleine winkels te vinden. Aan het einde van de boulevard is een klein zandstrandje. De wateren rondom het dorp staan bekend als uitstekende snorkel en duikspot.

» meer over Giglio Porto

La Sassa

La Sassa is een klein dorpje in de provincie Pisa in het westelijke deel van Toscane. Het dorpje ligt bovenop een hoge heuvel niet ver van de Tyrreense Zee vandaan. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht over de omliggende valleien.

Op heldere dagen heb je zelfs een goed zicht op de zee en de eilanden die voor de Toscaanse kust liggen. Dit fantastische uitzicht is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. La Sassa is een klein dorp dat onderdeel is van de gemeente Montecatini Val di Cecina. Sassa wordt voor het eerst in de geschiedenis boeken genoemd in het begin van de twaalfde eeuw. Verschillende opgravingen in de omgeving van het dorp hebben echter aangetoond dat de geschiedenis van het dorp nog veel verder terug gaat en dat het zeer waarschijnlijk is dat de Etrusken al op deze plaats woonden. Van deze bewoning is op enkele bodemvondsten na echter geen bewijs gevonden.

» meer over La Sassa

Loro Ciuffenna

Loro Ciuffenna is één van de mooiste dorpjes in de regio Toscane. Dit is het dorp niet; omdat er een mooie kerk staat of omdat de oude stadsmuren nog in tact zijn. Loro Ciuffenna behoort tot de mooiste dorpen van Italië omdat het op een kloof is gebouwd.

Door deze kloof loopt de rivier de Ciuffenna. Dit riviertje komt uiteindelijk uit in de Arno waar hij via Florence en Pisa naar de Middellandse Zee stroomt. Loro Ciuffenna grenst tevens aan het Prato Magno gebergte, een uitloper van de Apennijnen. De bijzondere ligging van het dorp zorgt ervoor dat Loro Ciuffenna op de lijst met mooiste dorpen van Italië terecht is gekomen en na een bezoek aan dit bijzondere dorp kunnen we dit alleen maar beamen. Het dorp stond tot de negentiende eeuw bekend onder de naam Loro, maar in de negentiende eeuw werd de naam van de rivier aan het dorp toegevoegd.

» meer over Loro Ciuffenna

Massa Marittima

Massa Marittima is een middeleeuwse stad in het zuidwestelijke deel van Toscane in de provincie Grosseto. Het stadje dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat het vroeger aan de Middellandse Zee lag. Tegenwoordig ligt Massa Marittima ongeveer 20 km landinwaarts.

In de middeleeuwen kende Massa Marittima een weelderige groei en een overvloedige periode. Dit had het dorp te danken aan de koper en de ijzererts die in de heuvels rondom het dorp werd gevonden. Jammer genoeg zouden deze bron van inkomsten ook bijna de ondergang worden van het dorp. Grotere steden en gebieden zoals Siena en Florence waren geïnteresseerd in de rijkdommen van het dorp en probeerden die te veroveren. Uiteindelijk trok Siena aan het langste eind en lijfde het dorp in. Vervolgens zorgden verschillende epidemieën zoals de pest en malaria ervoor dat het bevolkingsaantal van Massa Marittima werd gedecimeerd.

» meer over Massa Marittima

Montaione

Montaione is een mooi dorpje in het hart van de Italiaanse regio Toscane. Het dorp is prachtig gelegen in het glooiende Toscaanse landschap tussen de wijngaarden, cipressen en oude loofbossen.

Montaione is een klein dorp met iets minder dan vierduizend inwoners op de top van een heuvel. Door de historische waarde van het dorp, is het terug te vinden de lijst van “I Borghi Piú belli d’Italia”, waarop de allermooiste dorpen van Italië staan. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de tijd van de Etrusken en Romeinen, maar het zou pas echt een belangrijke rol innemen vanaf de dertiende eeuw. In deze periode werd Montaione bekend vanwege zijn glasblaaskunst. In het historisch museum van Montaione kom je alles te weten over de lange bijzondere geschiedenis van het dorp.

» meer over Montaione

Montecatini Alto

Bovenop een heuvel in de gemeente Montecatini Terme ligt het dorpje Montecatini Alto. In tegenstelling tot de rest van de gemeente staat dit dorp niet bekend om zijn thermale bronnen maar als één van de mooiste dorpjes van Toscane.

