Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Omodos

Het dorpje Omodos behoort tot de drukstbezochte dorpen in het Troodosgebergte. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Timios Stravosklooster. De meeste toeristen komen voor het handgemaakte kant en de wijnen.

Omodos is de hoofdstad van de verschillende wijndorpen die verspreidt liggen op de zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte. Dit deel van staat ook wel bekend als de Krassochoria. Het dorpje is gesticht in de elfde eeuw na Christus. In de twaalfde eeuw werd in het hart van het dorp het Timiou-Stavrosklooster gebouwd, dit klooster gewijd aan het ware kruis, kan bezocht worden. Het is tegenwoordig niet meer in gebruik als klooster, wel wordt de kerk midden op het terrein nog steeds gebruikt voor de mis. Het is verstandig om bedekkende kleding te dragen als je het klooster gaat bezoeken.

Het klooster heeft zijn huidige uiterlijk pas in de negentiende eeuw gekregen toen het klooster en het dorp grondig gerenoveerd werden. De smalle steegjes en pleinen rondom het klooster zijn gevuld met winkeltjes en terrassen die een groot deel van het jaar gevuld zijn met locals en toeristen. Het dorp staat bekend om zijn kant, papilla-kant om precies te zijn. Andere specialiteiten van het dorp zijn zilveren sieraden, honing en arkatena-brood. Dit ringvormige brood is typisch voor Omodos. Het is een zuurdesembrood wordt bereid met het schuim van gegiste kikkererwten. Het maken van arkatena-brood is een lang en zorgvuldig proces, de broden zijn overal in het dorp voorverpakt te verkrijgen.

Het dorp is echter het bekendst vanwege zijn wijnen. Het wordt gezien als het belangrijkste wijndorp in het Troodosgebergte, Overal in het dorp kun je de lokale wijnen proeven en kopen. De witte wijn uit het gebied is het populairste toch mag de rode ook niet vergeten worden. In en om het dorp zijn in totaal vijf verschillende wijngaarden te vinden waar je wijntours kunt doen. In het dorp is een klein museum waar je alles kunt leren over de geschiedenis van Omodos en zijn wijnen.

Hier ligt Omodos

Weersverwachting Omodos

vandaag
36° / 27°
morgen
37° / 29°
15 jun
33° / 23°
16 jun
30° / 21°
17 jun
29° / 20°
Meer weer van Omodos op klimaatinfo.nl

Meer informatie