Algarve

Portugal

De Algarve is de populairste vakantiebestemming in Portugal. In de zomermaanden vliegen en rijden vele tienduizenden toeristen naar deze geliefde regio. Ondanks dat er veel toeristen in de Algarve komen hebben veel van de oude dorpjes nog maar weinig ingeleverd van hun authenticiteit. Dit is voornamelijk te merken aan de vriendelijkheid van de mensen die je er tegenkomt. Er liggen met name landinwaarts prachtige kleine dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ook aan de kust kom je ze nog tegen, maar sommige van deze dorpen zijn overgenomen door de toeristen.
Bijzonder is dat de meeste van deze kleine dorpjes ’s middags bijna geheel uitgestorven zijn. Dit komt doordat de meeste inwoners dan aan het lunchen zijn en een kleine siësta houden. Dus wil je een dorpje bezoeken dan doe je dit het beste in de ochtend of aan het einde van de middag, tenzij dat je er wilt gaan lunchen. Dan kun je tussen de dorpsbewoners genieten van de lokale keuken in de aangename Portugese restaurants.

De vliegduur naar de Algarve bedraagt een kleine drie uur. Er zijn verschillende maatschappijen waar je vliegtickets naar Faro kunt kopen. Het vliegveld van Faro is de toegangspoort tot de Algarve. Vanuit Nederland wordt vooral Transavia gebruikt om naar de Algarve te vliegen. Ben je op zoek naar een exclusieve vakantie naar de Algarve zonder daarvoor de hoofdprijs te moeten betalen neem dan een kijkje bij Tui.nl. Zij bieden het grootste en meest uitgebreide aanbod vakanties in de Algarve die je kunt vinden voor de beste prijs.

Albufeira

Albufeira is een van de meest toeristische plaatsen aan de Algarve. Ieder jaar komen miljoenen toeristen hier vakantie vieren. De plaats bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel van Albufeira kan gezien worden als een mooi dorpje.

In oud Albufeira of te wel “ the old town” is de sfeer van het oude vissersplaatsje nog goed voelbaar. Dit stukje kenmerkt zich door kleine straatjes en oude huizen. Ook hier zijn erg veel toeristen winkeltjes, restaurants en bars. Vooral op het centrale plein is het altijd erg druk. In het oude gedeelte mogen geen auto’s komen waardoor bijna het hele gebied voetgangers gebied is. Vanaf de oude stad loop je zo het strand op. Bovenop de kliffen vind je vele restaurantjes die overdag, maar vooral ’s avonds een mooi uitzicht op de zee bieden.

» meer over Albufeira

Alte

Alte is een klein dorpje gelegen in de bergen boven de stad Faro. Het dorpje ligt aan een klein riviertje genaamd Rib.Doordat het dorpje tegen de berg is aangebouwd moet je tijdens je wandeling door het dorp behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen.

Het dorpje Alte ligt midden in het platteland van de Algarve. De zee ligt ver achter ons en om ons heen alleen nog maar de glooiende heuvels van het binnenland. Alte is een prachtig oud plaatsje rondom een klein riviertje. Het dorpje heeft twee kerkjes en wat kleine oude straatjes waar het prettig doorheen dwalen is. Zeker een stop waard.

» meer over Alte

Estoi

Estoi is een mooi klein dorpje vlakbij de stad Faro. Het dorpje is vooral bekend door het prachtige oude paleis wat midden in het dorp staat en tegenwoordig een hotel is. Lopend door de straten van Estoi lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan.

Estoi is een van de dorpjes in de Algarve waarvan je het idee hebt dat de tijd er heeft stil gestaan. Het dorpje heeft kleine nauwe straatjes met oude huisjes. Overal de typische schoorstenen die zo kenmerkend zijn voor de Algarve en kleine tuintjes vol bloeiende bomen. Op het centrale pleintje een kroeg, een kerk en vier oude mannetjes op een bankje die wat zitten te keuvelen in de zon. Verder lijkt het er uitgestorven.

» meer over Estoi

Ferragudo

Ferragudo is een klein vissersdorpje vlakbij de grotere stad Lagoa. Het dorpje ligt aan de zee en aan de monding van de rivier de Arade. Het dorp is een leuke mix tussen een vissersdorp en een kleine gezellige toeristische bestemming.