Het dorp Montecatini Alto is vernoemd naar het kasteel dat vroeger bovenop de heuvel te vinden was. Alto is een toevoeging die in het begin van de twintigste eeuw eraan toegevoegd werd om het verschilt tussen Montecatini Terme en het oude dorp bovenop de heuvel aan te geven. Al in de middeleeuwen was er bekend dat in de moerassige gebieden in de dalen rondom Montecatini Alto helende bronnen te vinden waren. Toch zijn deze indertijd nog uitgegroeid tot populaire kuuroorden. Het was aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw dat de bronnen van Montecatini Terme uitgroeide tot één van de populairste van Europa. De verschillende kuuroorden, negen in totaal worden jaarlijks nog steeds bezocht enkele tienduizenden toeristen.

» meer over Montecatini Alto

Montepulciano

Op één van de hoogste heuvel van Toscane is het dorpje Montepulciano te vinden. Dit prachtige dorpje in de provincie Siena staat wereldwijd bekend om zijn wijnen met name om de Vino Nobile di Montepulciano.

Montepulciano is een prachtig langgerekt dorp bovenop een heuvelkam. Het centrum van het dorp wordt gevormd door het Piazza Grande aan dit schitterende plein zijn enkele van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Montepulciano te vinden. De Duomo van Montepulciano ook wel de Duomo Santa Maria genoemd is misschien wel het opvallendste bouwwerk aan dit plein. Deze prachtige kathedraal is gebouwd in de twaalfde eeuw maar al in de achtste eeuw was er een doopkapel op deze plaats te vinden. De kathedraal doet aan de buitenzijde wat sober aan maar aan de binnenzijde is hij rijkelijk versierd met schilderijen, grafmonumenten en fresco’s. De bijbehorende toren is gebouwd in een andere stijl.

» meer over Montepulciano

Monteriggioni

Monteriggioni is een prachtig bewaard gebleven vestingstad in het centrale deel van de Italiaanse regio Toscane. Het hoger gelegen, nog steeds helemaal ommuurde deel van het stadje is piepklein.

De oude vestingmuren van Monteriggioni zijn nog helemaal intact en vormen bijna een volmaakte cirkel. Dit is uniek en komt nergens anders ter wereld voor. De opdracht om deze versterkte vesting te bouwen te bouwen kwam van een ambtenaar uit Siena in het begin van de dertiende eeuw. Het doel hiervan was om de Via Francigena te bewaken, een van de belangrijkste hoofdwegen in West-Europa. De stadsmuren van Monteriggioni hebben een totale lengte van 570 meter en zijn voorzien van twee stadspoorten en veertien wachttorens. Oorspronkelijk lag er rondom de muren nog een gracht, maar deze is in de loop van de eeuwen verdwenen.

» meer over Monteriggioni

Montescudaio

In het centraal westelijke deel van Toscane in de provincie ligt het dorpje Montescudaio. Dit dorp behoort net als vijftien andere dorpen volgens de lijst “I Borghi Piú belli d’Italia” tot de mooiste dorpen van Italië.

Dat Montescudaio tot de mooiste dorpen van Toscane behoort is op zich best bijzonder te nomen aangezien het dorp in de negentiende eeuw tweemaal is verwoest door een aardbeving. Deze aardbevingen hebben ervoor gezorgd dat veel van de oude huizen en bouwwerken zoals het Castello di Montescudaio vernield zijn. De huizen werden vervangen door nieuwe en het kasteel werd gerenoveerd maar het dorp raakte zijn middeleeuwse karakter kwijt.

» meer over Montescudaio

Pienza

Pienza is een prachtig stadje in het zuidelijke deel van Toscane in de provincie Siena. Het dorp ligt bovenop een heuvel en is samen met San Gimignano en Volterra één van de populairste en drukst bezochte dorpen in Toscane.

