Rijnland-Palts

Duitsland

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts is één van de zestien deelstaten die het ten oosten van ons gelegen land telt. In het Duits wordt deze deelstaat aangeduid als Rheinland-Pfalz. Het ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan de landen België, Luxemburg en Frankrijk. Binnen Nederland geldt Rijnland-Palts als één van de meest geliefde toeristische bestemmingen binnen Duitsland. Dat komt onder andere door de verschillende mooie natuurgebieden die hier liggen, zoals de Eifel. De aanwezigheid van middeleeuwse steden en dorpjes zorgen voor een extra stimulans voor het toerisme.

Binnen Rijnland-Palts liggen een aantal belangrijke wijngebieden. De bekende moezelwijnen komen hier uit het gebied rondom de Moezel, de bekende wijnstreek Rheinhessen ligt in Rijnland-Palts en de prijswinnende rode wijnen die rondom Bad Neuenahr-Ahrweiler geproduceerd worden komen ook uit deze deelstaat.

Binnen Rijnland-Palts liggen tal van mooie dorpjes, die vaak een historische kern hebben die uit de late middeleeuwen stamt. Met name in de dertiende en veertiende eeuw zijn er redelijk wat plaatsen ontstaan in deze boeiende regio. Het leuke aan de dorpen in Rijnland-Palts is dat je hier redelijk wat zogenaamde vakwerkhuizen aantreft.

Ahrweiler

Het ommuurde plaatsje Ahrweiler is het middeleeuwse deel van de grotere gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler. De historische kern is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Als je als bezoeker naar Ahrweiler komt, dan wordt je geacht om de auto buiten de historische dorpskern te parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen aangebracht waar je net buiten de prima intact zijnde stadsmuren je auto tegen betaling kunt parkeren. De Altstadt is alleen toegankelijk voor lokaal verkeer.

De eerste mensen die leefden op de plek waar nu Ahrweiler te vinden is, waren de Kelten. Dat was al ongeveer 2500 tot 3000 jaar geleden. Later waren het de Eburonen die zich hier begonnen te vestigen. Het duurde nog wel even voordat er sprake was van een serieuze nederzetting. Dat geschiede in de late middeleeuwen. Dit is de periode waarin er een parochiekerk gebouwd werd, er een duidelijke stratenstructuur ontstond en de eerste vakwerkhuizen gebouwd werden.

» meer over Ahrweiler

Cochem

Het aan de Moezel gelegen plaatsje Cochem behoort tot de meest populaire toeristische trekpleisters binnen de regio Eifel. Dit is een typisch voorbeeld van een schilderachtig plaatsje met een geweldige ligging.

Cochem wordt enorm druk bezocht door met name Nederlandse, Belgische en Duitse toeristen. Het aandeel Franse bezoekers is lager dan dat je vanwege de geografische ligging zou verwachten. Onder Nederlanders geldt het slechts vijfduizend inwoners tekende Cochem tot de top 15 best bezochte plaatsen in Duitsland. De ligging direct aan de Moezel, in combinatie met de burcht Reichsburg die boven Cochem uittorent, zorgt voor een uitstraling die onbetaalbaar mooi is. De vakwerkhuizen en de verschillende wijnhuizen maken het feest compleet.

» meer over Cochem

Kronenburg

Het middeleeuwse dorpje Kronenburg ligt helemaal in het zuiden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en behoort nog net tot het natuurpark Hoge Venen Eifel.

Al je het lager gelegen deel van Kronenburg binnenrijdt, dan zul je je waarschijnlijk afvragen waarom dit dorpje op een site als mooistedorpjes.nl vermeld staat. Tot het moment dat je de Burgstrasse inrijdt en naar het hoger gelegen deel van Kronenburg gaat. Hier ligt de eeuwenoude dorpskern, waar de tijd vrijwel stilgestaan lijkt te hebben. Het oudste deel van Kronenburg stamt uit het jaar 1277. Het werd gesticht door de heren van Kronenburg. Inmiddels is dit geslacht al honderden jaren uitgestorven. De burcht is sindsdien door verschillende families bewoond, totdat de Fransen het eind achttiende eeuw veroverden en vernielden. Dit betekende het definitieve einde van de burcht. Je kunt nog slechts wat restanten zien staan bovenop de heuvel.

» meer over Kronenburg