Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pienza

Pienza is een prachtig stadje in het zuidelijke deel van Toscane in de provincie Siena. Het dorp ligt bovenop een heuvel en is samen met San Gimignano en Volterra één van de populairste en drukst bezochte dorpen in Toscane.

Het historische centrum van het stadje is geheel autovrij maar in de directe omgeving van het dorp zijn er meer dan genoeg parkeerplaatsen te vinden. Als je geluk hebt zal je niet al te ver naar het historische deel van Pienza moeten lopen. Pienza is ergen in de achtste eeuw na Christus ontstaan maar het huidige dorp stamt uit de vijftiende eeuw. Dit heeft alles te maken met waus Pius de Tweede die in Pienza geboren is. Indertijd heette het dorp nog Corsignano. Maar nadat Enea Silvio Piccolomini paus werd, besloot hij zijn geboortedorp te verbouwen. Dit werd gedaan naar de maatstaven die indertijd golden. Het dorp heeft hierdoor een ander karakter dan veel andere dorpen in deze regio. Na de verbouwing doopte paus Pius de Tweede het dorp om tot Pienza.

De meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Pienza is de Dom van Pienza, een vijftiende-eeuwse kathedraal dat vooral opvalt door zijn grote gebrandschilderde glazen. Deze ramen werden op speciaal verzoek van paus Pius de Tweede geplaatst om de kathedraal te laten baden in het licht. Als je door de kerk heenloopt heb het gevoel dat hij hier en daar hevig verzakt is. Daar is aan de buitenzijde echter niets van terug te zien.

Naast de Duomo heb je een prachtig uitzicht over de valleien rondom Pienza. De Duomo van Pienza is te vinden aan het Piazza Pio II aan dit plein is tevens het Palazzo Piccolomini te vinden. Dit prachtige paleis was vroeger in het bezit van de familie van paus Pius II. Tegenwoordig is er in het gebouw een stadsmuseum te vinden. Je kunt hier onder andere de slaapvertrekken en de bibliotheek van de vroegere paus vinden.

Hier ligt Pienza

Weersverwachting Pienza

vandaag
22° / 14°
morgen
21° / 13°
12 okt
21° / 12°
13 okt
22° / 12°
14 okt
20° / 12°
Meer weer van Pienza op klimaatinfo.nl

Meer informatie