Het historische centrum van het stadje is geheel autovrij maar in de directe omgeving van het dorp zijn er meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. Als je geluk hebt zal je niet al te ver naar het historische deel van Pienza moeten lopen. Pienza is ergen in de achtste eeuw na Christus ontstaan maar het huidige dorp stamt uit de vijftiende eeuw. Dit heeft alles te maken met waus Pius de Tweede die in Pienza geboren is. Indertijd heette het dorp nog Corsignano. Maar nadat Enea Silvio Piccolomini paus werd, besloot hij zijn geboortedorp te verbouwen. Dit werd gedaan naar de maatstaven die indertijd golden. Het dorp heeft hierdoor een ander karakter dan veel andere dorpen in deze regio. Na de verbouwing doopte paus Pius de Tweede het dorp om tot Pienza.

» meer over Pienza

Pitigliano

Pitigliano is een prachtig dorpje in de provincie Grosseto in het zuidwestelijke deel van de regio Toscane. Als je aan komt rijden bij het dorp weet je direct waarom Pitigliano tot de mooiste dorpjes van Italië behoort.

De indrukwekkende stadsmuren van Pitigliano stammen uit de zestiende eeuw. Door ligging van het dorp en de bijzondere vorm van de stadsmuren lijkt Pitigliano nog het meest op een oude burcht. Het aanzicht van het dorp is werkelijk fenomenaal. Het historische centrum van het dorp is in zijn geheel autovrij wat wel wat voor parkeerproblemen zorgt in de directe omgeving van het dorp. In veel gevallen zal je een behoorlijk stuk van het dorp moeten parkeren en een stuk naar boven lopen voordat je via een oude stadspoort het dorp binnenkomt.

» meer over Pitigliano

Poppi

Het dorpje Poppi ligt in het oostelijke deel van Toscane in de provincie Arezzo. Het dorp bevind zich op meer dan 400 meter hoogte. Je hebt vanaf vanuit het dorp en met name vanaf het kasteel van Poppi een prachtig uitzicht over de Casentino vallei

Doordat Poppi bovenop een heuvel ligt is kan het dorp vrij lastig bereikt worden en is parkeren in het dorp een ramp. De weg naar de parkeerplaats loopt dwars door het dorp waardoor het dorp meer verkeer door zijn straten krijgt dan het eigenlijk aankan. Toch behoort Poppi tot de mooiste dorpen van Italië. Dit heeft te maken met de vele bezienswaardigheden er in het dorp te vinden zijn. Als je het dorp binnenloopt via de stadspoort dan zie je gelijk de kapel Oratorio della Madonna del Morbo staan. Deze prachtige beschilderde kapel is gebouwd in de zeventiende eeuw om de stad te behoeden voor de pest. In de kapel zijn allerlei beschilderingen te vinden die nu in verband gebracht worden met vrijmetselaars.

» meer over Poppi

San Casciano dei Bagni

San Casciano dei Bagni is een bijzonder dorpje in het zuidelijke deel van Toscane in de provincie Siena. San Casciano dei Bagni staat bekend als kuuroord. Uit heel de wereld komen toeristen naar het dorpje toe om zich te goed te doen aan het helende water.

In de regio van San Casciano dei Bagni zijn er meer dan veertig verschillende natuurlijke warmwaterbronnen te vinden. De warmwaterbronnen zijn zwavelrijk en zouden volgens sommige een helende werking hebben. Er zijn in de buurt van San Casciano dei Bagni enkele kuuroorden waar je jezelf een complete verwendag kunt geven. Wil je liever geen geld uitgeven maar toch van het zwavelrijke water genieten kun je een van de oude Romeinse baden bezoeken. De baden hebben een constante temperatuur van 42 graden Celsius.

» meer over San Casciano dei Bagni

San Gimignano

San Gimignano is waarschijnlijk het bekendste dorp van Toscane. Het dorp met zijn veertien torens is te vinden in het hart van Toscane in de provincie Siena. Het historische centrum van San Gimignano staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

De torens waar San Gimignano zo om bekend staat zijn zo goed als allemaal gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw. Het waren de adellijke families van het stadje die de torens lieten bouwen om hun fortuin te tonen aan de rest van de stad. De veertien torens die tegenwoordig nog in het dorp staan zijn slechts een schim met hoe het dorp er in de veertiende eeuw moet hebben uitgezien. Volgens sommige bronnen stonden er indertijd 72 torens in San Gimignano. De overgebleven torens zorgen voor een bijzonder aanblik als je richting het stadje rijdt. In de jaren negentig van de vorige eeuw is het hele stadje met hulp van de Unesco gerestaureerd.

