Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Toscane

Mooiste dorpjes van Toscane

Toscane staat misschien nog wel meer dan andere regio’s in Italië bekend om zijn prachtige dorpen en stadjes. Natuurlijk kent iedereen de grote steden in de regio zoals Florence, Pisa, Arezzo, Siena, Lucca en Livorno. Maar in de binnenlanden van Toscane zijn er ook behoorlijk wat prachtige dorpen te ontdekken. Een aantal van deze dorpen zijn zelfs gekozen tot de mooiste dorpen van Italië. Dit keurmerk genaamd “I Borghi Piú belli d’Italia” is aan niet minder dan zestien dorpen in Toscane gegeven. De dorpen die dit keurmerk hebben gekregen hebben allemaal iets speciaals. Zo zijn we bijvoorbeeld prachtige uitzichten, oude kerken, middeleeuwse stadsmuren en een behoorlijke kloof tegengekomen tijdens onze reis langs deze dorpen. Maar laat je niet te veel leiden door de dorpen die op deze lijst staan, want meerdere dorpen die niet op deze lijst staan zijn een bezoekje waard. Grote voordeel van de dorpjes die niet op de lijst staan is dat deze vaak net iets minder toeristisch zijn en dus iets rustiger. Tijdens een autorit door het Toscaanse landschap zal je meerdere malen positief verrast worden door de dorpen die je er tegenkomt. Bijna in ieder dorp is wel iets speciaals te zien of te vinden. Natuurlijk heeft zo goed als ieder dorp in Toscane zijn eigen wijn, kaas en culinaire specialiteit.

Ben je van plan om een groot deel van de dorpen en plaatsen in Toscane te gaan bezoeken neem dan eens een kijkje bij de verschillende rondreizen die door TUI.nl worden aangeboden. Of je nu in een groep of alleen de regio wilt verkennen, alles is mogelijk.

Een rondreis door Toscane

Anghiari

Toscane

Anghiari is een prachtig middeleeuws stadje in de provincie Arezzo in Toscane. Net als veel andere dorpen in deze regio behoort Anghiari tot de mooiste dorpen van Italië. Het dorp staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia waarop de mooiste dorpen van Italië te vinden zijn.

Barga

Toscane

Barga is voor Toscaanse begrippen een redelijk groot dorp in het noordelijke deel van de provincie Lucca. Het dorp bestaat net als veel dorpen uit twee delen een nieuw en een oud deel. Barga staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia.

Bolgheri

Toscane

Wijnkenners hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen wat Bolgheri is en waar dit dorp ligt. Zij weten dat dit mooie dorp in een van de beroemdste wijngebieden van Toscane en heel Italië ligt.

Buonconvento

Toscane

Buonconvento is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van Toscane . Buonconvennto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië. Het dorp is opgenomen op de “I Borghi Piú belli d’Italia”, een lijst met de mooiste dorpjes van Italië.

Canneto

Toscane

Canneto is een klein dorpje in de gemeente Monteverdi Marittimo in de provincie. Het kleine ligt in het centraal westelijke deel van de regio Toscane. Ondanks dat het dorp niet veel groter is dan enkele straten is een bezoek aan Canneto meer dan de moeite waard.

Castelfranco di Sopra

Toscane

Castelfranco di Sopra staat op de lijst met mooiste dorpjes van Italië; de I Borghi Piú belli d’Italia. Ieder van de dorpen op deze lijst heeft iets bijzonders. In het geval van Castelfranco di Sopra is het dat het op de tekentafel ontstaan is.

Castiglion Fiorentino

Toscane

Castiglion Fiorentino is een klein ommuurd stadje in het zuidoosten van Toscane in de provincie Arezzo. Vanuit het stadje heb je een prachtig uitzicht over de Vallei van Chio en de Apenijnen.

Castiglione di Garfagnana

Toscane

Castiglione di Garfagnanan ligt in het noorden van de regio Toscane in de provincie Lucca. Het is een klein dorp met iets meer dan 2.000 inwoners. Het opvallendste kenmerk van Castiglione di Garfagnana is dat het dorp in zijn geheel ommuurd is.

Castiglione d’Orcia

Toscane

Castiglione d’Orcia is een dorp en een gemeente in het zuidoostelijke deel van Toscane in de provincie Siena. Het dorp is te vinden in Val d’Orcia een van de meest gefotografeerde en geschilderde streken van Toscane.