Ferragudo is een relatief onbekend dorpje aan de Algarvische kust. Alhoewel ook hier natuurlijk toeristen zijn neergestreken zijn er toch voornamelijk vissersboten die hier in het kleine haventje liggen. Ferragudo met zijn oude witte huisjes ligt een beetje tegen de heuvel aangeplakt tegen de mooie witte kerk. Je kunt in het dorp op de meeste plaatsen ook niet met de auto komen, maar kleine smalle steegjes en trappetjes leiden je naar boven naar het oude kerkje.

» meer over Ferragudo

Lagos

Lagos is een prachtig klein stadje aan de kust in de regio Algarve. Lagos heeft een lange geschiedenis die zijn sporen op het kleine plaatsje hebben achtergelaten. Lagos behoort tot de populairste toeristische bestemmingen in de Algarve.

Lagos is een van de oudere steden in de Algarve. De stad stond eeuwen lang onder Moorse overheersing en heette toen Zawaia. In de 13 eeuw werd de stad door de Portugese koning Alfons de II van Portugal heroverd en kwam de stad langzaam aan tot grote bloei. De stad had als een van de eerste in Europa een overdekte slavenmarkt en Lagos werd het centrum voor de ontdekkingsreizen in Portugal. In de stad vindt je nog vele oude kerken, de oude stadsmuren en mooie oude patriciërs huizen.

» meer over Lagos

Loulé

Loulé is een echte marktplaats vlak boven Faro. Het dorp staat vooral bekend om zijn grote overdekte markthal en de populaire weekmarkt op zaterdag. Naast de markt is er in het dorp een mooie winkelstraat te vinden met allerlei leuke lokale winkeltjes.

Loulé is een van de oudste plaatsen van de Algrave en werd gesticht door de Moren. Hun invloed is nog steeds te zien in de kleine smalle straatjes van de stad. Overal kom je de kenmerkende witte huizen tegen en in de stad zijn nog oude Moorse baden te vinden. Ook stammen de stadswallen nog uit de tijd van de Moorse overheersing. In de 12e eeuw werden de Moren verdwenen en kwam er een christelijk heerser. De oude Moskee werd vervangen door een kerk, maar de oude minaret doet nog steeds dienst als kerktoren.

» meer over Loulé

Monchique

Monchique Ligt ongeveer een vijftien kilometer landinwaarts in de Algarve. Het is één van de hoogste dorpjes in Portugal gelegen in de bergen boven de Algarve. Het is met zijn natuurlijke bron vooral bekend als wellness oord.

Monchique is gelegen vlak onder het hoogste punt van de Algarve. Het dorpje kenmerkt zich door straatjes met kleine steentjes die zich omhoog slingeren richting de berg. Het is een mooi dorpje met veel 18e en 19e eeuwse huizen. Het centrale plein is erg sfeervol met zijn fonteinen en mooie bloemperken. Alleen al de rit naar boven door de prachtige natuur is een bezoek aan Monchique meer dan waard.

» meer over Monchique

Olhos de Áqua

Olhos de Áqua is een prachtig dorpje ten oosten van Albufeira. Het dorp dank zijn opmerkelijke naam aan de zoetwaterbronnen die bij eb op het strand van het dorp te vinden zijn.

Deze bronnen zijn ook gelijk de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. De letterlijke vertaling van Olhos de Áqua is ‘ogen van water’. Wie de bronnen met eigen ogen aanschouwd heeft kan gelijk beamen dat ze op ogen lijken. Als je Olhos de Áqua wil bezoeken dan kun je dat het beste doen als het eb is zodat je dit bijzondere natuurverschijnsel met eigen ogen kunt zien. Natuurlijk is er in het dorpje nog veel meer te zien dan alleen de bronnen.

» meer over Olhos de Áqua

Paderne

Paderne is een oud dorpje vlakbij Albufeira. Het dorp is gelegen tussen de olijfbomen en sinaasappelboomgaarden in het platteland van de regio. Nog niet veel toeristen hebben de weg naar Paderne gevonden.

