Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arcis-le-Ponsart

Arcis-le-Ponsart is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het is een klein dorp met ongeveer driehonderd inwoners, het behoort tot arrondissement Reims.

Het dorp heeft een lange geschiedenis dat teruggaat tot de eerste helft van de twaalfde eeuw. Toen stichtte op deze plaats Bernard van Clairvaux op deze plek de abdij van Igny. Deze abdij is nog steeds te vinden aan de stadsgrenzen van het stadje. De abdij werd door de eeuwen heen driemaal verwoest en net zo vaak herbouwd. Aan het einde van de achttiende eeuw verloor het klooster zijn macht en werden de resterende monniken verdreven. In het begin van de twintigste eeuw werd het klooster gerenoveerd en namen cisterciënzer uit Laval hun intrek in het klooster.

De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Arcis-le-Ponsart. Deze Romaanse kerk is gebouwd in de twaalfde eeuw en staat op de lijst met historisch erfgoed in Frankrijk. De kerk is jammer genoeg niet altijd geopend voor het publiek. Wil je de kerk aan de binnenzijde bewonderen dan kun je een telefoonnummer bellen, wat op het informatiebord staat naast de kerk en een afspraak maken.

Het dorp is jarenlang de woonplaats geweest van de Franse dichter Sophie Manéglier. Zij heeft jarenlang in het voormalige klooster van Igny gewoond en werd uiteindelijk in het dorp begraven.

In het dorp is behalve de oude kerk, het klooster, een wasplaats en een stadhuis niet heel veel te vinden, winkels en supermarkten ontbreken er. Wel komt er iedere ochtend een bakker langsgereden. De inwoners van het dorp hangen een tas buiten die iedere ochtend gevuld wordt met verse broodjes. Verblijf je als toerist in het dorp, dan zal je rond een uurtje of negen even naar buiten moeten om je broodjes te kopen. Wij verbleven indertijd in het huisje Le Clos de la Tourelle naast de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Arcis-le-Ponsart.

Hier ligt Arcis-le-Ponsart

Weersverwachting Arcis-le-Ponsart

vandaag
5° / -1°
morgen
4° / -1°
1 dec
2° / -2°
2 dec
2° / -4°
3 dec
2° / -2°
Meer weer van Arcis-le-Ponsart op klimaatinfo.nl

Meer informatie