Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sorano

Sorano is een wat minder bekend dorp is Toscane en dat is geheel onterecht. In mijn beleving staat Sorano in de top vijf van mooiste dorpen in Toscane. In het dorp zijn er enorme hoogteverschillen te vinden. Dit zorgt voor fantastische vergezichten.

Het dorp is gedeeltelijk uitgehouwen in tufsteen waardoor er vergelijkingen worden getrokken tussen Sorano en het stadje Sassa di Matera dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Sorano is waarschijnlijk al sinds de achtste of negende eeuw voor Christus bewoond. Eerst door de Villanovacultuur en later door de Etrusken. Pas in de derde eeuw voor Christus wordt het stadje voor het eerst genoemd maar verschillende opgravingen in het dorp en in de directe omgeving heeft aangetoond dat er veel eerder permanente bewoning is geweest. Indertijd stond het dorp onder de invloed van het nabijgelegen en grotere Sorano. Tegenwoordig is dit precies andersom.

Er zijn in het dorp tal van bezienswaardigheden te vinden zoals een veertiende-eeuwse kathedraal, verschillende stadspoorten en Palazzo’s, het Masso Leopoldino en het Rocca degli Orsini.
Het Massa Leopoldini is de oude vesting van het dorpje. Deze opvallende vesting is te vinden centraal in het historische centrum van Sorano. Via een stevige klim is het mogelijk om het dak van deze voormalige vesting te bereiken. Vanaf dit dak heb je een prachtig uitzicht over de rest van het dorp en de beboste omgeving. Het Massa Leopoldini heeft een historische klokkentoren.

Het Rocca degli Orsini ook wel fortezza Orsini genoemd is te vinden op het hoogste punt van het dorp. Via een stevige wandeling kun je vanuit het dorp naar dit oude fort toelopen maar het is ook met de auto bereikbaar. De oudste delen van dit fort stammen uit de twaalfde eeuw en verkeren nog in een uitstekende staat. In het fort is tegenwoordig een hotel te vinden.

Hier ligt Sorano

Weersverwachting Sorano

vandaag
21° / 12°
morgen
24° / 10°
19 mei
19° / 15°
20 mei
22° / 16°
21 mei
21° / 15°
Meer weer van Sorano op klimaatinfo.nl

Meer informatie