Weersverwachting Vignory

vandaag
22° / 9°
morgen
20° / 11°
20 sep
19° / 12°
21 sep
17° / 8°
22 sep
17° / 8°

Vignory

Waar ligt Vignory?

Externe links

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de burcht van Vignory in ere te herstellen. De oude donjon en één van de oude verdedigingstoren zijn gedeeltelijk herbouwd. Bijzonder is dat deze toren niet tijdens een belegering is gesneuveld maar gesloopt werd door een oude burchtheer die vond dat de toren het uitzicht verpestte van het kasteel. Later werden de muren afgebroken door de gemeente Vignory omdat ze bang waren dat de stenen naar beneden zouden vallen en het dorp zouden beschadigen. De burcht van Vignory is bereikbaar via een voetpad vanuit het dorp of via een steile weg net buiten het dorp met de auto.

De middeleeuwse kerk van Vignory bevindt dankzij enkele goede restauraties in een uitstekende staat. Een groot deel van de middeleeuwse details zijn nog steeds goed herkenbaar. Zelfs het verschil tussen de eerste deel van de kerk en het twintig jaar later gebouwde deel is goed te herkennen. Eén van de mooiste onderdelen van de kerk zijn de rijkversierde pilaren op de Romaanse bogen. Op de pilaren in het schip van de kerk zijn oude bloemmotieven te zien. Als je goed kijkt dan zijn in sommige van de bloembladen gezichten en andere vormen te herkennen. In het “nieuwere” deel van de kerk, het koor zijn voornamelijk dierlijke patronen te vinden.

Om de kerk en het kasteel te kunnen bezoeken moet je een ticket kopen. Dit combinatieticket geeft ook toegang tot het museum van Vignory en een historisch huis. In het museum zijn enkele vondsten te zien die bij de opgravingen in de buurt van het kasteel zijn gedaan en enkele oude wapentuigen. Het huis is nog precies in dezelfde staat als honderd jaar geleden. Er is onder andere een bedstee, een primitieve koelkast en een oude warmhoudkast te bewonderen. Al deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en kom je tegen als je een klein wandelingetje maak door het dorp.

Foto's van Vignory