Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Givet

Givet ligt in het uiterste noordelijke deel van de regio Champagne-Ardenne in het arrondissement Charleville-Mézières. Het dorp ligt op de plaats waar de Maas belgië binnenstroomt en Frankrijk verlaat.

Givet behoort tot de streek de Franse Ardennen, deze regio strekt zich uit van de Belgische grens tot aan de stad Charleville-Mézières. Historisch gezien hoort het deel van Frankrijk waar Givet ligt eerder tot België dan tot Frankrijk. Het is ook één van de weinige plaatsen in Frankrijk waar er geen Frans maar Waals gesproken wordt. Givet en de directe regio van het dorp hebben tot het einde van de zeventiende eeuw onderdeel geweest van de Zuidelijke Nederlanden. In 1699 tijdens het verdrag van Rijsel werd Givet toegewezen tot Frankrijk.

 

Givet is een klein maar prachtig plaatsje. Het dorpsbeeld van Givet wordt bepaald door de Maas die langs het dorp loopt en het Fort van Charlemont. Dit immense fort is gebouwd in de zestiende eeuw in opdracht van Karel de vijfde. Tegenwoordig is het fort in een erg slechte staat en kan het jammer genoeg niet bezocht worden. Er zijn toekomstplannen om het fort Charlemont in de toekomst open te stellen voor het publiek.

Als je wandeling door het oude deel van Givet maakt dan valt het op dat de meeste gebouwen in de afgelopen jaren terug in hun originele staat zijn gerestaureerd. Dit zorgt ervoor dat Givet erg authentiek aanvoelt. In het oude centrum bevind zich een patisserie waar de ze naast opvallend veel theesoorten ook “Pierres bleues”. Deze zoete lekkernij is vernoemd naar de typische blauwe hardsteen die in de regio van Givet word gewonnen.

Hier ligt Givet

Weersverwachting Givet

vandaag
9° / -1°
morgen
9° / 3°
25 apr
10° / 2°
26 apr
11° / 5°
27 apr
18° / 6°
Meer weer van Givet op klimaatinfo.nl

Meer informatie