Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Martailly-lès-Brancion

Het dorpje Martailly-les-Brancion is te vinden boven op een heuvel in de Bourgogne. Martailly-les-Brancion ligt in het departement Saône-et-Loire en is een van de best bewaard gebleven dorpen in de regio.

De geschiedenis van Martailly-les-Brancion gaat helemaal terug tot aan de Gallo-Romeinse periode. Op de plaats waar nu het Château de Brancion, zijn sporen gevonden van een fort uit de tijd van de Galliers. Veel is er niet bekend over deze periode, wat we wel weten is dat we de naam “Brancidunum” in de tiende eeuw voor het eerst tegenkomen in de geschiedenisboekjes. Later zou dit verbasterd worden tot Briancon. In deze periode ligt Martailly-les-Brancion, tussen de bezittingen van de Abdij van Cluny en de eigendommen van de Abdij van Tournus. In deze periode was Briancon eigendom van de familie de Briancon. Vanaf de elfde eeuw komt het dorp in handen van de familie Gros, die zichzelf Gros de Brancion gaan noemen.

De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is het Château de Briancon. Dit kasteel is te vinden op het hoogste punt deze heuvel, vanaf de kasteeltoren heb je een prachtig uitzicht over het dorp en zijn omgeving. De oudste delen van het huidige kasteel zijn gebouwd in de twaalfde eeuw onder leiding van de familie Gros de Brancion. In de dertiende eeuw wordt het kasteel verkocht aan de hertogen van Bourgondië, die het kasteel laten versterken en het comfort verhogen. Na de dood van Karel de Stoute, komen al zijn bezittingen in handen van de Franse koning. In de zestiende eeuw wordt het kasteel geplunderd door de troepen van Henri IV wat het begin van het verval van het kasteel zou betekenen. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, wordt het kasteel met geleidelijk aan gerestaureerd. Nu zijn grote delen van het kasteel weer geopend voor het publiek.

Aan de andere kant van het dorpje staat de Église Saint-Pierre de Brancion uit de twaalfde eeuw. Vanaf grasveld voor de kerk heb je een prachtig uitzicht over de Grosne-vallei. In deze vallei zie je het dorpje La Chapelle-sous-Brancion liggen. De Église Saint-Pierre is een Romaanse kerk, waarvan een deel van de fresco’s bewaard zijn gebleven. Deze fresco’s zouden stammen uit de veertiende eeuw. Verder is er in de kerk een liggend standbeeld te zien van Josserand IV de Brancion, omgekomen tijdens de zevende kruistocht in Egypte.

Een bezoek aan Martailly-les-Brancion, mag je zeker niet overslaan tijdens een vakantie in de Bourgogne. Het idyllisch gelegen dorp, helemaal autovrij en heeft door de eeuwen heen bijna geen uiterlijk veranderingen ondergaan. Bij een bezoek moet je de auto ongeveer tweehonderd meter voor de oude stadspoort op een parkeerplaats zetten en dan het laatste stukje lopen. In het dorp kun je de veertiende-eeuwse markthal, de Église Saint-Pierre en het Château de Briancon – beide uit de twaalfde eeuw – bezoeken. Tussendoor loop je een leuke korte wandeling door het dorpje. In de markthal kun je als hij open is leuke souvenirs kopen of een versgebakken crêpe. Vanaf de parkeerplaats voor het dorp beginnen verschillende fiets- en wandeltochten.

Hier ligt Martailly-lès-Brancion

Weersverwachting Martailly-lès-Brancion

vandaag
10° / 1°
morgen
8° / 1°
25 apr
11° / 1°
26 apr
15° / 5°
27 apr
17° / 8°
Meer weer van Martailly-lès-Brancion op klimaatinfo.nl

Meer informatie