Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Couches

Couches is een klein dorp in het Noordelijke deel van het Franse departement Saône-et-Loire. Het is een klein dorp met minder dan vijftienhonderd inwoners. Het dorp is bekend vanwege het Château de Couches.

Aan de rand van het Nationaal natuurpark de Morvan, op ongeveer 25 kilometer van het dorp Autun ligt het dorp Couches. Het is een slaperig boerendorp, dat zich uitstrekt over ongeveer twintig vierkante kilometer. Het is, ondanks de geringe inwonersaantallen, qua oppervlakte een van de grootste gemeentes van Frankrijk. De geschiedenis van Couches gaat helemaal terug tot de oudheid. Binnen de gemeentegrenzen van het dorp staan namelijk de Menhirs d’Époigny. Dit is de belangrijkste groep menhirs van de Bourgogne. Nu zijn er nog zes menhirs te zien, maar het waren er oorspronkelijk zeven. Tijdens opgravingen rondom de menhirs zijn allerlei gebruiksvoorwerpen van de Galliërs gevonden.

Net buiten het dorp staat het Château de Couches, wat uitkijkt over de Creuse-vallei. Het kasteel is in privébezit, maar tegen betaling bezocht worden. Al in de elfde eeuw was er op deze plaats een vesting te vinden. Het kasteel was in handen van de Heren van Bourgondië. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere malen verbouwd, gesloopt en gerenoveerd, waardoor het nu een heel ander karakter dan in de middeleeuwen. Sommige delen van het kasteel, zoals de donjon en de gotische kapel, hebben hun originele karakter weten te behouden. Dit zijn de delen van het kasteel die opengesteld zijn voor het publiek.

Bijzonder feitje is dat volgens sommige historische bronnen Margaretha van Bourgondië – nadat ze was verstoten door Lodewijk X van Frankrijk, niet zou zijn vermoord in haar cel, maar tot haar dood op Château de Couches zou hebben gewoond.

In het dorp staat het Château de la Tour Guérin, een opvallend bouwwerk uit de twaalfde eeuw. Het was oorspronkelijk gebouwd als militair bouwwerk om de monniken uit de stad te beschermen, maar is nu in gebruik als woonhuis. Het kan helaas niet bezocht worden.

Hier ligt Couches

Weersverwachting Couches

vandaag
7° / 3°
morgen
6° / 1°
7 dec
2° / 1°
8 dec
8° / 2°
9 dec
9° / 4°
Meer weer van Couches op klimaatinfo.nl

Meer informatie