Champagne-Ardenne

Frankrijk

De Champagne-Ardenne is een bestuurlijke regio in het noorden van Frankrijk. De regio grenst aan de Franse regio’s Picardië, Île-de-France, Bourgondië, Franche-Comté en Lotharingen. In het noorden grenst de regio aan de Belgische provincies Namen en Luxemburg. De grootste stad in deze regio is Reims de hoofdstad is Châlons-en-Champagne. Naast de grotere steden zijn er in de Champagne-Ardenne tal van prachtige kleine dorpjes te vinden. Veel van deze dorpjes zijn in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd en ademen hierdoor nog de sfeer uit van lang vervlogen tijden.  Door heel Frankrijk en dus ook in de Champagne-Ardenne kom je de voor Frankrijk zo typische Village Fleuri tegen. Deze dorpen staan bekend om hun prachtig versierde straten en huizen. Met name in het voorjaar en in de vroege zomermaanden zijn deze dorpjes een lust voor het oog.

Arcis-le-Ponsart

Arcis-le-Ponsart is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het is een klein dorp met ongeveer driehonderd inwoners, het behoort tot arrondissement Reims.

Het dorp heeft een lange geschiedenis dat teruggaat tot de eerste helft van de twaalfde eeuw. Toen stichtte op deze plaats Bernard van Clairvaux op deze plek de abdij van Igny. Deze abdij is nog steeds te vinden aan de stadsgrenzen van het stadje. De abdij werd door de eeuwen heen driemaal verwoest en net zo vaak herbouwd. Aan het einde van de achttiende eeuw verloor het klooster zijn macht en werden de resterende monniken verdreven. In het begin van de twintigste eeuw werd het klooster gerenoveerd en namen cisterciënzer uit Laval hun intrek in het klooster.

» meer over Arcis-le-Ponsart

Chateauvillain

Chateauvillain is een klein stadje in hey zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardenne. In het dorp was ooit één van de mooiste burchten van de regio te vinden. Deze moest echter plaats maken voor een weg.

Anders dan veel ander burchten en kerken werd het kasteel van Chateauvillain niet verwoest tijdens de Franse Revolutie. De graven van Chateauvillain waren namelijk geliefd bij het volk. Hierdoor zijn er in het dorp nog steeds veel resten te vinden van het oude kasteel en de kasteelmuren. Zo kun je bijvoorbeeld een schitterende wandeling maken rond het dorp langs een deel van de oude stadsmuren. Tijdens deze wandeling volg je voor een deel het riviertje de d’Aujon. Je komt dan ook langs de “La Porte Madame”, de enige overgebleven stadspoort. Deze poort geeft toegang tot het wildpark van Chateauvillain. Dit immense park wordt door velen gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het park is bijna 300 hectare groot en is het gehele jaar geopend voor het publiek. In het park leven verschillende soorten herten en reeën.

» meer over Chateauvillain

Dinteville

Dinteville is en klein dorpje in het departement Haute-Marne in de voormalige regio Champagne-Ardenne. Het dorpje is met slechts 53 inwoners nauwelijks een dorp te noemen.

Ondanks dit lage aantal bewoners behoort het dorpje toch op deze website. Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van het kasteel van Dinteville. Wie het dorpje binnenrijdt ziet een klein beekje door het dorp lopen. Deze beek van Dinteville is een zijrivier van de l’Aube die op zijn beurt weer een zijrivier is van de Seine. Aan dit kleine beekje is een wasplaats te vinden. Doordat de hoofdstraat van het dorp de beek volgt slingert deze door het dorp heen. Aan de hoofdstraat zijn onder andere het voormalige stadshuis van het dorp te vinden. Een ander aandachtspunt in het dorp is de oude kerk en het naastgelegen kerkhof.

» meer over Dinteville

Essoyes

In het departement Aube in het zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardennen ligt het dorpje Essoyes. In dit prachtige dorpje verbleef de schilder Renoir een groot deel van de laatste jaren van zijn leven.

Het dorpje ligt aan de rivier de Ource ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de stad Troyes. Het was hier dat Renoir zijn schilderijen maakte van de wasvrouwen in de Oucre. De plaatsen waar de wasvrouwen stonden en waar de schilder zich op dat moment bevond zijn nog vrij gemakkelijk terug te vinden. Op andere plaatsen in het dorp zijn op plaatsen waar Renoir schilderijen maakte borden geplaatst met het betreffende schilderij erop. Langs deze plaatsen kom je als je te voet de route van Renoir door Essoyes volgt.

» meer over Essoyes

Givet

Givet ligt in het uiterste noordelijke deel van de regio Champagne-Ardenne in het arrondissement Charleville-Mézières. Het dorp ligt op de plaats waar de Maas belgië binnenstroomt en Frankrijk verlaat.

