Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Givry

Givry is een dorpje in het Franse departement Saône-et-Loire, historisch gezien maakt het dorp deel uit van het Hertogdom Bourgogne, nu valt het binnen de regio Bourgogne-Franche-Comté. Givry is vooral bekend om de wijnen die er geproduceerd worden.

De geschiedenis van Givry gaat helemaal terug tot de Gallo-Romeinse periode. In deze periode hadden de eerste bewoners van deze streek al wijnstokken geplant. Deze werden op last van de Romeinse keizer Domitianus weggehaald, omdat hij bang was dat de wijnen uit deze omgeving concurrentie vormden voor andere wijnen uit het Romeinse Rijk. In de derde eeuw, wordt dit weer toegestaan en in de zesde eeuw worden de wijnen van Givry al geloofd om hun uitstekende kwaliteit. In de middeleeuwen, kwamen de wijngaarden in handen van de Abdij van Cluny, die kwaliteit van de wijnen op een nog hoger niveau tilde. Om de wijnen beter te bewaren lieten ze de  “Le cellier aux moines est bâti” bouwen.

In de dertiende eeuw, toen het dorp in handen was van het Graafschap Dijon, werden de stadsmuren van Givry gebouwd. Delen van deze historische stadsmuren zijn nog steeds te zien in het historische centrum. In deze periode zal Givry vaak van eigenaar wisselen, zelfs de prinsen van Oranje krijgen het dorp nog een geruime tijd in handen. Ondertussen blijven de boeren in de regio uitstekende wijn produceren, die genoemd wordt als favoriet van de Franse koning Henri IV.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Givy is het stadhuis. Dit is gebouwd in een oude stadspoort, waardoor het nu gezien wordt als een van de mooiste stadhuizen van Frankrijk. Wil je deze en alle andere bezienswaardigheden van Givry zien, dan is het leuk om een wandeling door het dorp te maken. Deze wandeling kun je gratis ophalen bij het bureau du Tourisme van Givry. Dit is gevestigd in een deel van het historische postkantoor van Givry. Tijdens deze wandeling kom je langs de dolfijnen fontein, een oude wasplaats, de historische graanmarkt en de Église Saints-Pierre-et-Paul de Givry. Alles bij elkaar is het een wandeling die afhankelijk van hoe snel je loopt ongeveer een half uur in beslag zal nemen. Zo blijft er genoeg tijd over om een bezoek te brengen aan een wijnkelder of proeflokaal.

Hier ligt Givry

Weersverwachting Givry

vandaag
11° / 5°
morgen
10° / 1°
19 apr
11° / 1°
20 apr
12° / 4°
21 apr
10° / 3°
Meer weer van Givry op klimaatinfo.nl

Meer informatie