Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sabiote

Sabiote is een klein dorp in het noordelijke deel van de Spaanse regio Andalusië, in de provincie Jaén. Het dorp ligt iets ten noordoosten van de stad Úbeda en is vooral bekend van het kasteel van Sabiote.

Het dorp maakt onderdeel uit van de zogenaamde renaissancedriehoek die het vormt met de plaatsen Úbeda, Baeza en Jaén. De monumenten op de eerste twee genoemde steden zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Net als veel plaatsen in de omgeving van Sabiote en de rest van het Middellandse Zeegebied, waren het de Feniciërs die er als eerste een kolonie stichtten. Later zouden de Romeinen, Moren en verschillende andere volkeren hun stempel op het dorp drukken. Vanwege de strategische ligging van Sabiote werden al vroeg grote stadsmuren gebouwd en zou er in de dertiende eeuw een groot kasteel verrijzen. Het kasteel van Sabiote is gebouwd in de tijd dat het dorp in handen was van de Moren, hoewel het kasteel meerdere malen verwoest en herbouwd is geweest is de Moorse invloed er nog steeds terug te vinden.

Het kasteel van Sabiote is nu nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het ligt aan de rand van het stadje uitkijkend over de lagergelegen velden, die tegenwoordig een oneindige zee van olijfboomgaarden zijn. Nadat de Moren het gebied hadden verlaten werd het middeleeuwse fort eerst omgebouwd tot gerechtspaleis om in de zestiende eeuw weer verbouwd te worden tot een fort-paleis. Tijdens de Napoleontische oorlog werd het kasteel voor het grootste deel verwoest en zijn nu voor het grootste deel alleen nog de buitenmuren en de contouren van het kasteel zichtbaar. Ondanks dat er van het historische kasteel niet heel veel bewaard is gebleven, kun je nog goed zien wat voor een machtig bouwwerk het ooit geweest moet zijn. De oude stadsmuren lenen zich goed voor een kleine wandeling door het historische deel van het dorp. Tijdens deze wandeling zal je langs de verschillende nog steeds intact zijnde stadspoorten komen. De Puerta de los Santos o del Chiringote en de Puerta de los Santos o del Chiringote de cerca zijn de meest opvallende.

Centraal in het historische deel valt de Sint-Pieterkerk op. Deze kerk kreeg zijn huidige uiterlijk in de zestiende eeuw, nadat de oudere kerk op deze plaats gesloopt en herbouwd werd. Opvallend zijn de twee bouwstijlen die terug te vinden zijn in de kerk. Zo heeft de noordelijke entree Spaans-Vlaamse gotische stijl en de zuidelijke entree de plateresco-stijl. Deze plateresco is typisch voor bouwwerken in dit deel van Spanje uit de vijftiende en zestiende eeuw en wordt gezien als de laatste vorm van gotiek, die al licht beïnvloed werd door de Italiaanse renaissance. De renaissancestijl is wel terug te vinden bij het merendeel van de huizen in het historische centrum van Sabiote. Casa-palacio de los Moreno de Villena, Casa de los Messia en Casa de los Higuera Sabater zijn hier goede voorbeelden van.

Hier ligt Sabiote

Weersverwachting Sabiote

vandaag
19° / 7°
morgen
20° / 7°
25 apr
20° / 10°
26 apr
18° / 7°
27 apr
16° / 9°
Meer weer van Sabiote op klimaatinfo.nl

Meer informatie