Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Xaló

Het dorp Xaló, in het Spaanse ook vaak aangeduid als Jalón, is een vrij rustig dorp gelegen in het binnenland van de Costa Blanca. Xaló is vooral bekend vanwege de wijnteelt die rondom het dorp plaatsvindt en de wekelijkse vlooienmarkt die iedere zaterdag gehouden wordt.

Door de weeks is er in Xaló vrij weinig te doen. Je kunt er wat wandelen door de oude kern, waar Calle Mayor en Plaza de Jalón de belangrijkste plekjes van het dorp zijn. Prachtig is in de zomermaanden rivier Rio Jalón. De lage waterstand in combinatie met de vele struiken en bloemen in de rivierbedding zorgen samen voor een schilderachtig plaatje. Een goede reden om Xaló door de weeks te bezoeken kan ook een bezoek aan de wijncoöperatie zijn. Hier kun je de smaakvolle streekwijnen proeven en kopen. De prijzen die je hier betaalt zijn een lachertje als je de prijzen vergelijkt die je in de supermarkten tegenkomt. Voor goede wijn betaal je hier slechts enkele euro’s per liter.

Dé trekpleister van Xaló is echter de wekelijkse vlooienmarkt. Iedere zaterdag verandert de westkant van het dorp in één grote vlooienmarkt. In total zijn er ongeveer 200 tot 250 kraampjes en stalletjes terug te vinden op deze markt. Het is een grote publiekstrekker, waardoor er een tijdelijk parkeerprobleem in Xaló zou ontstaan als er geen extra parkeerterreinen geopend zouden zijn. Tijdens de vlooienmarkt zijn er gelukkig een paar parkeervelden waar je tegen betaling je auto kwijt kunt. De vlooienmarkt begint rond een uur of 8 en rond 14 uur is de markt ten einde. In het meest noordelijke deel van de markt zie je de zelfde toeristische spullen die je op heel veel andere toeristenmarkten aan de Costa Blanca ziet: Spaanse jurkjes, hoeden, namaaktassen, zonnebrillen en andere weinig originele stukken. Ook in de zuidelijke punt van de markt zie je zulke kraampjes. Het overgrote deel van de vlooienmarkt betekent snuffelen tussen oude spullen die variëren van antiek tot vintage. Over het algemeen ontstijgt het aanbod het niveau van een doorsnee rommelmarkt. Wie goed rondneust die kan nog echt met leuke spulletjes thuiskomen.

Hier ligt Xaló

Weersverwachting Xaló

vandaag
27° / 18°
morgen
26° / 21°
5 okt
27° / 18°
6 okt
27° / 18°
7 okt
25° / 19°
Meer weer van Xaló op klimaatinfo.nl

Meer informatie