Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Joinville

Joinville is een prachtig klein stadje in het zuidoosten van de Champagne-Ardenne. Het was in de middeleeuwen één van de belangrijkste plaatsen van deze regio. Dit kwam door de ligging van de plaats aan de Marne.

Met de bouw van de burcht van Joinville in het eerste deel van de elfde eeuw werd het startschot gegeven van de ontwikkeling van de stad Joinville. De Heren van Joinville behoorden in de tijd tot de belangrijkste en invloedrijkste van de Champagnestreek. In de zestiende eeuw werden de landen van de Heren van Joinville zelfs verheven tot een vorstendom. De burcht van de stad stond op de heuvel boven Joinville waarvandaan je een goed overzicht had over de omliggende heuvels en dalen. Jammer genoeg is de burcht en de omliggende gebouwen tijdens de Franse revolutie helemaal gesloopt en is er vandaag de dag behalve wat oude muren niets meer terug te vinden van deze ooit zo machtige burcht. Vanuit het dorp loopt er nog wel een wandeling naar de top van de heuvel. Het uitzicht over het dorp en de omgeving is hier fantastisch.

De Marne loopt als een rode draad door het dorp. Het pad langs deze rivier geeft je een mooi uitzicht over het oudere deel van het dorp. Als je hier loopt kijkt dan even goed naar de kleine huisjes die aan het einde van alle tuinen staan. Dit waren vroeger de toiletten die rechtstreeks uitkwamen in de rivier. Steek je hier de weg over dan kom je uit bij een recent gerenoveerde vogelhuis dat nu midden in een prachtig parkje staat.

Een van de belangrijkste gebouwen in het dorp is het Château de Gran Jardin. Dit prachtige renaissancekasteel is gebouwd in de zestiende eeuw door Claude de Lorraine als cadeau voor zijn vrouw. Het kasteel was bedoelt als vakantiewoning. Indertijd werd het kasteel gezien als één van de belangrijkste voorbeelden van de renaissancearchitectuur in dit deel van Frankrijk. Nadat het kasteel door jarenlange verwaarlozing tot een bouwval was geworden is het opgekocht door de stad en is het vandaag de dag weer in zijn volle glorie te bewonderen. Het kasteel wordt gebruikt voor verschillende evenementen en festivals.

In het historische centrum van Joinville is het gebouw dat het meest in het oog springt de Notre Dame. Deze bijzondere kerk stamt uit de dertiende eeuw maar heeft in de zeventiende eeuw een grote renovatie ondergaan waardoor er van de oude kerk niet veel meer te zien is. Wie goed kijkt kan verschillende stijlen in de kerk onderscheiden. De belangrijkste reliek in de kerk is de gordel van Sint Jozef. Deze gordel is persoonlijk door Jean de Joinville meegenomen, na een succesvolle kruistocht, uit Palestina. Door de eeuwen heen heeft de gordel behoorlijk wat avonturen beleeft, maar is tegenwoordig, al is het wat korter weer in de kerk te bewonderen. Er werden enkele stukken van de gordel afgeknipt om te kunnen dienen als altaar voor Sint Jozef.

In de zomermaanden is er in Joinville een klein museumpje geopend in het voormalige gerechtsgebouw van de stad. Op de begane grond kun je een kijkje nemen in de leefruimte van de bewakers en in de oude gevangenis. Let vooral even op de eeuwenoude graffiti op de muren. De oudste die wij konden vinden stamt uit 1733. Op een van de vensterbanken is zelfs een oud speelbord te ontdekken die de gevangen gebruikten om de tijd te doden. Op de eerste verdieping van het museum kun je zien hoe de gevangen met iets meer geld behandeld werden. Op de zolder van de voormalige gevangenis is te zien hoe en recht in de zeventiende en achttiende eeuw werkte. In de laatste ruimte is een rouwstoet te zien voor een van de heren van Joinville.

Wil je langer in de omgeving van Joinville verblijven dan kun je in een bijzondere b&b de nacht doorbrengen. La ferme de Sossa bevindt zich op vijf minuten rijden van Joinville in het plaatsje Vecqueville. Deze voormalige herenboerderij ligt bovenop een heuvel waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De kamers zijn er groot en prachtig ingericht. Diner en ontbijt heb je samen met de andere gasten in de woonkamer van de familie.

Hier ligt Joinville

Weersverwachting Joinville

vandaag
9° / -1°
morgen
7° / 2°
25 apr
9° / -1°
26 apr
14° / 4°
27 apr
18° / 9°
Meer weer van Joinville op klimaatinfo.nl

Meer informatie