Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chablis

Chablis is een klein dorpje in het departement Yonne dat onderdeel uitmaakt van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorpje ligt iets ten oosten van de stad Auxerre midden in het wijngebied Chablis. 

De geschiedenis van Chablis gaat terug tot de negende eeuw, toen Karel de Kale (toen nog koning van West-Frankische Rijk, later keizer van het Heilige Roomse Rijk) het klooster van Saint-Loup en de aanliggende woningen aan de monniken van Tours schonk. Ze bouwden op deze plaats de Église Saint-Martin de Chablis, waar volgens sommige bronnen de stoffelijke restanten van Sint-Maarten bewaard werden. In de twaalfde eeuw kwam de kerk van Chablis onder de bisschop van Langres te staan. Tijdens de Honderdjarige Oorlog, in 1358 werd Chablis door de Engelsen geplunderd, wat ertoe leidde dat de Franse Koning het Verdrag van Brétigny zou tekenen. In dit verdrag werd gesteld, dat grote delen van het huidige Frankrijk onder Engels bewind kwamen te staan.

Later zou Chablis nog tweemaal verwoest worden. De eerste keer toen de Hugenoten de plaats innamen in de zestiende eeuw. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zouden er op Chablis verschillende bombardementen worden uitgevoerd door de Duitsers.

Overnachten in Chablis

Cablis staat bekend om de uitstekende witte wijn die er gemaakt wordt. Na een bezoek aan wat van de proeflokalen, kun je in Chablis blijven slapen. Er zijn in het dorpje verschillende goede tot uitstekende hotels. Onze persoonlijke favoriet is he Résidence Hôtelière du domaine.

Bekijk hier de lijst met de hotels in Chablis en omgeving.

Het heuvelachtige karakter van de omgeving van Chablis maakt het dorpje uitermate geschikt voor wijnbouw. Rondom Chablis worden enkele van de beste witte wijnen van Frankrijk gemaakt. De chablis kenmerkt zich door zijn droge, frisse en fruitige karakter. De jonge wijnen uit de Chablis hebben veel mineralen en hebben vaak een wat groenige kleur over zich heen. De chardonneydruif is de meest gebruikte druif voor wijnen uit de Chablis. Toch hebben de wijnen uit deze streek een heel ander karakter dan je zou verwachten van deze druivensoort. Dit heeft alles te maken met het feit, dat de wijnen uit Chablis eerst op eikenhoutenvaten worden gerijpt – tot wel zes jaar lang – om vervolgens afgerijpt te worden op roestvrijstalen tanks. De AOC Chablis kent vier verschillende Appellations, waarvan de Appellation Chablis Grand Cru Contrôlée, bekend staat als de beste. Aan deze wijnen zit meestal een stevig prijskaartje.

Tijdens een bezoek aan Chablis kun je er bijna niet omheen om in een van de vele proeflokalen een kleine wijnproeverij te doen. Dit is – als je daarna wat wijnen meeneemt voor thuis – in bijna alle gevallen gratis. Tijdens een wijnproeverij krijg je uitleg over wat er nu zo speciaal is aan de wijnen uit de Chablis en hoe het productieproces werkt. Wat de verschillende bodemsoorten doen met de smaak van de wijn en wat het klimaat van Chablis voor invloed heeft op de smaak van de wijn. 

De leukste dag om Chablis te bezoeken is zondag. Op deze dag staat in de hoofdstraat van het dorp, de Rue de Auxerroise de markt gehouden. Op de markt worden allerlei lokale kazen, worsten en andere streekproducten verkocht. Enthousiast brengen de kooplieden hun producten aan de man en zo goed als alles kan vooraf geproefd worden.

Wil je wat meer van het dorp Chablis zien dan is er een wandelroute die je kunt volgen. Deze wandelroute staat aangegeven op de straten van het dorp. Het is een zilverkleurige ruit met daarop een druiventros. De route neemt je mee langs de mooiste steegjes en belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Wil je een wat avontuurlijkere uitdaging, dan zijn er bij het Bureau voor Toerisme verschillende wandelingen te kopen/krijgen die je meenemen dwars door de wijngaarden van Chablis.

Hier ligt Chablis

Weersverwachting Chablis

vandaag
30° / 19°
morgen
22° / 18°
22 jul
23° / 14°
23 jul
24° / 16°
24 jul
24° / 15°
Meer weer van Chablis op klimaatinfo.nl

Meer informatie