Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Počitelj

Počitelj is een dorpje gelegen aan de rivier de Neretva. Het dorpje ligt op de belangrijkste toegangsweg richting Mostar en is geliefd bij organisatoren van dagexcursies naar Mostar als tussenstop.

Počitelj is een prachtig oud dorpje onderweg naar Mostar. Hoewel het ernstig heeft geleden onder de oorlog in Joegoslavië is het toch de moeite waard er even te gaan kijken. Al is het alleen maar omdat met een bezoek aan het dorp je de wederopbouw weer op weg helpt. Počitelj is een beschermd monument sinds 1996. Veel van de oude inwoners werden tijdens de oorlog verjaagd of sloegen zelf op de vlucht en het dorp werd flink beschoten. Diverse oude huizen en prachtige monumenten raakten zwaar beschadigd. Men is echter hard bezig om het dorp weer op te bouwen en te restaureren zonder de oude structuren schade aan te doen.

De eerste huizen in Počitelj zijn waarschijnlijk al gebouwd in de 14e eeuw. Het dorp werd na verluid gebouwd door een Bosnische koning, koning Stjepan Tvrtko. Het dorp was strategisch gelegen en had een belangrijke functie voor de regio. Uit die tijd stamt nog de oude toren en de muren die je rondom het dorp nog her en der ziet staan. Nadat de regio werd ingelijfd bij het Hongaarse koningsrijk als onderdeel van het Heilige Roomse rijk huisde er lange tijd een Hongaars garnizoen wat de regio moest verdedigen.

In 1471 werd het dorp veroverd door het Ottomaans keizerrijk. Het dorp bleef belangrijk en kende onder de Ottomanen wederom grote voorspoed en groei. Het dorp kreeg een moskee, hoewel het oude kerkje ook bleef bestaan. Er kwamen baden en er werden diverse schooltjes gesticht. Ook tijdens het bewind van de Venetianen en toen later het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk weer aan de macht kwam bleef de stad belangrijk. De strategische functie nam echter wel af. Dit zorgde ervoor dat de oude straatjes en gebouwen van Počitelj prachtig in tact bleven. Jammer genoeg werd dit tijdens de Joegoslavië oorlog te niet gedaan.

Hier ligt Počitelj

Weersverwachting Počitelj

vandaag
20° / 7°
morgen
13° / 8°
25 apr
16° / 4°
26 apr
18° / 6°
27 apr
22° / 7°
Meer weer van Počitelj op klimaatinfo.nl

Meer informatie