Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lieser

Lieser is een klein plaatsje aan de Moezel. Het dorpje ligt aan de Modelradweg en maakt onderdeel uit van de verbandsgemeinde Bernkastel-Kues. Lieser heeft iets meer dan tweehonderd inwoners en kan dus met recht een dorp genoemd worden.

De geschiedenis van Lieser gaat helemaal terug tot aan de tijd van de Romeinen. Er zijn in het dorp resten gevonden van een Romeins waterleidingsysteem en van een Romeinse wijnpers. Het dorp komt in de geschiedenisboeken voor het eerst voor in de negende eeuw, toen nog onder de naam Lisura. In documenten uit de elfde en twaalfde eeuw staat het dorp weer vermeld, maar nu als bezit van de abdij van Saint-Hubert. Deze Belgische abdij maakt indertijd onderdeel uit van het Bisdom Luik. In de zestiende eeuw verkochten ze een deel van hun Duitse bezittingen aan de aartsbisschop van Trier.

Overnachten op Schloss Lieser

Sinds enkele jaren is Schloss Lieser omgebouwd tot hotel. Dit is met veel smaak en oog voor de geschiedenis van het gebouw gedaan. De grandeur van het kasteel is terug te vinden in de hotelkamers, de stijlvol ingerichte badkamers en alle openbare ruimtes van het hotel. Als gast van Schloss Lieser ben je even onderdeel van de oude Duitse adel.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd Slot Lieser gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van Eduard Puricelli; een rijke industrieel. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van het oudere deel van het kasteel in de Neorenaissancestijl. Het linkerdeel van het kasteel, gezien vanaf de Moezel, is enkele decennia jonger en is gebouwd in de jugendstil, de Duitse variant van de art nouveau. De overgangen zijn heel subtiel gedaan waardoor je goed moet kijken om de verschillende bouwstijlen te kunnen onderscheiden. Nadat de gemeente het kasteel had overgekocht van de laatste erfgenaam van Puricelli, heeft het enkele jaren leeggestaan. Tegenwoordig is het kasteel in Nederlandse handen en is het omgebouwd tot een vier sterren hotel.

Naast het Slot Lieser, is de Sint-Pieter kerk van Lieser een kenmerkend gebouw voor het dorpje. Via een smalle (gladde) trap kun je vanuit het dorp, naar iets hoger gelegen kerk lopen. Vanaf de verhoging voor de kerk heb je een leuk uitzicht over het dorp. Helaas konden wij de kerk zelf niet bezoeken tijdens ons bezoek aan Lieser, want er was een dienst bezig. Bij de glimp die we naar binnen wierpen zagen we een rijk decoreerde binnenzijde. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden zijn het historische poststation van Lieser en de oude en nieuwe marktfontein.

Hier ligt Lieser

Weersverwachting Lieser

vandaag
19° / 12°
morgen
16° / 13°
16 jun
18° / 12°
17 jun
21° / 14°
18 jun
22° / 15°
Meer weer van Lieser op klimaatinfo.nl

Meer informatie