Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montségur

Montségur is een klein dorpje aan de voet van de Franse Pyreneeën, in de regio Occitanië en het departement Ariège. Het dorpje is vooral bekend vanwege de boven het dorp gelegen burcht met een mythische reputatie; de laatste burcht van de katharen. 

Boven het dorpje uit tornt de rots met daarop het Chateau van Montségur. Dit kasteel was een van de laatste bolwerken van het Kathaarse geloof in de 13e eeuw. De Katharen hingen een alternatieve versie aan van het christelijke geloof. Dit geloof was vooral populair in de noordelijke Pyreneeën en Languedoc. Toen de paus een kruistocht organiseerde om dit geloof uit te roeien verschanste de katharen zich overal in de Languedoc en Pyreneeën in oude kastelen die ze als forten wederopbouwen. Ook Montségur was zo’n fort. Waarschijnlijk al gesticht in de vroege middeleeuwen, maar rond het begin van de 13e eeuw veder uitgebouwd als Katharen burcht. Op zijn hoogtijdagen moeten er zo’n 500 mannen en vrouwen op de rots geleefd hebben. Rondom een centrale donjon waren verschillende torens. Wie het kasteel voor de eerste keer ziet, snapt direct het strategisch belang van deze plek.

Om de ruïne te bezoeken beklimt men eerst een steil rotspad. Naar boven volg je grotendeels het originele pad wat de bewoners zelf uithakte uit de rotsen. Duizenden voeten, die je voorgingen naar boven, hebben de uit de rots gehouwen traptreden afgesleten. Boven aan gekomen is er weinig meer over van het kasteel. Slechts enkele muren staan nog overeind. Het uitzicht over de omgeving is adembenemend mooi en de klim meer dan waard. Met mooi weer kijk je mijlenver rond. Hoewel het eerder onmogelijk leek de steile rots te veroveren, iedereen die de rots beklimt snapt dit direct, lukte het de kruisvaarders uiteindelijk toch. Door één toren vlak bij de hoofdmuur te veroveren konden ze de muren op gelijke hoogte bestoken en uiteindelijk. Het kasteel veroveren. Montségur werd met de grond gelijkgemaakt. De bewoners kregen de keus, of bekeren tot het waren christendom, of de brandstapel. Zo’n 200 katharen kozen vrijwillig de brandstapel. Deze daad maakte en maakt nog steeds grote indruk. En klein monumentje aan de voet van de klim herinnert nog aan deze gebeurtenis. Nog steeds leggen mensen hier bloemen, kaarsen, schelpen en muntjes.

Wie de weg naar beneden volgt, komt uiteindelijk in het dorpje terecht. Bordjes geven al aan, Monségur is óók een dorp! Montségur is een lieflijk klein dorpje met uiteraard een museum geweid aan het bovenliggend kasteel. Wie de burcht bezoekt mag ook gratis het museum naar binnen. De huizen van het dorp liggen in enkele linten in terrassen tegen de berg aan. De sfeer uit de middeleeuwen is in de kleine rustige straatjes nog voelbaar. Naast het museum is er een kleine winkel, café met allerhande souvenirs en specialiteiten uit de regio. In het seizoen kun je hier wat eten en drinken. 

Net als verschillende dorpen in de omgeving, is Montségur een donker dorp. Alle straatverlichting en andere openbare verlichting gaat tussen 11:00 en 06:00 uit. Dit zorgt ervoor dat je de sterren en planeten veel beter kunt zien. Omdat alle dorpen in de omgeving meedoen, wordt er een donkere zone gecreëerd, wat voor een nog beter zicht zorgt. 

Hier ligt Montségur

Weersverwachting Montségur

vandaag
18° / 14°
morgen
17° / 12°
21 jun
16° / 11°
22 jun
14° / 10°
23 jun
14° / 10°
Meer weer van Montségur op klimaatinfo.nl

Meer informatie