Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ligny-le-Châtel

Ligny-le-Châtel is een klein onbekend dorpje in het departement Yonne, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de kerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Ligny-le-Châtel uit de twaalfde eeuw.

Ligny-le-Châtel ligt enkele kilometers ten noorden van Chablis. We komen het dorp tegen als we onderweg zijn naar Chablis, ons oog valt op de prachtige kerk en besluiten te stoppen. We parkeren de auto voor de kerk en lopen eerste naar het kleine riviertje de Serein. Voor de kerk is een oude wasplaats te zien. Iets verderop zijn de resten te zien van een oude watermolen – die nu niet meer in gebruik is – de waterval die ooit onderdeel was van de molen is er nog wel. We lopen een klein rondje door het dorp en zien verschillende historische gebouwen uit verschillende eeuwen. Boven de poorten en deuren staat soms nog in vervaagde letters de oude functie van het gebouw geschreven.

De Saint-Pierre-et-Saint-Paul is het belangrijkste bouwwerk van het dorp. De oudste delen stammen uit de twaalfde eeuw, maar zijn huidige uiterlijk heeft hij gekregen in de zestiende eeuw. Het was de bedoeling dat de hele oude kerk zou worden afgebroken, maar door geldgebrek werd slecht een klein deel van de oude kerk gesloopt en deel hergebruikt. Nu heeft de kerk een Romaans middenschip en is de rest gebouwd in de renaissancestijl.  De voordeur van de kerk is in opvallend rood geschilderd en rondom de entree zijn mooie oude versieringen te zien. De kerk is helaas niet geopend voor publiek, wil je de kerk toch van binnen zien, dan zul je een mis bij moeten wonen. Die worden er driemaal per week gehouden.

Ligny-le-Châtel noemt zich de poort van de Chablis. Als je van dit dorp naar Chablis rijdt verschijnen al snel de eerste wijnstokken. Het is een klein dorpje, waar je zeker niet voor om moet rijden, maar schijnt de zon en wil je even de benen strekken, dan is het een leuke tussenstop. Net buiten het dorp is een kleine camping, dat een leuke uitvalsbasis is voor trips in de omgeving.

Hier ligt Ligny-le-Châtel

Weersverwachting Ligny-le-Châtel

vandaag
23° / 19°
morgen
24° / 16°
23 jul
25° / 16°
24 jul
24° / 13°
25 jul
27° / 12°
Meer weer van Ligny-le-Châtel op klimaatinfo.nl

Meer informatie