Gardameer

Italië

Het Gardameer is een onregelmatig gevormd meer in het noorden van Italië. Het ligt op het knooppunt van drie regio’s: Veneto, Lombardije en Trentino. De gunstige ligging ten opzichte van Europese handelsroutes zorgde ervoor dat er aan het Gardameer al vroeg in de historie belangrijke handelsnederzettingen ontstonden. De Romeinen hebben hier in hun glorietijd verschillende vestigingen gehad en later in de middeleeuwen profiteerden de dorpen aan het Gardameer van de vrij dominante positie van de stad Venetië in dit deel van Europa. Gelukkig voor ons is een deel van de romantische straten en pleinen uit die tijd bewaard gebleven in een aantal fraaie dorpen. Het Gardameer biedt eigenlijk zoveel mooie dorpen dat we bijna ieder dorp aan het meer wel een plekje op deze site zouden kunnen geven. We hebben ons beperkt tot ongeveer 75% van alle dorpen die direct aan de oevers van het Gardameer liggen. Gewoonweg omdat al deze dorpen een schoonheid hebben die niet onvermeld mag blijven op een site zoals mooistedorpjes.nl

Vind de gemakkelijk en snel de goedkoopste vakanties naar het Gardameer bij Tui.nl. Of je nu op zoek bent naar een kampeervakantie, een zonvakantie of een autovakantie alles is mogelijk.

Bardolino

Bardolino ligt in het zuidoosten van het Gardameer. Bardolino is één van de eerste plekken waar het hedendaagse toerisme aan het Gardameer ooit ontstaan is.

Bardolino kent een paar plekken die het dorp haar karakter geven. Ten eerste is er de onvermijdelijke haven met de daarop aansluitende wandelpromenade. De vrij open promenade met daaraan een aantal fraaie gebouwen en het nodige groen geven Bardolino die typische sfeer die je aan het Gardameer mag verwachten. Het tweede sterke punt van Bardolino is de Piazza Matteotti. Dit langgerekte plein loopt van de haven naar de statige kerk Santi Nicole e Severo. De voorkant van deze kerk is voorzien van indrukwekkende zuilen die het bouwwerk haar typisch Italiaanse karakter geven. Wie een kijkje in de kerk wil nemen die kan dat gratis doen.

» meer over Bardolino

Garda

Het karakteristieke Garda is een dorp gelegen aan de oostelijke oever van het Gardameer.   Het meer is in 768 vernoemd naar het nieuwe graafschap Garda dat toen ontstond.

Garda behoort met Bardolino en Lazise tot de belangrijkste toeristische plaatsen aan de zuidoostelijke kant van het Gardameer. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten van Garda. Wie de auto parkeert op één van de parkeerterreinen aan de zuidkant van het centrum die zal in eerste instantie het gevoel krijgen dat Garda een dorpje is aan de Middellandse Zee. De lange wandelpromenade is een aaneenschakeling van terrasjes, geflankeerd door weelderige bomen.

» meer over Garda

Gardone Riviera

Hoewel Gardone Riviera is een dorp aan het Gardameer dat tot in de negentiende eeuw nog een onbeduidend dorpje was. Door Gardone Riviera te veranderen in een kuuroord en er een groot hotel weg te zetten, heeft het dorp een groeispurt gehad.

Gardone Riviera bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. De strook langs de kust heet Gardone Sotto en is een strook met hotels, winkels en horeca. Langs een deel van het meer ligt er een op houten palen gebouwde wandelpromenade. Deze Lungolago is zoals het hoort geheel autovrij. Dit deel van Gardone Riviera wordt vooral in de avonduurtjes goed bezocht, als men in de zomerse maanden hier komt om te eten en langs het water te wandelen.

» meer over Gardone Riviera

Lazise

Zodra je bij de oude haven van Lazise binnenkomt ben je waarschijnlijk in één klap verkocht. Het kleine haventje met aan de ene kant terrasjes en aan de andere kant een oude kerk betovert je meteen.

