Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Grand Est

Mooiste dorpjes van Grand Est

Grand Est is een van de Franse regio’s die na de nieuwe herindeling van regio’s in 2016 in Frankrijk is ontstaan. Grand Est bestaat uit de voormalige regio’s Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. Door de samenvoeging van deze regio’s ontstond een van de grootste regio’s van het land, met in totaal iets meer dan vijf en een half miljoen inwoners. De stad Straatburg werd uitgeroepen tot hoofdstad van de regio. Andere grote steden in de Grand Est zijn Reims, Nancy, Metz en Colmar. Verspreidt door de regio liggen verschillende prachtige dorpen die door de grote geografische verschillen binnen de regio allemaal hun eigen typische uitstraling hebben. Opvallend is dat de dorpen in het oosten van Grand Est vooral een Duitse sfeer hebben, met vakwerkhuisjes en gekleurde gevels, terwijl de dorpen in het westen van Grand Est, de sfeer hebben van echte Franse dorpen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met geschiedenis van deze regio.

Binnen de regio Grand Est zijn er in totaal zeven dorpen die deel uitmaken van de Les Plus Beaux Villages de France. Een onofficiële lijst die in Frankrijk wordt uitgegeven met de mooiste dorpen van het land. Eguisheim en Riquewihr zijn voor ons de bekendste dorpen op deze lijst, maar we hebben tijdens onze zoektocht door de Grand Est veel meer dorpen dan zeven gevonden die volgens ons zich tot de mooiste van Frankrijk mogen noemen. Het leuke van de dorpen in de Grand Est is dat ze in ieder deel van de regio een geheel eigen uitstraling hebben. Zo kom je in de Elzas bijna typisch Duitse dorpen tegen en in de Lorraine weer historische Franse plaatsjes. De dorpen in het noorden van de Grand Est doen op hun beurt weer bijna Belgisch aan. 

De regio Grand Est bestaat uit drie oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit tien departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Grand Est verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Champagne-Ardenne
Elzas
Lotharingen

Arcis-le-Ponsart

Champagne-Ardenne

Arcis-le-Ponsart is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het is een klein dorp met ongeveer driehonderd inwoners, het behoort tot arrondissement Reims.

Avioth

Lotharingen

Niet ver van de grens met België ligt het Franse dorpje Avioth. Dit prachtige dorp in de Franse Ardennen is hoofdzakelijk bekend om zijn schitterende basiliek. De basiliek ligt op de route naar Santiago de Compostella.

Bruley

Lotharingen

Het dorpje Bruley ligt in het centrale deel van de regio Lotharingen in het departement Meurthe-et-Moselle. Het dorpje staat voornamelijk bekend om zijn wijnhuizen de prachtige kerk en de daarbij behorende kapel.

Chateauvillain

Champagne-Ardenne

Chateauvillain is een klein stadje in hey zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardenne. In het dorp was ooit één van de mooiste burchten van de regio te vinden. Deze moest echter plaats maken voor een weg.

Dinteville

Champagne-Ardenne

Dinteville is en klein dorpje in het departement Haute-Marne in de voormalige regio Champagne-Ardenne. Het dorpje is met slechts 53 inwoners nauwelijks een dorp te noemen.

Domrémy-la-Pucelle

Lotharingen

In het zuidwestelijke deel van de regio Lotharingen ligt het dorpje Domrémy-la-Pucelle. Het dorp ligt aan de Maas in het departement Vosges. Het dorp denkt zijn bekendheid aan Jeanne d’Arc die hier geboren is.

Eguisheim

Elzas

In het noordoosten van Frankrijk is het vroegere twistgebied Elzas-Lotharingen ligt het dorpje Eguisheim. Het dorpje staat op de lijst van “Les Plus Beaux Villages de France”. Dit vooral door de prachtige vakwerkhuisjes in het historische centrum en de heerlijke wijnen die er gemaakt worden.

Essoyes

Champagne-Ardenne

In het departement Aube in het zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardennen ligt het dorpje Essoyes. In dit prachtige dorpje verbleef de schilder Renoir een groot deel van de laatste jaren van zijn leven.

Givet

Champagne-Ardenne

Givet ligt in het uiterste noordelijke deel van de regio Champagne-Ardenne in het arrondissement Charleville-Mézières. Het dorp ligt op de plaats waar de Maas belgië binnenstroomt en Frankrijk verlaat.

Grand

Lotharingen

Vandaag de dag is Grand een klein nietszeggend dorpje in de Lorraine. Tijdens de Romeinse overheersing van deze regio was Grand één van de belangrijkste en grootste steden in de Lorraine.