Paderne is een klein oud dorpje in de heuvels boven Albufeira. Het dorpje heeft een oude kleine kern. Rondom de kerk zijn enkele kleine straatjes en mooie oude huisjes te vinden. Voor de kerk is een oude waterbron. Het dorpje bestaat al sinds de 16e eeuw en dankt zijn bestaan vooral aan het nabijgelegen kasteel. De oude renaissancekerk is het centrum van het dorp.

» meer over Paderne

Sagres

Sagres is gelegen in de mooie Algarve. Het plaatsje ligt op het meest zuidwestelijke puntje van Europa en is erg geliefd bij surfers door de mooie hoge golven. Aan de kust staan verschillende oude campers waar de surfers verblijven.

Sagres heeft een aantal prachtige baaien die erg geliefd zijn bij surfers. Het waait op dit uiterst westelijke puntje van Portugal bijna altijd. Dit zorgt voor prachtig mooie spectaculaire golven die surfers vanuit heel de wereld trekken. Leuk om zelf te doen of te leren of om gewoon vanaf de kliffen naar te kijken. In het dorpje hangt dan ook de relaxte sfeer die je bij de surfers gewend bent.

» meer over Sagres

Santa Luzia

Santa luzia is een klein dorpje in het oostelijke deel van de Algarve. Het dorpje behoort tot de gemeente Tavira en telt ongeveer 1.500 inwoners. Het dorp staat bekend als de Portugese hoofdstad van de octopus.

Het is een relatief jong dorp dat gesticht is aan het einde van de zestiende eeuw en ondanks zijn geringe grote toch tot “Vila” verheven is. Net als de meeste dorpen in dit deel van de Algarve is Santa Luzia ontstaan als vissersdorp en nog steeds zijn er behoorlijk wat mensen in het dorp afhankelijk van de visvangst. Santa Luzia is nog echt een onontdekt stukje Algarve. Dat heeft voornamelijk met de ligging van het dorp te maken. De afslag naar het dorp ligt namelijk op een plaats waar je hem niet verwacht en wordt door veel mensen dan ook niet gezien.

» meer over Santa Luzia

Silves

Silves is een van de oudere stadjes van de Algarve. Silves ligt in het binnenland en heeft een prachtig oude fort. Met name het Fort van Silves trekt veel toeristen naar het dorpje toe. Het kasteel is te vinden op het hoogste punt van het dorp.

Silves is gelegen in het binnenland van de Algarve, aan de rivier de Arade achter Portimão. De stad was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen en was eeuwen lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio. De rijkdommen van de stad lokte zelfs de Noormannen op hun plundertochten tot deze streek. Vanaf de 13e eeuw kwam de stad weer in handen van de Portugese koning.

Op zoek naar naar een hotel in Silves? Bezoek dan eerst de website Trivago.nl zo weet zeker dat je de beste prijs betaald.

» meer over Silves

Tavira

Tavira is een van de mooiste plaatsjes van de Agrave. Dit prachtige dorpje ligt aan de rivier de Gilão. Tavira is één van de weinige plaatsen in het oostelijke deel van de Algarve die zeker een bezoek waard is.

Al in de 8e eeuw voor Christus was op deze plaats aan de revier een kleine nederzetting te vinden. De Feniciërs, de Romeinen en later ook de Moren drukte hun stempel op dit mooie oude plaatsje. In de 12e eeuw werd het dorp weer terugveroverd op de Mooren. In de 18e eeuw bevond de stad zich op zijn hoogte punt. Het werd een centrum voor de handel in gedroogde vis en zout in de Algarve. De grote aardbeving die in de Algarve plaatsvond in 1755 had echter ook zijn verwoestende effect op Tavira.

» meer over Tavira

Vila do Bispo

Vila do Bispo is een klein dorpje gelegen in het district Faro. Het dorpje ligt in het zuidwestelijke stukje van Portugal. Het dorp straalt nog steeds dezelfde authenticiteit uit die verwacht van een oud Portugees dorp.

Onderweg naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa kwamen we dit leuke dorpje tegen. Vila do Bispo is nog een echt origineel Portugees dorp. Onaangetast door grote hordes toeristen die meestal niet tot zo ver in de Algarve doordringen. Het is een beetje slaperig provincie stadje met een mooi oud pleintje, prachtig kerkje en enkele kleine straatjes.

» meer over Vila do Bispo