Costa Blanca

Spanje

De Costa Blanca is een kustgebied in het oosten van Spanje. De Costa Blanca behoort tot een van de eerste regio’s waar in de tweede helft van de vorige eeuw het massatoerisme is ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is de stad Benidorm, waar hoge toeristencomplexen en drukke straten domineren. Benidorm is voor veel dorpen een voorbeeld van hoe het niet moet, want aantrekkelijk is deze stad niet te noemen. In de dorpen aan de Costa Blanca is een verdeeld beeld te zien. Sommige plaatsen zijn door het toerisme ook totaal uit hun voegen gegroeid, zoals bijvoorbeeld Calpe. Het oorspronkelijke dorpse karakter is hier door de vele hotels en appartementencomplexen totaal verdwenen. Sommige badplaatsen hebben gelukkig wel hun charme weten te behouden, zoals het op een steenworp van Calpe gelegen Moraira. De meeste pareltjes van de Costa Blanca moet je echter landinwaarts zoeken. Daar is het normale leven langzaam aan doorgegaan zonder teveel door het opkomende toerisme beïnvloed te worden.

De Costa Blanca telt tal van mooie dorpen en kleine stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. Wie eens een dagje niet op het strand wil doorbrengen, maar het authentieke Spanje wil ontdekken, die kan in deze geweldige vakantieregio een aantal geweldige plekjes bezoeken. 

Dénia

Dénia is één van de oudste dorpen aan de Costa Blanca. Al enkele eeuwen voor Christus was er sprake van een Griekse kolonie op de plek waar nu Dénia staat. Lange tijd heeft Dénia  een sluimerend bestaan gekend. Tegenwoordig is Dénia een populaire vakantiebestemming.

Centraal in Dénia staat op een heuvel het Romeinse kasteel van Denia. Dit is gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Het Castillo de Dénia is te bezoeken tegen betaling. De klim naar boven kan tijdens warme zomerse dagen best zwaar zijn voor mensen die in wat minder goede conditie zijn. Met je entreekaartje kun je het Palau del Governador bezoeken inclusief het bijbehorende museum. Ook kun je genieten van het prachtige panoramische uitzicht over Denia.

Ben je op zoek naar mooiste hotels van Denia voor de beste prijs kijk dan op Trivago.nl.

» meer over Dénia

Guadalest

In het binnenland van de Costa Blanca ligt goed verborgen in de bergen het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan Guadalest is dat het dorp op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is.

Guadalest ligt op ongeveer een half uur tot drie kwartier rijden van badplaatsen zoals Calpe, Moraira, Altea en Benidorm. Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel, simpelweg El Castell de Guadalest genaamd, is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Omdat Guadalest alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.

» meer over Guadalest

Moraira

Moraira is een traditioneel vissersdorp aan de Costa Blanca dat in de loop der jaren uitgegroeid is tot een populaire vakantiebestemming aan de Spaanse kust.

Waar veel andere badplaatsen in Spanje misvormd zijn door overdadige bouw van grote appartementencomplexen en hotels, daar heeft Moraira ervoor gekozen om vooral de oorspronkelijke sfeer zoveel mogelijk te bewaren. Het centrum van Moraira is gesitueerd rondom de mondaine jachthaven waar ook de vissersbootjes dagelijks de verse vis aan land komen brengen. De gevangen vis werd iedere dag via de visafslag van Moraira verkocht aan handelaren, restaurants maar ook aan particulieren die hier de meest verse vis kwamen kopen. Wie geen zin heeft om zelf vis te bereiden die kan van heerlijke visgerechten genieten op de terrassen van de restaurants net buiten de haven.

» meer over Moraira

Teulada

Teulada is een dorp in de regio Costa Blanca. Het vormt samen met Moraira de gemeente Teulada-Moraira. In tegenstelling tot het toeristische Moraira is in Teulada het rustige Spaanse leven bewaard gebleven.

De historie van Teulada gaat ver terug. De ontdekking van een grot in Cap d’Or wijst erop dat de eerste mensen zich hier al Late Steentijd vestigden. De schatting loopt uiteen van 15.000 tot 20.000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Het dorp Teulada is echter pas veel later gesticht, te weten in 1386. In de zestiende eeuw was Teulada regelmatig het doelwit van Barbarijse zeerovers. Daarom heeft men toen verdedigingswerken aangelegd. Een overblijfsel hiervan is de uitzichttoren op het schiereilandje net boven Moraira.

» meer over Teulada

Villajoyosa

De ruim dertigduizend inwoners tellende inwoners tellende badplaats Villajoyosa mag tegenwoordig nog maar amper een dorp heten. Villajoyosa is dermate flink gegroeid de afgelopen decennia dat je het bijna een stad kunt noemen. Villajoyosa ligt aan de Costa Blanca, onder de rook van Benidorm.

In het Valenciaans heet het plaatsje La Vila Joiosa. Wij vinden het één van de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca. Het is dan ook verbazingwekkend om te zien hoe betrekkelijk rustig het strand op een willekeurige zomerdag in juli is. Misschien is dat wel te danken aan het formaat van het strand. Het goudgele zandstrand van Villajoyosa is bij elkaar maar liefst 3,5 kilometer lang en op redelijk wat plekken gaat de breedte richting de honderd meter.

» meer over Villajoyosa

Xaló

Het dorp Xaló, in het Spaanse ook vaak aangeduid als Jalón, is een vrij rustig dorp gelegen in het binnenland van de Costa Blanca. Xaló is vooral bekend vanwege de wijnteelt die rondom het dorp plaatsvindt en de wekelijkse vlooienmarkt die iedere zaterdag gehouden wordt.

Door de weeks is er in Xaló vrij weinig te doen. Je kunt er wat wandelen door de oude kern, waar Calle Mayor en Plaza de Jalón de belangrijkste plekjes van het dorp zijn. Prachtig is in de zomermaanden rivier Rio Jalón. De lage waterstand in combinatie met de vele struiken en bloemen in de rivierbedding zorgen samen voor een schilderachtig plaatje. Een goede reden om Xaló door de weeks te bezoeken kan ook een bezoek aan de wijncoöperatie zijn. Hier kun je de smaakvolle streekwijnen proeven en kopen. De prijzen die je hier betaalt zijn een lachertje als je de prijzen vergelijkt die je in de supermarkten tegenkomt. Voor goede wijn betaal je hier slechts enkele euro’s per liter.

» meer over Xaló

Xàbia

Xàbia (in het Spaans ook aangeduid als Jávea) is een vissersdorp dat uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming aan de Costa Blanca. Xàbia ligt ongeveer halverwege de Costa Blanca, tussen Calp (Calpe) en Dénia in.

De oude kern van Xàbia ligt niet direct aan het water, maar ongeveer een kilometer landinwaarts. Hier in de oude smalle straten is van het massatoerisme weinig merkbaar. Hier vind je prachtige bouwwerken zoals de kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Anna. Wie de oude binnenstad van Xàbia wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat parkeerplek niet altijd even eenvoudig te vinden is.

De haven Duanes del Mar bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. ‘s Morgens komen de vissersboten hier aan wal om de vele bakken met zojuist gevangen vis naar de visafslag te brengen.

» meer over Xàbia