Tenerife

Spanje

Het populaire vakantie-eiland Tenerife is bij het grote publiek vooral bekend vanwege de badplaatsen, die vooral langs de zuidelijke kust van Tenerife te vinden zijn. Plaatsen als Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos zie je dan ook veelvuldig terug in de vele reisgidsen en op boekingssites. Dat Tenerife ook een aantal prachtige historische dorpen kent is minder bekend. Zowel aan de kust als diep verstopt tussen de vulkanische bergen van Tenerife zijn er een aantal dorpen te vinden die je zeker eens zou moeten bezoeken als je een auto huurt op Tenerife.

Op de website www.allesovertenerife.nl vind je meer informatie over Tenerife en maar liefst 23 dorpen en steden op Tenerife.

Candelaria

Op het noorden van het eiland Tenerife in de provincie Santa Cruz de Tenerife ligt het bedevaartsoord Candelaria. Het oude vissersdorp ligt op zo’n twintig kilometer van de hoofdstad Santa-Cruz, waardoor het tegenwoordig veel forensen uit de hoofdstad heeft.

Met nog geen 15.000 inwoners kan Candelaria zeker gezien worden als een dorp. Het dorp een aantal elementen waardoor het zeer de moeite van het bezoeken waard is. Zo is het een bedevaartsoord en heeft het oude vissersdorp een zeer authentieke uitstraling. Als je daarbij ook nog de ligging aan de kust erbij optelt heb je heel wat ingrediënten die van Candelaria een interessante bestemming maken. Ervaar dit fraaie plaatsje met gezellige straatjes geflankeerd door kleurrijke gevels, interessante gebouwen en authentieke activiteiten die er regelmatig plaatsvinden.

» meer over Candelaria

El Molledo

Het dorp El Molledo ligt in het westen van het eiland Tenerife. Je passeert de plaats op de prachtige groene route tussen Los Gigantes en Garachico. Het dorp is enorm puur.

Als je hier op een zondagmiddag doorheen loopt dan hoor je bijna alleen maar de auto’s die over de doorgaande weg passeren en de honden van El Molledo die door middel van blaffen met elkaar communiceren. Mensen zie je nauwelijks. Zo hebben wij één gezin gezien dat het schattige witte kerkje van El Molledo bezocht en één oudere dame die op straat liep.

» meer over El Molledo

Garachico

Aan de rotsachtige kust in het noordenwesten van het eiland Tenerife ligt de, voor het eiland belangrijke, havenplaats Garachico. Daar ligt het schilderachtig mooi aan de voet van een vijftien meter hoge klif.

Ooit in 1706 werd Garachico voor een groot deel vernietigd door een vulkaanuitbarsting. Al voor die tijd werd er veel vulkanisch gesteente verhandeld van deze plek. Door de vulkaanuitbarsting kwam hier een einde aan, doordat het dorp grotendeels werd bedolven onder een laag lava. Tot die tijd gold Garachico als de belangrijkste havenstad van Tenerife. Enkele sporen van dit verleden zijn nog altijd te vinden en in de loop der jaren krabbelde het dorp weer langzaam overeind en kreeg het weer een steeds belangrijkere functie op het eiland. 

» meer over Garachico

La Orotava

De gemeente La Orotava ligt centraal in het noorden van Tenerife. De plaats ligt redelijk hoog, op bijna vierhonderd meter boven de zeespiegel. De hoge ligging in combinatie met een lange geschieden hebben van La Orotava een plek gemaakt die zeer de moeite van het bezoeken waard is.

Hoewel de gemeente zelf zo’n 40.000 inwoners telt, doet vooral de oude kern van het stadje juist heel authentiek aan en heb je meer het gevoel dat je in een dorp bent. Het oude centrum kenmerkt zich dan ook als een bezienswaardigheid op zich. De geschiedenis van La Orotava begint in de vijftiende eeuw als het Tenerife in 1496 in gebieden wordt verdeeld voor het tot stand komen van nederzettingen. Niet veel later in 1504 werd Orotava officieel opgericht. De lange geschiedenis van enkele eeuwen heeft geresulteerd in sporen uit verschillende periodes.

» meer over La Orotava

Masca

Een mooi voorbeeld van een Bergdorp in Tenerife is het dorp Masca in het noordwesten van het eiland. Het kleine dorp ligt op een hoogte variërend tussen de 650 en 800 meter boven de zeespiegel. Het is één van de meest authentieke kleine dorpen van het eiland.

Wat je opvalt als je het bergdorp Masca bezoekt is de ruwe natuur. Lange tijd was het bergdorp dan ook moeilijk bereikbaar. Tot 1961 kon je alleen via een klein zandpad het dorp bereiken. De ligging van het dorp in een oude vulkaankrater geeft Masca een unieke indruk. Dat dit dorp er is gekomen ondanks de desolate indruk heeft te maken met de vruchtbare grond in de krater van deze vulkaan. Lange tijd stond Masca bekend om de beste uien, aardappelen en knoflook van Tenerife. Zowel op het vlak van hoeveelheid als kwaliteit van de landbouwproducten.

» meer over Masca