Lazise is een dorp aan het Gardameer, gelegen in de regio Veneto. Lazise stamt uit de middeleeuwen. De ommuring en de kerk San Niccolò zijn overblijfselen uit die tijd, waarin Lazise een belangrijke handelsplaats was. Dit was de tijd dat de stad Venetië één van de belangrijkste handelssteden van Europa was. Lazise profiteerde mee van deze positie van de stad op palen. In de afgelopen eeuwen is Lazisse ingeslapen. Het toerisme heeft ervoor gezorgd dat Lazise weer een groot deel van de grandeur van weleer teruggewonnen heeft.

» meer over Lazise

Limone sul Garda

De prachtige ligging tegen een bergwand aan en de citroenenindustrie hebben van Limone sul Garda een zeer populaire toeristenbestemming gemaakt.

Jaarlijks bezoeken om en nabij de 1 miljoen toeristen Limone sul Garda. Het overgrote deel van deze toeristen komt in het zomerseizoen, wanneer ongeveer tienduizend bezoekers het ongeveer duizend inwoners tellende dorp overspoelen. Ondanks de vele toeristen is Limone sul Garda nog wel de moeite waard om te bezoeken. De straatjes en de wandelboulevard zijn zeker mooi. De oude haven van Limoncello is gewoonweg klein en schattig. In het hart van het dorp zit het toeristenbureau met aan de achterkant een museum dat gewijd is aan het toerisme in Limone sul Garda. Een ander museum is het vissersmuseum. De visserij zelf is verder inmiddels grotendeels verdwenen uit Limone sul Garda.

» meer over Limone sul Garda

Malcésine

Een typisch voorbeeld van een fraai dorp dat helaas daardoor erg veel bezocht wordt, waardoor je de innerlijke schoonheid niet altijd meer ziet. Dat is Malcésine. Vooral op zondag kan het erg druk zijn in het dorp.

Malcésine ligt aan de oostoever van het Gardameer. Beter gezegd: Malcésine is een dorp dat prachtig gelegen is tussen het Gardameer en de bergketen Monte Baldo. Een vrij groot deel van het jaar is de Monte Baldo voorzien van witte bergtoppen, wat het plaatje nog meer betoverend maakt. Een deel van de drukte in het dorp is toe te dichten aan de aanwezigheid van de Monte Baldo. Vanuit Malcésine vertrekt immers de kabelbaan die je uiteindelijk tot een hoogte van maar liefst 1760 meter boven zeeniveau brengt. Als je wilt kun je ook al op ongeveer één derde uitstappen. Daar is een tussenstation waar je over dient te stappen. Per kabelbaankar kunnen maximaal 80 personen tegelijkertijd vervoerd worden. Dat zorgt ervoor dat de wachttijd op de drukke momenten op kan lopen tot meer dan een uur.

» meer over Malcésine

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda is een dorp gelegen in de regio Veneto. De vestingplaats met goed geconserveerd historisch centrum behoort tot de populairste plaatsen aan het Gardameer.

Op het moment dat je Peschiera vanuit het noordoosten binnen komt rijden vraag je je af of het wel een dorp is. Ook vraag je je af of het überhaupt een mooie plek is. Langs de drukke weg passeer je eerst een aantal grote winkels, borden die verwijzen naar McDonalds en naar een erotische winkel. Niet direct het beeld dat je van een schilderachtig dorpje hebt. Dit verandert echter spontaan zodra je het water passeert en de oude vestingmuren ineens op ziet doemen. Door de oude stadspoort rijdt je naar de zuidkant van het centrum van Peschiera. Op dat moment wil je maar één ding: je auto parkeren en Peschiera verkennen.

» meer over Peschiera del Garda

Riva del Garda

Riva del Garda is het meest noordelijke dorp van het Gardameer. Samen met het ernaast gelegen Tórbole vertegenwoordigt Riva del Garda de regio Trentino aan het Gardameer.

Riva del Garda heeft door de noordelijke ligging een ander klimaat en een ander uiterlijk dan veel andere plaatsen aan het Gardameer. Omdat de omgeving van Riva veel bergachtiger is, is het weer er een stuk wispelturiger. Dat is vooral te merken in de tussenseizoenen. In de wintermaanden is het er een stukje koeler dan de zuidelijke dorpen aan het Gardameer. Dat komt omdat de zon dan minder lang schijnt in Riva, vanwege de berg aan de westelijke kant die al vrij vroeg in de middag een schaduw over het dorp werpt.

