Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Autun

Autun is een groot dorp of een kleine stad in de voormalige regio Bourgogne, in het departement Saône-et-Loire. Autun is van oorsprong een Romeinse stad, die al sinds de eerste eeuw voor Christus bewoond wordt.

Het was keizer Augustus die in de eerste eeuw voor onze jaartelling de opdracht gaf om op de plek waar de Arroux en de Ternin samenvloeien een stad te stichten. Deze kreeg de naam Augustodunum. Aan de overzijde van de rivier lag een tempelcomplex. Hiervan is nu alleen nog een deel van de Tempel van Janus bewaard gebleven en een stuk van het Romeins theater. Deze bezienswaardigheden zijn nu aan de rand van het dorp te vinden. Andere bezienswaardigheden die aan deze periode herinneren zijn de Port Saint-André en de Porte d’Arroux. Een ander opvallend bouwwerk uit deze periode is de Piramide van Couhard, die hoogstwaarschijnlijk als grafmonument heeft gediend.

Overnachten in Autun

De ligging van Autun, centraal in de Bourgogne en aan de rand van het natuurgebied de Morvan, maakt de stad tot de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio. Er zijn in en rondom Autun verschillende kleine en grote hotels te vinden. Ons favoriete hotel in Autun is het 3-sterren Hôtel Les Ursulines dat gevestigd is in een oud klooster en bekend staat om zijn prachtige tuin.. 

Bekijk hier alle hotels in Autun

Tijdens de vroege middeleeuwen (begin van de vijfde eeuw) kwam de stad in handen van het Koninkrijk der Bourgondiërs. In het begin van de zesde eeuw, werd in Autun gestart met de bouw van de Saint-Nazaire-kathedraal. Volgens sommige bronnen zou dit de mooiste kerk ter wereld zijn geweest, als hij ooit afgebouwd zou worden. Verschillende pogingen om hem af te bouwen staakten voortijdig en de kathedraal werd uiteindelijk in de achttiende eeuw gesloopt. Nu is alleen nog een kleine zijbeuk van de kathedraal bewaard gebleven.

Het niet afbouwen van de Saint-Nazaire-kathedraal, is deels te wijten aan de komst van de Kathedraal van Autun. Deze prachtige kathedraal is gewijd aan Lazarus van Aix en is vooral bekend om zijn voorportaal. Het timpaan in dit voorportaal, vertelt het verhaal van “Het Laatste Oordeel”.

Tegenover de Kathedraal van Autun staat het Museum de Rolin. In dit museum wordt alle kunst en kunstwerken bewaard waarvoor in de kathedraal na de laatste restauratie geen plaats meer was. De belangrijkste kunstwerken uit de kathedraal zijn nu terug te vinden in het Louvre in Parijs en Metropolitan Museum of Art in New York.

Op het plein naast de kathedraal staat de Fontaine Saint-Lazare, uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Bijzonder detail is de pelikaan die zijn vleugels uitslaat om zijn jongen te voeren.

Een opvallend bouwwerk in de stad is de Tour des Ursulines. Deze toren uit de twaalfde eeuw, was vroeger in gebruik als gevangenistoren. De toren was oorspronkelijk onderdeel van het kasteel van Rivault, dat in de twaalfde eeuw gesloopt is. Nu is het een opvallend bouwwerk aan de rand van het dorp, niet op de minste plaats door het drie meter hoge Mariabeeld dat op de toren staat. Dit beeld is daar in 1862 geplaatst. De toren is nu in bezit van een Japanse kunstenaar die er een internationaal cultureel centrum heeft opgericht.

Je komt de Tour des Ursulines tegen als je een wandeling maakt langs de oude stadsmuren van Autun. Deze gratis stadswandeling kun je ophalen bij het toeristisch centrum van Autun, aan de Champs de Mars. Dit ook de beste plek om je auto te parkeren.

Hier ligt Autun

Weersverwachting Autun

vandaag
16° / 9°
morgen
18° / 8°
20 mei
20° / 9°
21 mei
14° / 12°
22 mei
14° / 10°
Meer weer van Autun op klimaatinfo.nl

Meer informatie