Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Foix

Foix is een groot dorp, of kleine stad in het departement Ariège, dat deel uitmaakt van de regio Occitanië. Het is na Pamiers de grootste stad van het departement, waardoor het een belangrijke regionale functie vervult.

Ondanks dit, heeft Foix nog steeds minder dan tienduizend inwoners waardoor het een plekje verdient op mooiste dorpjes. De geschiedenis van Foix gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinse overheersing in dit deel van Frankrijk. De Romeinen lieten op een heuvel, waar de rivieren de Arget en de Ariège samenkwamen, een fort bouwen. Dit fort kreeg de naam Foueich, dat later verbasterd zou worden tot Foix. Het zou duren tot de negende eeuw, toen er op deze plek een abdij werd gebouwd, voordat er echte permanente bewoning op deze plek zou plaatsvinden. In de tiende eeuw werd er, boven op de rots, het kasteel gebouwd. Dit kasteel werd gebouwd door de heren van Foix, die later gepromoveerd zouden worden tot de graven van Foix. De stad zou zijn belangrijkste bloeitijd hebben in de dertiende en veertiende eeuw. Later zou Foix een speelbal worden in Hugenotenoorlog en zijn rijkdom kwijtraken. Toch bleef het een zelfstandige Franse provincie en is het tot op de dag van vandaag de hoofdstad van de regio Ariège.

Overnachten in Foix

Foix is de perfecte uitvalsbasis om dit deel van Ariège te verkennen. Vanuit Foix kun je prachtige rondritten maken door prachtige natuurgebieden en langs oude kathaarse bolwerken. In de omgeving van Foix, zijn meerdere lange en korte wandeltochten, dus ook voor een actieve vakantie is het een fijne startplaats. Omdat Foix een van de grotere plaatsen van de regio is, is het aanbod aan hotels en appartementen iets groter dan in de andere dorpen in Ariége. Een van de best beoordeelde hotels in Foix is “Le Roof” dit kleinschalige hotel scoort bij gasten gemiddeld een 9. Vanuit verschillende kamers heb je er uitzicht op het kasteel van Foix. Een geliefde B&B in Foix is l’Arche des Chapeliers, net als La Note Verte Pause en ville.

De meest opvallende bezienswaardigheid van het stadje, is het kasteel van Foix. De oudste delen van het kasteel stammen uit de tiende eeuw. In deze periode bestond het kasteel uit niet veel meer dan een ronde toren en een verdedigingsmuur. In de vijftiende eeuw werd er een tweede toren gebouwd en werden de twee torens met een groot gebouw verbonden. Vanaf deze periode zou het kasteel niet meer dienstdoen als woonkasteel, maar werd het gebruikt als garnizoensplaats. Een functie die het tot de achttiende eeuw heeft vervuld. Tijdens latere restauraties, werden nieuwere delen van het kasteel verwijderd, zodat het kasteel nu weer zijn middeleeuwse uiterlijk heeft. Het kasteel kan bezocht worden, alleen met gids en in groepsverband.

Een ander niet te missen hoogtepunt van Foix is de kerk Saint-Volusien uit de twaalfde eeuw. Deze kerk is gebouwd op de resten van en nog veel oudere romaanse kerk en heeft lang gediend als abdijkerk. Op sommige plaatsen in de kerk zijn nu nog steeds de resten te zien van de negende-eeuwse kerk die eerst op deze plek stond. De abdijkerk kan gratis bezocht worden en voelt aan als een oase van rust in het soms wat drukke en hectische Foix.

Foix heeft een eigen Office du Tourisme, waar informatie over de verschillende bezienswaardigheden in en rond het dorp. Je kunt er ook een plattegrond van het dorp krijgen, met een kleine stadswandeling. Tijdens deze wandeling, loop je langs leuke winkelstraten, mooie historische bouwwerken en gezellige terrasjes. Foix is zeker niet het mooiste dorp van de regio, maar vanwege zijn belangrijke regionale functie is het een leuk dorp om een bezoek te brengen en een paar uurtjes rond te lopen.

Hier ligt Foix

Weersverwachting Foix

vandaag
18° / 6°
morgen
16° / 11°
19 mei
18° / 8°
20 mei
14° / 10°
21 mei
14° / 8°
Meer weer van Foix op klimaatinfo.nl

Meer informatie