Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Santenay

Santenay is een klein wijndorpje in het departement Côte-d’Or, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Santenay is een van de bekendste wijndorpen van de regio, verschillende autoroutes doen dit dorpje aan.

Santenay is geen pittoresk wijndorp zoals je ze op andere plaatsen in de regio tegenkomt, maar een plaats waar door veel verschillende huizen wijngemaakt wordt, het heeft eerder een industrieel voorkomen dan dat het een mooi dorp is. Toch is de unieke ligging van Santenay zo bijzonder dat het dorp een plaatsje op de lijst met mooiste dorpen in Bourgogne-Franche-Comté verdient. De climats (wijnvelden) rondom Santenay zijn zo uniek, dat ze een plaats op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO heeft gekregen. De wijnvelden lopen er tot aan de randen van het dorpje en soms zelfs een klein stukje het dorp in.

Belangrijkste bezienswaardigheid is het Château de Santenay of Château Philippe le Hardi. Dit prachtige kasteel met geglazuurd Bourgondisch pannendak is te vinden aan de noordzijde van het dorp. Het eerste kasteel op deze plaats werd gebouwd in de negende eeuw, maar pas in de twaalfde en veertiende eeuw zouden de eerste contouren van het huidige kasteel verschijnen. In de veertiende eeuw kwam het kasteel in handen van Filips de Stoute, de eerste hertog van Bourgondië. Nu wordt het kasteel gebruikt door het wijndomein Château de Santenay. Het wijndomein is geopend voor publiek. Je kunt er de wijnkelders bezoeken en verschillende wijnen proeven en kopen. Het is wel verstandig om vooraf even te reserveren, want als er een groep binnen is, kun je niet aansluiten.

De wijnen van Santenay vallen onder de AOC; Appellation Village van de Côte de Beaune, in Côte-d’Or. Er worden binnen de grenzen van het dorp 12 verschillende premier cru’s geproduceerd. Voor de rode wijnen worden er voornamelijk druiven van de pinot noir gebruikt en voor de witte wijn wordt er vooral chardonnay gebruikt. Rondom Santenay wordt vooral rode wijn geproduceerd. De wijnen staan bekend om hun paars-rode kleur, die wel wat wegheeft van kersen. De smaak heeft veel rode fruittinten, met wat roos en zoethout. Het is, zeker als hij wat langer gelegen heeft een stevige wijn met veel tannine.

Hier ligt Santenay

Weersverwachting Santenay

vandaag
22° / 13°
morgen
19° / 9°
5 okt
20° / 7°
6 okt
23° / 8°
7 okt
26° / 11°
Meer weer van Santenay op klimaatinfo.nl

Meer informatie