Weersverwachting Joinville

vandaag
21° / 10°
morgen
18° / 12°
20 sep
17° / 13°
21 sep
19° / 10°
22 sep
18° / 8°

Joinville

Waar ligt Joinville?

Externe links

De Marne loopt als een rode draad door het dorp. Het pad langs deze rivier geeft je een mooi uitzicht over het oudere deel van het dorp. Als je hier loopt kijkt dan even goed naar de kleine huisjes die aan het einde van alle tuinen staan. Dit waren vroeger de toiletten die rechtstreeks uitkwamen in de rivier. Steek je hier de weg over dan kom je uit bij een recent gerenoveerde vogelhuis dat nu midden in een prachtig parkje staat.

Een van de belangrijkste gebouwen in het dorp is het Château de Gran Jardin. Dit prachtige renaissancekasteel is gebouwd in de zestiende eeuw door Claude de Lorraine als cadeau voor zijn vrouw. Het kasteel was bedoelt als vakantiewoning. Indertijd werd het kasteel gezien als één van de belangrijkste voorbeelden van de renaissancearchitectuur in dit deel van Frankrijk. Nadat het kasteel door jarenlange verwaarlozing tot een bouwval was geworden is het opgekocht door de stad en is het vandaag de dag weer in zijn volle glorie te bewonderen. Het kasteel wordt gebruikt voor verschillende evenementen en festivals.

In het historische centrum van Joinville is het gebouw dat het meest in het oog springt de Notre Dame. Deze bijzondere kerk stamt uit de dertiende eeuw maar heeft in de zeventiende eeuw een grote renovatie ondergaan waardoor er van de oude kerk niet veel meer te zien is. Wie goed kijkt kan verschillende stijlen in de kerk onderscheiden. De belangrijkste reliek in de kerk is de gordel van Sint Jozef. Deze gordel is persoonlijk door Jean de Joinville meegenomen, na een succesvolle kruistocht, uit Palestina. Door de eeuwen heen heeft de gordel behoorlijk wat avonturen beleeft, maar is tegenwoordig, al is het wat korter weer in de kerk te bewonderen. Er werden enkele stukken van de gordel afgeknipt om te kunnen dienen als altaar voor Sint Jozef.

In de zomermaanden is er in Joinville een klein museumpje geopend in het voormalige gerechtsgebouw van de stad. Op de begane grond kun je een kijkje nemen in de leefruimte van de bewakers en in de oude gevangenis. Let vooral even op de eeuwenoude graffiti op de muren. De oudste die wij konden vinden stamt uit 1733. Op een van de vensterbanken is zelfs een oud speelbord te ontdekken die de gevangen gebruikten om de tijd te doden. Op de eerste verdieping van het museum kun je zien hoe de gevangen met iets meer geld behandeld werden. Op de zolder van de voormalige gevangenis is te zien hoe en recht in de zeventiende en achttiende eeuw werkte. In de laatste ruimte is een rouwstoet te zien voor een van de heren van Joinville.

Wil je langer in de omgeving van Joinville verblijven dan kun je in een bijzondere b&b de nacht doorbrengen. La ferme de Sossa bevindt zich op vijf minuten rijden van Joinville in het plaatsje Vecqueville. Deze voormalige herenboerderij ligt bovenop een heuvel waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De kamers zijn er groot en prachtig ingericht. Diner en ontbijt heb je samen met de andere gasten in de woonkamer van de familie.

Foto's van Joinville