Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grignan

Vrijwel alle elementen die je zoekt in een mooi dorp zijn aanwezig in het middeleeuwse plaatsje Grignan, met als hoogtepunt het grootste renaissance kasteel van zuidoost Frankrijk.

Grignan is gelegen in het Franse departement Drôme, dat onderdeel is van de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Onder Nederlandse toeristen is dit een vrij populaire vakantieregio, die vooral in het nabijgelegen departement Ardèche vertoeven. Grignan wordt regelmatig bezocht door Nederlanders (en andere toeristen natuurlijk) die in de Ardèche of in de directe nabijheid van het dorpje verblijven. Ook is Grignan een heerlijke plek om te stoppen als je via de Route du Soleil onderweg bent van of naar je vakantieadres. In Grignan kun je heerlijk lunchen of dineren en dat vaak voor minder geld dan wat je in de wegrestaurants langs de Franse tolwegen kwijt bent. Door de ligging is het ook een ideale plek om te overnachten. Je zit hier op ongeveer duizend kilometer van Utrecht.

Grignan is op een heuvel gebouwd die een fraai uitzicht biedt op de regio waar je onder andere velden met lavendel kunt zien en ruiken. Bovenop de heuvel staat het eerder genoemde kasteel dat begin elfde eeuw als militaire burcht is gebouwd. In de vijftiende eeuw werd de fortificatie omgebouwd tot een kasteel waarbij luxe en rijkdom de boventoon gingen voeren. Tot ver in de zeventiende eeuw wordt het kasteel mooier en mooier gemaakt. Tijdens de Franse Revolutie ontkomt ook het kasteel van Grignan niet aan de plunderingen die een eind maken aan de rijkdom van redelijk wat welgestelde families in Frankrijk. Het kasteel wordt leeggeroofd en de inboedel wordt verkocht. In de loop van de negentiende en de twintigste eeuw is het kasteel in verschillende fases weer helemaal opgetuigd in de staat zoals het er in haar glorieperiode uitgezien moet hebben.

Als je het kasteel wilt bezoeken moet je een stuk omhoog lopen. Dichtbij parkeren is niet mogelijk. Bezoekers van Grignan moeten de auto op parkeerplaatsen aan de rand van het dorp parkeren. Het kasteel is alleen tegen betaling te bewonderen. Voor een gereduceerde prijs kun je ook alleen de tuinen bezoeken. Honden worden niet toegelaten.

Het kasteel is wat ons betreft niet het enige hoogtepunt van Grignan. De straatjes en pleinen van het dorp zelf zijn ook een absolute reden om Grignan te bezoeken. Er zijn veel fotogenieke plekjes te vinden binnen het dorp en wie van uitzichten houdt die kan vanaf het plateau voor het kasteel genieten van een weids uitzicht over de omgeving.

Hier ligt Grignan

Weersverwachting Grignan

vandaag
29° / 18°
morgen
21° / 19°
21 jun
22° / 18°
22 jun
22° / 16°
23 jun
22° / 14°
Meer weer van Grignan op klimaatinfo.nl

Meer informatie