Certaldo Alto

Toscane

Certaldo Alto is het hoger gelegen deel van het stadje Certaldo en is een van de pittoreskste dorpjes van Toscane. Het is het geboortedorp van Boccaccio, de schrijver van de Decamerone.

Cetona

Toscane

Cetona is een klein dorp in de regio Toscane in de provincie Siena niet ver van de grens met de regio Umbrië. Cetona staat op de lijst met mooiste dorpjes van Italië de “I Borghi Piú belli d’Italia”. Er zijn in Cetona opvallend veel smalle en nauwe historische straatjes te vinden.

Colle di Val d'Elsa

Toscane

Colle di Val d’Elsa is een stad, een historisch dorp en een gemeente in het centrale deel van Toscane. Het stadje heeft iets meer dan twintigduizend inwoners waardoor het eigenlijk niet in deze lijst thuishoort. Vanwege het unieke karakter van de oude stad heeft het toch zijn weg op mooiste dorpjes gevonden.

Coreglia Antelminelli

Toscane

Coreglia Antelminelli is een klein dorpje en een gemeente in de provincie Lucca in de regio Toscane. Het dorpje is een typisch Toscaans bergdorpje. Het dorpje staat op de lijst van I Borghi Piú belli d’Italia en behoort dus officieel tot de mooiste dorpen van Italië.

Cortona

Toscane

Cortona is een kleine stad in zuidoostelijke deel van de regio Toscane in de provincie Arezzo. Hoewel het officieel een stad is en dus eigenlijk niet tot de mooiste dorpjes van Toscane kan behoren. Hebben we Cortona toch opgenomen op deze lijst.

Ghivizzano

Toscane

Een klein maar bijzonder dorpje in de provincie Lucca is Ghivizzano. Het dorp is niet veel groter dan enkele straten, maar als je in de buurt bent mag je het zeker niet overslaan.

Giglio Castello

Toscane

Giglio Castello is te vinden op het hoogste punt van het eiland Giglio. Dit eiland ligt op ongeveer een uurtje varen voor de kust van Toscane. Vanuit het havenplaatsje Giglio Porto kun je met een bus naar het dorp toe.

Giglio Porto

Toscane

Giglio Porto is een klein dorpje op het eiland Giglio in de regio Toscana. Giglio Porto ligt zoals zijn naam al doet vermoeden aan de kustlijn van het eiland. Het is de grootste en dus ook belangrijkste havenplaats van het eiland.

La Sassa

Toscane

La Sassa is een klein dorpje in de provincie Pisa in het westelijke deel van Toscane. Het dorpje ligt bovenop een hoge heuvel niet ver van de Tyrreense Zee vandaan. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht over de omliggende valleien.

Loro Ciuffenna

Toscane

Loro Ciuffenna is één van de mooiste dorpjes in de regio Toscane. Dit is het dorp niet; omdat er een mooie kerk staat of omdat de oude stadsmuren nog in tact zijn. Loro Ciuffenna behoort tot de mooiste dorpen van Italië omdat het op een kloof is gebouwd.

Massa Marittima

Toscane

Massa Marittima is een middeleeuwse stad in het zuidwestelijke deel van Toscane in de provincie Grosseto. Het stadje dankt zijn naam waarschijnlijk aan het feit dat het vroeger aan de Middellandse Zee lag. Tegenwoordig ligt Massa Marittima ongeveer 20 km landinwaarts.

Montaione

Toscane

Montaione is een mooi dorpje in het hart van de Italiaanse regio Toscane. Het dorp is prachtig gelegen in het glooiende Toscaanse landschap tussen de wijngaarden, cipressen en oude loofbossen.

Montecatini Alto

Toscane

Bovenop een heuvel in de gemeente Montecatini Terme ligt het dorpje Montecatini Alto. In tegenstelling tot de rest van de gemeente staat dit dorp niet bekend om zijn thermale bronnen maar als één van de mooiste dorpjes van Toscane.

Montepulciano

Toscane

Op één van de hoogste heuvel van Toscane is het dorpje Montepulciano te vinden. Dit prachtige dorpje in de provincie Siena staat wereldwijd bekend om zijn wijnen met name om de Vino Nobile di Montepulciano.

