Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Essoyes

In het departement Aube in het zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardennen ligt het dorpje Essoyes. In dit prachtige dorpje verbleef de schilder Renoir een groot deel van de laatste jaren van zijn leven.

Het dorpje ligt aan de rivier de Ource ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de stad Troyes. Het was hier dat Renoir zijn schilderijen maakte van de wasvrouwen in de Oucre. De plaatsen waar de wasvrouwen stonden en waar de schilder zich op dat moment bevond zijn nog vrij gemakkelijk terug te vinden. Op andere plaatsen in het dorp zijn op plaatsen waar Renoir schilderijen maakte borden geplaatst met het betreffende schilderij erop. Langs deze plaatsen kom je als je te voet de route van Renoir door Essoyes volgt.

Deze wandeling begint op het plein bij het stadhuis waar het Renoir herdenkingsmuseum staat. Jammer genoeg hangen er in dit museum geen echte Renoirs maar kom je er wel alles te weten over hoe de schilder hier samen met zijn gezin leefde. De film die in het museum getoond wordt geeft je een goed beeld van het leven in Essoyes rond 1900. Tijdens de wandeling door het dorp kom je ook het oude atelier van Renoir, het voormalige woonhuis en de begraafplaats waar hij en zijn familie begraven ligt.

In het voormalige atelier van de schilder is op de begane grond een kleine expositie te vinden en is getracht om op de eerste verdieping het atelier van Renoir na te bootsten. Zo staat er onder andere een kist waar zijn schilderijen in vervoerd werden. Het voormalige woonhuis van de familie is bedoeld om een goed beeld te geven hoe de familie en de gouvernante in der tijd samen leefden en woonden. Tijdens de wandeling kun je ook een bezoek brengen aan het graf van Renoir. Boven op de sokkel van zijn graf staat een schitterend bronzen beeld. Het huidige beeld is een replica aangezien het origineel gestolen is.

Essoyes ligt in de champagne streek en in en om het dorp zijn dan ook enkele champagne boerderijen te vinden. De grote en bekende champagne merken zijn natuurlijk allemaal te vinden in de buurt van de stad Reims. De champagnehuizen in de buurt van Essoyes mogen dan misschien minder bekend zijn maar doen qua smaak en beleving zeker niet onder voor de bekende merken. Zelf hebben we de Champagne van Thierry Mercuzot mogen proeven. Deze ambachtelijke wijnboer produceert in totaal zeven verschillende champagnes. Die allemaal bij de boerderij in Essoyes te koop zijn.

Wil je na wandeling in Essoyes jezelf trakteren op een heerlijk diner in een prachtige chambres d’hotes dan kunnen we je “La Roseraie” van harte aanbevelen. Deze bijzondere chambres d’hotes is te vinden midden in het dorp omgeven door een schitterende tuin. Er zijn slechts drie kamers, die allemaal hun eigen karakter en uitstraling hebben. Het ontbijt en diner wat er geserveerd wordt is van uitzonderlijke kwaliteit. Helaas is deze chambres d’hotes nu permanent gesloten. Een alternatief voor dit bijzonder hotel is Les Demoiselles.

Hier ligt Essoyes

Weersverwachting Essoyes

vandaag
19° / 6°
morgen
18° / 12°
15 jun
17° / 11°
16 jun
18° / 11°
17 jun
21° / 14°
Meer weer van Essoyes op klimaatinfo.nl

Meer informatie