Hannonville

Lotharingen

Hannonville-sous-les-Cótes is een klein dorpje in de regio grand est niet al te ver van de stad Verdun. In eerste instantie lijkt het een dorpje zoals er zoveel te vinden zijn in deze regio.

Hattonchatel

Lotharingen

Hatttonchatel is een klein dorpje op de top van een heuvel in de Lorraine. Het eens zo prachtige dorp is tijdens de Eerste Wereldoorlog in zijn geheel met de grond gelijkgemaakt.

Joinville

Champagne-Ardenne

Joinville is een prachtig klein stadje in het zuidoosten van de Champagne-Ardenne. Het was in de middeleeuwen één van de belangrijkste plaatsen van deze regio. Dit kwam door de ligging van de plaats aan de Marne.

Kaysersberg

Elzas

Kaysersberg is een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Het dorpje staat vol prachtige oude vakwerkhuizen in prachtige kleuren, die mooi gerestaureerd zijn. Het dorpje is van de oudste plaatsjes uit de regio en trekt ieder jaar vele bezoekers.

Marville

Lotharingen

Marville is een klein dorp in de regio Lotharingen in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Marville ligt in de grensoverschrijdende streek de Gaume. Deze streek staat bekend om zijn zachte klimaat en de vele prachtige dorpjes.

Montmédy-Haut

Lotharingen

Montmédy-Haut is een klein dorpje dat bovenop een heuvel te vinden is bij het dorpje Montmedy In de regio Lotharingen. Montmédy-Haut is eeuwenlang een militaristisch bolwerk geweest maar staat tegenwoordig bekend om zijn kunstenaars.

Muzeray

Lotharingen

Muzeray is een klein dorpje in het centraal noordelijke deel van de regio Lotharingen. Het is een dorp dat je normaal gesproken snel voorbij zou rijden waar het niet dat er in het dorp te bijzonders te vinden is.

Neuf-Brisach

Elzas

Neuf-Brisach is een bijzondere dorp in de Elzas vlakbij de Duitse grens. Het dorp is geheel gebouwd volgens plan van de meesterbouwer van Lodewijk XIV gebouwd. Vauban zag in Neuf-Brisach zijn meesterwerk en wordt dan ook geëerd in het dorp met een museum.

Pierre-Percée

Lotharingen

Het dorpje Pierre Percée is te vinden in het departement Meurthe-et-Moselle in de regio Grand Est. Voor de landelijke herindeling was het dorpje onderdeel van de regio Lotharingen. Het dorp Pierre-Percée telt slecht 100 inwoners en dankt zijn bekendheid aan het gelijknamige stuwmeer.

Ribeauvillé

Elzas

Ribeauvillé is een klein dorpje in het departement Haut-Rhin. Ribeauvillé behoort tot de enkele dorpjes in de regio Elzas die door de eeuwen heen hun authentieke karakter hebben weten te behouden.

Riquewihr

Elzas

Eén van de mooiste dorpjes in de Elzas is het stadje Riquewihr. Dit stadje is één van de beroemdste en bekendste toeristische trekpleisters in het departement Haut-Rhin. Het dorpje heeft nog steeds het oude uiterlijk van de Elzassers wijndorpen.

Rocroi

Champagne-Ardenne

Rocroi is een versterkte vesting plaats in de Champagne-Ardennen. De stad werd in 1555 gesticht door Koning Hendrik de II en de stadswallen van het plaatsje zijn nog bijna helemaal in tact.

Romagne

Lotharingen

Het dorp Romagne-sous-Montfaucon is te vinden het noordelijke deel van de Lorraine. Het dorp is bekend vanwege het grote Amerikaanse kerkhof uit de Eerste wereldoorlog en het museum Romagne ’14-’18.

Vignory

Champagne-Ardenne

Het dorpje Vignory is te vinden in het zuidelijke deel van de Champagne-Ardenne in het departement Haute-Marne. Het dorp is met name bekend om zijn oude burcht en de kerk uit de elfde eeuw.

Ville-Dommange

Champagne-Ardenne

Ville-Dommange is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het dorpje staat bekend om zijn champagnes en is te vinden onder de rook van de stad Reims.

Viéville-sous-les-Cótes

Lotharingen

In de regio grand est in de Lorraine ligt het dorpje Viéville-sous-les-Cótes. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpen van dit deel van de Lorraine. Vooral de oude wasplaatsen maken dit dorp bijzonder.

Williers

Champagne-Ardenne

Williers is een klein dorpje of eerder een gehucht in de Franse Ardennen in de regio Champagne-Ardennen. Het dorp ligt op de grens met België aan de andere zijde van de grens ligt het dorp Chameleux.