Of je Riva een dorp mag noemen valt overigens te betwisten. Met ongeveer vijftienduizend inwoners is Riva del Garden zo’n geval van ’te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken’. Om het een stad te noemen heeft Riva del Garda te weinig een regionale functie. Ook ontbreken redelijk wat voorzieningen die je in een stad wel zou mogen verwachten.

» meer over Riva del Garda

Salò

De allereerste keer dat we Salo bezochten waren we op slag verliefd. Vijf jaar later bezochten we dit dorp aan de westelijke kant van het Gardameer opnieuw en zagen dat Salò niets aan schoonheid ingeboet had.

Salò is een vrij oud dorp. Het wordt ook wel eens een klein stadje genoemd, wat het vooral te danken heeft aan de belangrijke rol die Salò in verschillende periodes in de geschiedenis heeft vervuld. In de tijd dat Venetië een zeer belangrijke rol speelde in dit deel van Europa vertoefden de rijke Venetianen in de zomermaanden graag in deze mooiste plek aan de Riviera, zoals men het toen al noemde.

Een tweede belangrijke periode is er eentje waar men in Italië niet echt trots op is. Het is de periode dat de fascistische leider Benito Mussolini hier woonde. Hij maakte van Salò tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs de hoofdstad van de Republiek van Salò, een Italiaanse fascistische republiek die ruim anderhalf jaar heeft bestaan. De capitulatie van de Italiaanse en Duitse legers maakte een einde aan deze republiek.

» meer over Salò

Sirmione

Als er één dorp aan het Gardameer is dat niet mag ontbreken op mooistedorpjes.nl dan is het Sirmione wel. Dit dorp is het drukstbezochte dorp aan het Gardameer.

Sirmione is gelegen op een schiereiland aan de zuidkant van het Gardameer. Hierdoor is het centrum van het dorp vrij beperkt bereikbaar. Met de auto kun je tot vlak voor de entre van het centrum komen. In totaal zijn er drie betaalde parkings waar je je auto kunt parkeren. Deze kom je alledrie tegen voordat je bij het Castello van Sirmione komt. Houd er rekening mee dat parkeren vrij duur is en dat de weg naar deze parkeerplaatsen erg druk kan zijn. In de zomermaanden ben je eigenlijk bijna gegarandeerd van files. Dagelijks trekken dan duizenden toeristen naar Sirmione. Het zal je opvallen dat er vooral ook veel groepen rondlopen in Sirmione.

» meer over Sirmione

Torri del Benaco

Torri del Benaco is een klein dorpje in de regio Veneto aan het Gardameer. Het dorp is voornamelijk bekend om de burcht van Torri del Benaco. Deze historische burcht is bijzonder goed bewaard gebleven en geopend voor het publiek.

Torri del Benaco is een oud dorp. Volgens sommige schattingen was er op deze plaats in tweeduizend jaar voor Christus al permanente bewoning. Tijdens verschillende opgravingen zijn er unieke bodemvondsten gedaan. De naam Torri del Benaco is terug te herleiden naar de Latijnse naam van het Gardameer, Lacus Benacus. Ten tijde van het Romeinse Rijk bloeide het stadje op. Aan deze weelde kwam een eind na de val van het Romeinse Rijk. Als je tegenwoordig een wandeling maakt door het prachtige historische dorpje dan voel je de geschiedenis van het dorp.

» meer over Torri del Benaco

Tórbole

Tórbole is een schilderachtig dorpje gelegen in het noorden van het Gardameer. Samen met het daar boven gelegen dorp Nago vormt het de gemeente Nago-Tórbole.

Tórbole zal vooral bekend in de oren klinken bij de meer sportieve vakantiegangers. Het toerisme in en rondom het dorp draait voor een redelijk groot gedeelte op sporters en sportieve toeristen. Zo wordt dit deel van het Gardameer graag gebruikt door windsurfers en zeilers om hier hun sport te beoefenen. Een deel van de stranden van Tórbole is vooral bedoeld om windsurfers te faciliteren. De rest van de kiezelstranden wordt dankbaar gebruikt door zwemmers, zonaanbidders en families met kinderen.

» meer over Tórbole