» meer over San Gimignano

San Quirico d'Orcia

San Quirico d’Orcia is een dorp en een gemeente in de regio Toscane. Het dorp ligt in de provincie Siena in het zuidoostelijke deel van Toscane. In de omgeving van San Quirico d’Orcia vind je de Cipressen waar Toscane bekend om staat.

San Quirico d’Orcia ligt in het Val d’Orcia. De Val d’Orcia is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het heuvellandschap van de Val d’Orcia wordt geaccentueerd door de cipressen. Dit beeld is terug te vinden op een groot aantal renaissance schilderijen. Nog steeds komen er veel schilders en fotografen naar deze vallei om zijn unieke vormen en kleuren vast te leggen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in deze vallei is de Capella della Madonna di Vitaleta. Deze kapel staat misschien wel op het mooiste punt van de Val d’Orcia. Vanaf de kapel heb je een prachtig uitzicht op het glooiende heuvellandschap van de vallei.

» meer over San Quirico d'Orcia

Saturnia

Saturnia, ook wel Saturnia Thermen genoemd ligt in de provincie Grossetto in het zuidelijke deel  van Toscane. Om precies te zijn vind je dit Italiaanse dorp in de mooie Maremma streek. 

Niet veel mensen weten het maar het bijzondere aan Saturnia is dat er in het glooiende landschap natuurlijke warmwaterbronnen zijn verscholen. De warmwaterbron met de Italiaanse naam “Cascate di Mulino” ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van het dorpje Saturnia en op ongeveer 3 kilometer afstand van het Terme di Saturnia Resort. Vanuit Saturnia volg je de weg ‘Strada Provinciale Follonata’ in de richting van Montemerano. Geniet van het uitzicht onderweg en hou de linkerkant in de gaten want daar zal je op een bepaald moment in de vallei de watervallen en de thermale baden zien liggen.

» meer over Saturnia

Scarperia

Scarperia is een klein dorp in Toscane in de provincie Firenze. Het oude deel van het dorp is gedeeltelijk nog ommuurd jammer genoeg is het meeste hiervan verloren gegaan met de jaren. Scarperia staat bekend om zijn messenproductie.

Meerdere winkels in het dorp verkopen de wereldberoemde messen die in Scarperia geproduceerd. Deze handgemaakt messen worden al vele eeuwen in het dorp gemaakt. In sommige van de winkels kun je de vaklieden aan het werk zien tijdens hun ambacht. Wil je meer van Scarperia en zijn messen weten dan kun je een bezoekje brengen aan Museo dei Ferri Tergliente in het Palazzo dei Vicari. Het Palazzo dei Vicari. Is het voormalige stadspaleis van Scarperia. Dit paleis is gebouwd in de veertiende eeuw en in de eeuwen daarna meerdere malen uitgebreid. Het meest opvallende detail van dit voormalige paleis zijn de vele wapenschilden die op de gevel te vinden zijn. Deze wapen zijn van de voormalige heersers van de stad.

» meer over Scarperia

Sorano

Sorano is een wat minder bekend dorp is Toscane en dat is geheel onterecht. In mijn beleving staat Sorano in de top vijf van mooiste dorpen in Toscane. In het dorp zijn er enorme hoogteverschillen te vinden. Dit zorgt voor fantastische vergezichten.

Het dorp is gedeeltelijk uitgehouwen in tufsteen waardoor er vergelijkingen worden getrokken tussen Sorano en het stadje Sassa di Matera dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Sorano is waarschijnlijk al sinds de achtste of negende eeuw voor Christus bewoond. Eerst door de Villanovacultuur en later door de Etrusken. Pas in de derde eeuw voor Christus wordt het stadje voor het eerst genoemd maar verschillende opgravingen in het dorp en in de directe omgeving heeft aangetoond dat er veel eerder permanente bewoning is geweest. Indertijd stond het dorp onder de invloed van het nabijgelegen en grotere Sorano. Tegenwoordig is dit precies andersom.

