Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ahrweiler

Het ommuurde plaatsje Ahrweiler is het middeleeuwse deel van de grotere gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler. De historische kern is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Als je als bezoeker naar Ahrweiler komt, dan wordt je geacht om de auto buiten de historische dorpskern te parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen aangebracht waar je net buiten de prima intact zijnde stadsmuren je auto tegen betaling kunt parkeren. De Altstadt is alleen toegankelijk voor lokaal verkeer.

De eerste mensen die leefden op de plek waar nu Ahrweiler te vinden is, waren de Kelten. Dat was al ongeveer 2500 tot 3000 jaar geleden. Later waren het de Eburonen die zich hier begonnen te vestigen. Het duurde nog wel even voordat er sprake was van een serieuze nederzetting. Dat geschiede in de late middeleeuwen. Dit is de periode waarin er een parochiekerk gebouwd werd, er een duidelijke stratenstructuur ontstond en de eerste vakwerkhuizen gebouwd werden.

In 1248 kreeg Ahrweiler stadsrechten. De stadsmuren die niet zoveel later opgetrokken werden, zijn nog grotendeels intact. Dat geldt ook voor de vier middeleeuwse stadspoorten: de Ober-, Walporzheimer of Gisemer Tor, de Nieder- of Rheintor, de Adenbach- of Winzertor en de Ahrtor.

Ahrweiler ligt in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts en in de geliefde vakantieregio Eifel. Dit is het oostelijke deel van het middelhoge plateau Eifel-Ardennen. Ahrweiler ligt specifiek in het gebied dat we kennen als het Ahrgebergte. Bad Neurenahr-Ahrweiler ligt overigens relatief laag: op ongeveer honderd meter boven zeeniveau. Rondom de plaats zie je hogere hoogtes, waar vanwege het hiervoor gunstige klimaat druiven geteeld worden om wijnen mee te maken. In Ahrweiler vind je verschillende goede plekken om wijn te drinken. Het dorp is daarom vooral in trek onder liefhebbers van deze populaire drank. De wijnen uit het gebied rond de Ahr worden hooggewaardeerd. Het gebied wordt ook wel het ‘Rode wijnparadijs van Duitsland’ genoemd. Het is vooral de Pinot Noir die het goed doet op de steile heuvels rond Ahrweiler. De wijnen uit deze kleine wijnregio hebben al menig prijs in de wacht gesleept.

Hier ligt Ahrweiler

Weersverwachting Ahrweiler

vandaag
23° / 18°
morgen
22° / 15°
23 jul
20° / 15°
24 jul
18° / 13°
25 jul
21° / 11°
Meer weer van Ahrweiler op klimaatinfo.nl

Meer informatie