Monteriggioni

Toscane

Monteriggioni is een prachtig bewaard gebleven vestingstad in het centrale deel van de Italiaanse regio Toscane. Het hoger gelegen, nog steeds helemaal ommuurde deel van het stadje is piepklein.

Montescudaio

Toscane

In het centraal westelijke deel van Toscane in de provincie ligt het dorpje Montescudaio. Dit dorp behoort net als vijftien andere dorpen volgens de lijst “I Borghi Piú belli d’Italia” tot de mooiste dorpen van Italië.

Pienza

Toscane

Pienza is een prachtig stadje in het zuidelijke deel van Toscane in de provincie Siena. Het dorp ligt bovenop een heuvel en is samen met San Gimignano en Volterra één van de populairste en drukst bezochte dorpen in Toscane.

Pitigliano

Toscane

Pitigliano is een prachtig dorpje in de provincie Grosseto in het zuidwestelijke deel van de regio Toscane. Als je aan komt rijden bij het dorp weet je direct waarom Pitigliano tot de mooiste dorpjes van Italië behoort.

Poppi

Toscane

Het dorpje Poppi ligt in het oostelijke deel van Toscane in de provincie Arezzo. Het dorp bevind zich op meer dan 400 meter hoogte. Je hebt vanaf vanuit het dorp en met name vanaf het kasteel van Poppi een prachtig uitzicht over de Casentino vallei

San Casciano dei Bagni

Toscane

San Casciano dei Bagni is een bijzonder dorpje in het zuidelijke deel van Toscane in de provincie Siena. San Casciano dei Bagni staat bekend als kuuroord. Uit heel de wereld komen toeristen naar het dorpje toe om zich te goed te doen aan het helende water.

San Gimignano

Toscane

San Gimignano is waarschijnlijk het bekendste dorp van Toscane. Het dorp met zijn veertien torens is te vinden in het hart van Toscane in de provincie Siena. Het historische centrum van San Gimignano staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

San Quirico d'Orcia

Toscane

San Quirico d’Orcia is een dorp en een gemeente in de regio Toscane. Het dorp ligt in de provincie Siena in het zuidoostelijke deel van Toscane. In de omgeving van San Quirico d’Orcia vind je de Cipressen waar Toscane bekend om staat.

Saturnia

Toscane

Saturnia, ook wel Saturnia Thermen genoemd ligt in de provincie Grossetto in het zuidelijke deel  van Toscane. Om precies te zijn vind je dit Italiaanse dorp in de mooie Maremma streek. 

Scarperia

Toscane

Scarperia is een klein dorp in Toscane in de provincie Firenze. Het oude deel van het dorp is gedeeltelijk nog ommuurd jammer genoeg is het meeste hiervan verloren gegaan met de jaren. Scarperia staat bekend om zijn messenproductie.

Sorano

Toscane

Sorano is een wat minder bekend dorp is Toscane en dat is geheel onterecht. In mijn beleving staat Sorano in de top vijf van mooiste dorpen in Toscane. In het dorp zijn er enorme hoogteverschillen te vinden. Dit zorgt voor fantastische vergezichten.

Sovana

Toscane

Sovana is een klein maar prachtig dorpje in het zuidwestelijke deel van de regio Toscane in de provincie Grossete. Het dorp staat bekend om de vele archeologische vondsten die er in de omgeving gedaan zijn.

Suvereto

Toscane

Suvereto is een klein dorpje in het centraal westelijke deel van Toscane in de provincie Toscane. Suvereto behoort tot de mooiste dorpjes van Italië en staat op de “I Borghi Piú belli d’Italia”, een lijst met de mooiste dorpjes van Italië.

Vicopisano

Toscane

Vicopisano is een klein dorpje in de provincie van Pisa. Het is gelegen tussen Florence en Pisa en heeft een prachtig mooi bewaard gebleven oud middeleeuws centrum.

Volterra

Toscane

Volterra is een prachtig klein stadje of een groot dorp in het westelijke deel van de regio Toscane in de provincie Pisa. Het is een oud stadje dat gesticht werd door de Etrusken in de achtste eeuw voor Christus. Van de aanwezigheid van de Etrusken in Volterra zijn bijzonder veel bodemvondsten gedaan.