Givet behoort tot de streek de Franse Ardennen, deze regio strekt zich uit van de Belgische grens tot aan de stad Charleville-Mézières. Historisch gezien hoort het deel van Frankrijk waar Givet ligt eerder tot België dan tot Frankrijk. Het is ook één van de weinige plaatsen in Frankrijk waar er geen Frans maar Waals gesproken wordt. Givet en de directe regio van het dorp hebben tot het einde van de zeventiende eeuw onderdeel geweest van de Zuidelijke Nederlanden. In 1699 tijdens het verdrag van Rijsel werd Givet toegewezen tot Frankrijk.

» meer over Givet

Joinville

Joinville is een prachtig klein stadje in het zuidoosten van de Champagne-Ardenne. Het was in de middeleeuwen één van de belangrijkste plaatsen van deze regio. Dit kwam door de ligging van de plaats aan de Marne.

Met de bouw van de burcht van Joinville in het eerste deel van de elfde eeuw werd het startschot gegeven van de ontwikkeling van de stad Joinville. De Heren van Joinville behoorden in de tijd tot de belangrijkste en invloedrijkste van de Champagnestreek. In de zestiende eeuw werden de landen van de Heren van Joinville zelfs verheven tot een vorstendom. De burcht van de stad stond op de heuvel boven Joinville waarvandaan je een goed overzicht had over de omliggende heuvels en dalen. Jammer genoeg is de burcht en de omliggende gebouwen tijdens de Franse revolutie helemaal gesloopt en is er vandaag de dag behalve wat oude muren niets meer terug te vinden van deze ooit zo machtige burcht. Vanuit het dorp loopt er nog wel een wandeling naar de top van de heuvel. Het uitzicht over het dorp en de omgeving is hier fantastisch.

» meer over Joinville

Rocroi

Rocroi is een versterkte vesting plaats in de Champagne-Ardennen. De stad werd in 1555 gesticht door Koning Hendrik de II en de stadswallen van het plaatsje zijn nog bijna helemaal in tact.

Rocroi heeft 2 verdedigingswallen rondom liggen. De eerste is een soort vijfpuntige ster met op iedere punt een bastion. De tweede wal heeft verschillende verdedigingswerken op de wal staan. De wallen en muren zijn bijna nog helemaal in tact. Via een serie poorten in de wallen kun je de stad inkomen. Rocroi is erg planmatig opgezet. De stad is gebouwd rondom een cirkelvormig marktplein. Vanaf dit punt lopen 10 straten in de vorm van een soort ster richting de wallen. De wallen moesten in tijden van oorlog snel bereikbar zijn om mensen en goederen aan te kunnen voeren.

» meer over Rocroi

Vignory

Het dorpje Vignory is te vinden in het zuidelijke deel van de Champagne-Ardenne in het departement Haute-Marne. Het dorp is met name bekend om zijn oude burcht en de kerk uit de elfde eeuw.

Vignory is al een oud dorp dat voor het eerst in de geschiedenis boekjes genoemd wordt in het begin van de achtste eeuw. Het zou echter tot de elfde eeuw duren voordat het dorp enige bekendheid zou krijgen Dit gebeurde met de bouw van het kasteel van Vignory en de kerk. Deze werden beiden gebouwd in opdracht van Guy de eerste Heer van Vignory. Zijn zoon bouwde de kerk in een licht afwijkende stijl af. De kerk heeft de tand des tijd overleefd maar van het kasteel is vandaag de dag niet heel veel meer terug te vinden.

» meer over Vignory

Ville-Dommange

Ville-Dommange is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het dorpje staat bekend om zijn champagnes en is te vinden onder de rook van de stad Reims.

Ville-Dommange ligt op de Montagne de Reims, een heuvel ten zuiden van Reims. Op deze heuvel mogen de druiven voor de Champagne worden verbouwd. De meest voorkomende druifsoort op deze heuvel is de pinot noir. Rondom het dorp is honderdnegenentachtig vierkante meter aan wijngaarden te vinden die van ongeveer honderd verschillende wijnbouwers zijn. De champagnes die in Ville-Dommange verbouwd worden behoren tot de premier-cru de op een na hoogste gradatie binnen de champagne.

» meer over Ville-Dommange

Williers

Williers is een klein dorpje of eerder een gehucht in de Franse Ardennen in de regio Champagne-Ardennen. Het dorp ligt op de grens met België aan de andere zijde van de grens ligt het dorp Chameleux.

In het dorp wonen minder dan vijftig mensen, gelukkig er zijn een paar vakantiewoningen te vinden die dat aantal nog wat op kunnen krikken. Toch kun je in het dorp een hotel en een café tegen. Het terras van dit café is in de zomermaanden gevuld met toeristen die in de regio van Williers aan het fietsen en aan het wandelen zijn. Er liggen in de directe omgeving van het dorp behoorlijk wat mooie wandelingen. De mooiste en bekendste leidt je van Williers naar de Abdij van Orval aan de andere zijde van de grens.

» meer over Williers