Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Monflanquin

Monflanquin is een van de bastidedorpen in de Lot-et-Garonne. Het dorp staat bekend als een van de mooiste bastidedorpen in de Périgord en is terug te vinden op de “Les Plus beaux Villages de France”, de officiële lijst met mooiste dorpen van Frankrijk.

De bastide Monflanquin is gesticht in de dertiende eeuw door Alphonse de Poitiers, net als enkele andere bastidedorpen in de regio. Hij stichtte de bastide om dit deel van Frankrijk te koloniseren. Na zijn dood, kwamen de door hem gestichte bastides in handen van Flilips de Derde van Frankrijk, beter bekend als Filips de Stoute. In het begin van de veertiende eeuw kwam de bastide in handen van de Engelsen, om later die eeuw weer in Franse handen te komen. Zo speelde Monflanquin een belangrijke rol in de Honrdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Ondanks het feit dat het dorp door de eeuwen meerdere malen veroverd is geweest, is het historische centrum erg goed bewaard gebleven. Dit kan niet gezegd worden van de stadsmuren, die werden in 1630 op bevel van kardinaal de Richelieu afgebroken.

Vakantie in de Lot-et-Garonne

De Lot-et-Garonne is een van de populairste vakantieregio’s in Frankrijk. De regio staat bekend om zijn prachtige dorpen, de heerlijke wijnen en zijn natuurschoon. Opvallend is dat veel Nederlanders in de regio niet in hotels verblijven, maar op campings of in huurhuisjes. Een prachtige B&B in Monflanquin is Moulin De Ladausse. Deze B&B heeft een eigen zwembad en wordt door gasten beoordeeld met een dikke negen. Een andere geliefde optie in het dorp is La Cambra dé Monflanquin. Liever op een camping in de buurt van het dorp, dan raden we de vier-sterren camping La Parenthèse – Camping les Ormes aan. Deze heerlijke rustige camping heeft grote kampeerplaatsen, lodges en safaritenten.

Een van de belangrijkste bouwwerken in het dorp is de Église Saint-André de Monflanquin. Al in 10e eeuw was er een kasteelkapel gewijd aan Sainte Marie naast een kasteel op de Place du Cap del Pech. In de dertiende eeuw zou de historische kapel vervangen worden door de huidige kerk, beiden kerken hadden ongeveer dezelfde lengte, maar de nieuwe kerk was breder en had zeven kapellen tussen de steunberen. Tijdens de godsdienstoorlogen kwam de kerk in protestantse handen. In deze periode werd de kerk omgebouwd tot een protestantse tempel. In de zeventiende eeuw kwam de kerk terug in katholieke handen. Ondanks alle veranderingen heeft de kerk nog steeds zijn dertiende-eeuwse portaal, de oude klokkentoren en het merendeel van de kapellen, zijn verloren gegaan.

Het mooiste stukje van Monflanquin is het hart van het dorp, de Place des Arcades. Rondom dit plein staan nu nog steeds de huizen die er gebouwd zijn in de dertiende eeuw. Onder de arcades zijn nu de winkels, restaurants en bars van het dorpje te vinden. Markten worden op het plein gehouden en de hele zomers zijn de terrassen er gevuld met toeristen. Wil je meer over het dorp te weten komen, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het bureau voor toerisme dat aan dit plein gevestigd is. Een van de mooiste gebouwen op de Place des Arcades, is het Maison du Prince Noir. In dit huis, zou in het begin van de veertiende eeuw Edward van Woodstock; Prince of Wales hebben gewoond.

We bezochten Monflanquin op een koele zomerochtend in augustus. We parkeerden onze auto gratis aan de rand van het dorp en liepen, via de oude straatjes richting het centrum van het dorp. Al eerste haalden we bij de plaatselijk VVV een plattegrond van het dorp op en bezochten de verschillende bezienswaardigheden van het dorp. Hoogtepunt was de Église Saint-André en de Place des Arcades. Veel van de oude straatjes rondom de Place des Arcades hebben hun historische karakter nog niet verloren, zeker op plekken waar er geen auto’s kunnen komen. Ondanks dat Monflanquin een populaire toeristische bestemming is, was het tijdens ons bezoek aan het dorp niet overdreven druk en konden we redelijk ongestoord een wandeling door het dorp maken. Vergeet tijdens deze wandeling niet om even te gaan kijken bij het uitzichtpunt, niet ver van de kerk. Vanaf dit punt heb je namelijk uitzicht op een van de andere bastidedorpen in de omgeving.

Hier ligt Monflanquin

Weersverwachting Monflanquin

vandaag
13° / 1°
morgen
13° / 3°
25 apr
15° / 7°
26 apr
18° / 5°
27 apr
15° / 9°
Meer weer van Monflanquin op klimaatinfo.nl

Meer informatie