Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bourgogne

Mooiste dorpjes van Bourgogne

Bourgogne of Bourgondië in het Nederlands, is een voormalige Franse regio die nu onderdeel uitmaakt van de regio Bourgogne-France-Comté. De regio Bourgogne was een voortvloeisel van het Koninkrijk Bourgogne dat al bestond in de vijfde eeuw, maar in de negende eeuw een hertogdom werd onder de Franse kroon. In de vijftiende eeuw – als Bourgondië een hertogdom is geworden – kwam de regio Bourgogne onder Filips de Goede en Karel de Stoute tot een grote bloei en kwamen zelfs grote delen van Nederland in handen van het Hertogdom. Na de Vrede van Senlis kwam het hertogdom in handen van de Habsburger keizer Maximiliaan I, wat het einde betekende van de macht van de Bourgondiërs. De naam zou wel blijven bestaan als regio, maar ook als wijngebied. De regio Bourgogne was onderverdeeld in de departementen Yonne, Côte-d’Or, Nièvre en Saône-et-Loire.

Er zijn in de Bourgogne opvallend veel wijndorpen te vinden. Deze zijn met elkaar verbonden door verschillende wijnroutes. Sommige van deze routes maken onderdeel uit van wandelingen en fietstochten, maar de meeste zijn autoroutes. Tijdens deze routes rijd je tussen de wijnvelden, langs de bekende wijnhuizen uit de Bourgogne.

Het middelpunt van de regio Bourgogne is altijd de stad Dijon geweest, in de stad is nog steeds veel van de rijkdommen van dit voormalige koninkrijk en hertogdom te zien. Het is de enige echte grote stad in de regio, waar verder vooral veel mooie kleine dorpjes te vinden zijn. Een van de bekendste dorpen in de regio is Cluny, bekend van de Abdij van Cluny, wat ooit de machtige kloosterorde van de wereld was. Onder de macht van de Orde Cluny werden er in Bourgogne in de elfde en twaalfde tientallen romaanse kerken gebouwd. Het merendeel van deze kerken bestaat nu nog steeds waardoor bijna ieder dorp in de bourgogne als mooi dorp gezien kan worden. Ondanks de overvloed aan mooie dorpen in de Bourgogne hebben we geprobeerd de mooiste en meeste bijzondere eruit te halen.

Autun

Bourgogne

Autun is een groot dorp of een kleine stad in de voormalige regio Bourgogne, in het departement Saône-et-Loire. Autun is van oorsprong een Romeinse stad, die al sinds de eerste eeuw voor Christus bewoond wordt.

Beaune

Bourgogne

Beaune is een kleine stad in het departement Côte-d’Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Beaune heeft iets meer dan twintigduizend inwoners, dus technisch gezien kun je niet van een dorp spreken.

Bouzeron

Bourgogne

Bouzeron is een klein wijndorpje in het Saône-et-Loire, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Bouzeron staat bekend om zijn uitstekende wijnen en ligt aan verschillende autoroutes door de Bourgogne.

Buxy

Bourgogne

Buxy is een mooi dorpje in het departement Saône-et-Loire. Het historische centrum van Buxy, is een van de mooiste en best bewaard gebleven uit de regio. De wijnen uit Buxy maken deel uit van de appellation “Montagny”.

Chablis

Bourgogne

Chablis is een klein dorpje in het departement Yonne dat onderdeel uitmaakt van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorpje ligt iets ten oosten van de stad Auxerre midden in het wijngebied Chablis. 

Cluny

Bourgogne

Cluny is een van de mooiste dorpen in de Bourgogne. Het dorp ligt in het departement Saône-et-Loire en was vroeger, in de tijd van de orde van Cluny een van de machtigste plekken in Europa.

Cormatin

Bourgogne

Cormatin is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van het departement Saône-et-Loire. Het dorpje heeft iets meer dan vijfhonderd inwoners en staat vooral bekend vanwege het Kasteel van Cormatin.

Couches

Bourgogne

Couches is een klein dorp in het Noordelijke deel van het Franse departement Saône-et-Loire. Het is een klein dorp met minder dan vijftienhonderd inwoners. Het dorp is bekend vanwege het Château de Couches.

Givry

Bourgogne

Givry is een dorpje in het Franse departement Saône-et-Loire, historisch gezien maakt het dorp deel uit van het Hertogdom Bourgogne, nu valt het binnen de regio Bourgogne-Franche-Comté. Givry is vooral bekend om de wijnen die er geproduceerd worden.

Ligny-le-Châtel

Bourgogne

Ligny-le-Châtel is een klein onbekend dorpje in het departement Yonne, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de kerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Ligny-le-Châtel uit de twaalfde eeuw.

Martailly-lès-Brancion

Bourgogne

Het dorpje Martailly-les-Brancion is te vinden boven op een heuvel in de Bourgogne. Martailly-les-Brancion ligt in het departement Saône-et-Loire en is een van de best bewaard gebleven dorpen in de regio.

Mercurey

Bourgogne

Het wijndorp Mercurey is te vinden in het departement Saône-et-Loire, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorp is vooral bekend om de premier cru wijnen die er geproduceerd worden.

Meursault

Bourgogne

Meursault is een beroemd wijndorp in het Franse departement Coté-d’Or. De wijngaarden van Meursault maken onderdeel uit van de wijnbouw-microklimaatgebieden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Rully

Bourgogne

Rully is een is een klein wijndorpje in het Saône-et-Loire, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Net als de omliggende plaatsen staat Rully bekend om zijn uitstekende Bourgognewijnen.

Saint-Gengoux-le-National

Bourgogne

Saint-Gengoux-le-National is een van de karakteristieke dorpjes van de Bourgogne. Saint-Gengoux-le-National is te vinden in het departement Saône-et-Loire boven op een heuvel, die uitkijkt over de rivier de Grosne.

Salins-les-Bains

Jura

Het dorp Salins-les-Bains ligt in het noordelijke deel van het departement de Jura en vormt voor een deel de grens met het departement Doubs. Het dorp is vooral vanwege zijn zoutziederij die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Santenay

Bourgogne

Santenay is een klein wijndorpje in het departement Côte-d’Or, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Santenay is een van de bekendste wijndorpen van de regio, verschillende autoroutes doen dit dorpje aan.

Saulieu

Bourgogne

Saulieu is een mooi klein dorpje in het departement Côte-d’Or aan de route de National 6. Het dorpje ligt midden in het Regionaal Natuurpark de Morvan en wordt hierom de hoofdstad van de Morvan genoemd.

Taizé

Bourgogne

Taizé is een klein dorpje, met minder dan tweehonderd inwoners in het departement Saône-et-Loire. Historisch gezien is Taizé onderdeel van het Hertogdom Bourgondië, nu is het onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Tournus

Bourgogne

Tournus is een klein stadje in de Bourgogne, aan de rivier de Saône. Tournus ligt in het departement Saône-et-Loire, aan de route National. Voor de komst van de tolwegen van Tournus een populaire overnachtingsplaats.