Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cluny

Cluny is een van de mooiste dorpen in de Bourgogne. Het dorp ligt in het departement Saône-et-Loire en was vroeger, in de tijd van de orde van Cluny een van de machtigste plekken in Europa.

De abdij van Cluny is gesticht in het begin van de tiende eeuw. Niet lang hierna zou de abdij uitgroeien tot een van de belangrijkste intellectuele centra van Europa en was het voorloper in de reformatie van de benedictijnse kloostercultuur. De orde van Cluny die aan de basis stond van deze hervormingen, verspreidde zich over een groot deel van West-Europa, waardoor deze kloosterorde veel macht kreeg. In dorpen en steden in de omgeving liet de kloosterorde Romaanse kerken bouwen, die nu nog tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgogne horen.

Breng een bezoek aan Cluny en de abdij

Het dorp Cluny is een van de drukst bezochte dorpen in de Bourgogne. Hoogtepunt van een bezoek is de abdij van Cluny. Voor de ingang kunnen soms lange rijen staan, wil je deze vermijden; koop dan je kaartjes vooraf online.

Ben je van plan om langer in Cluny te blijven dan raden we het Art’Hotel & SPA Le Potin aan. Dit charmante hotel is gevestigd in oude aardewerkfabriek midden in het historische centrum van Cluny.

De macht van de abdij Cluny breidde zich steeds verder uit. In de tiende eeuw kwamen er – onder leiding van abt Odo – honderden kloosters onder de macht van de abdij van Cluny te staan. Hierdoor kreeg de abdij grote politieke macht, wat ervoor zorgde dat de Hertogen van Bourgogne een haat-liefdeverhouding hadden met de Abdij. Na eeuwenlang een zware stempel op de Europese geschiedenis gedrukt te hebben, neemt de macht van de abdij vanaf de twaalfde eeuw langzaamaan af. Financieel wanbeleid, waaronder de grote nieuwbouw van de kloosterkerk, zorgen ervoor dat de abdij van Cluny zijn macht verliest. In de zestiende eeuw is het niet veel meer dan een groot klooster, met bijbehorende kerk, waar ondertussen nog slecht 60 monniken leven, terwijl dit op het moment van het hoogtepunt van de macht meer dan 300 waren.

Na de Franse revolutie komt de abdij en de kloosterkerk in handen van de Franse regering, die de kerk en een deel van het klooster vernietigen en gebruiken als steengroeve. Van het ooit zo imposante gebouw is nu nog maar 10% bewaard gebleven en zijn alleen de contouren van de historische gebouwen nog zichtbaar. Alleen het transept en twee toren zijn bewaard gebleven. Ondanks dit is de abdij van Cluny een van de drukste bezochte bezienswaardigheden in het departement Saône-et-Loir. Jaarlijks brengen meer dan honderdduizend mensen een bezoek aan de abdij en de resten van de kloosterkerk.

Het historische deel van het dorpje Cluny is te vinden rondom de abdij van Cluny. Veel van de oude huizen zijn nu prachtig gerestaureerd, waardoor je een leuke wandeling door het dorpje kunt maken. Onderweg kom je historische waterputten, het Musée Ochier, het abdijpark met oude toren en de fontein van de slangen tegen. Omdat Cluny een van de populairste toeristische bestemmingen is in de omgeving, zijn er in Cluny opvallend veel toeristische winkels te vinden. Denk niet aan toeristische hebbedingentjes, maar aan lokale wijnen, kazen en andere lekkernijen. Bij de toeristische dienst van Cluny zijn verschillende stadswandelingen door Cluny te kopen. Voor deze Nederlandstalige wandelroutes moet wel een klein bedrag betaald worden.

Na de Franse revolutie, in de tijd van Napoleon werden er in Cluny verschillende stoeterijen gebouwd. Nu nog steeds is er in Cluny de Cluny National Stud te vinden, een van de nationale stoeterijen in Frankrijk. Door de aanwezigheid van de stoeterij worden in Cluny met regelmaat paardenevenementen georganiseerd.

Hier ligt Cluny

Weersverwachting Cluny

vandaag
22° / 19°
morgen
22° / 18°
23 jul
22° / 14°
24 jul
22° / 17°
25 jul
24° / 14°
Meer weer van Cluny op klimaatinfo.nl

Meer informatie