» meer over Sorano

Sovana

Sovana is een klein maar prachtig dorpje in het zuidwestelijke deel van de regio Toscane in de provincie Grossete. Het dorp staat bekend om de vele archeologische vondsten die er in de omgeving gedaan zijn.

Sovana is een oude plaats die ten tijde van de Etrusten al bewoond werd. In de derde eeuw voor Christus waren het de Romeinen die de stad zijn naam gaven. Dat Sovana ooit een stad is geweest is tegenwoordig moeilijk te geloven want het dorp bestaat tegenwoordig uit niet meer dan een centraal plein en enkele straten. Aan dit plein en in deze straten zijn tegenwoordig nog wel steeds de verschillende bouwwerken te vinden die je in een stad zou verwachten. Twee grote kerken, de resten van een kasteel, een klokkentoren en verschillende Palazzo’s, dit zijn allemaal bouwwerken die je eigenlijk zou verwachten in een stad maar niet in een klein dorpje als Sovana. Het was zelfs zo dat het dorp vroeger een bisschopszetel had.

» meer over Sovana

Suvereto

Suvereto is een klein dorpje in het centraal westelijke deel van Toscane in de provincie Toscane. Suvereto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië en staat op de “I Borghi Piú belli d’Italia”, een lijst met de mooiste dorpjes van Italië.

Het historische centrum van het dorp bevind zich op het hoogste punt van een heuvel. Het centrum van Suvereto is autovrij en de parkeerplaatsen in de regio minimaal, zeker op dagen dat er een markt te vinden is voor de ingang van het dorp. Voordat je het dorp binnenloopt via de oude stadspoort kom je eerst de Chiesa di San Michele Arcangelo uit de achttiende eeuw tegen. Als je de kerk bezoekt let dan op de prachtige mozaïeken bij de doopvont en tegen de muren. Een andere bezienswaardigheid is de fresco die verscholen lijkt te gaan achter een muur. Eenmaal door de stadspoort kom je gelijk de volgde kerk tegen de chiesa della Madonna di sopra la Porta uit de vijftiende eeuw.

» meer over Suvereto

Vicopisano

Vicopisano is een klein dorpje in de provincie van Pisa. Het is gelegen tussen Florence en Pisa en heeft een prachtig mooi bewaard gebleven oud Middeleeuws centrum.

Het dorp is genesteld tussen de heuvels van Toscane en de rivier de Arno. De eerste tekenen van bewoning in het gebied van Vicopisano dateren terug naar de naar de tijd van de Etrusken. Deze voorvaderen van de Romeinen bewoonden de heuvels rondom Toscane zo’n 600 jaar v. Chr. De rivier de Arno, die inmiddels op enige afstand ligt, stroomde toen nog dicht langs het dorp. Dit maakte Vicopisano een goede uitvalsbasis voor de regio. In de eerste eeuw voor Christus werd het kasteel aan de oevers gebouwd om het scheepvaart verkeer van Luca en Pisa richting de zee goed te kunnen controleren. Dit zorgde voor een ongekende bloei van het dorp. Vicopisano werd tijdens de middeleeuwen één van de belangrijke plaatsen in Toscane.

» meer over Vicopisano

Volterra

Volterra is een prachtig klein stadje of een groot dorp in het westelijke deel van de regio Toscane in de provincie Pisa. Het is een oud stadje dat gesticht werd door de Etrusken in de achtste eeuw voor Christus. Van de aanwezigheid van de Etrusken in Volterra zijn bijzonder veel bodemvondsten gedaan.

De stad werd door de Etrusken Velathri genoemd. De stad was één van de belangrijkste economische pijlers van deze vroege beschaving. Dit had hoofdzakelijk te maken met de grote hoeveelheid zilver en ijzer die hier in de grond te vinden was. Daarnaast waren de valleien rondom het stadje ideaal voor veeteelt en landbouw. Na de Etrusken kwamen de eerste eeuw voor Christus de Romeinen die de naam van de stad veranderden in Volterra. Deze lieten onder andere het theater van Volterra bouwen dat nog steeds één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Volterra is. Het theater is de na opgravingen in de vorige eeuw gedeeltelijk gerestaureerd en opnieuw opgebouwd.

» meer over Volterra