Grand Est

Frankrijk

Grand Est is een van de Franse regio’s die na de nieuwe herindeling van regio’s in 2016 in Frankrijk is ontstaan. Grand Est bestaat uit de voormalige regio’s Elzas, Champagne-Ardenne en Lotharingen. Door de samenvoeging van deze regio’s ontstond een van de grootste regio’s van het land, met in totaal iets meer dan vijf en een half miljoen inwoners. De stad Straatburg werd uitgeroepen tot hoofdstad van de regio. Andere grote steden in de Grand Est zijn Reims, Nancy, Metz en Colmar. Verspreidt door de regio liggen verschillende prachtige dorpen die door de grote geografische verschillen binnen de regio allemaal hun eigen typische uitstraling hebben. 

Binnen de regio Grand Est zijn er in totaal zeven dorpen die deel uitmaken van de Les Plus Beaux Villages de France. Een onofficiële lijst die in Frankrijk wordt uitgegeven met de mooiste dorpen van het land. Eguisheim en Riquewihr zijn voor ons de bekendste dorpen op deze lijst, maar we hebben tijdens onze zoektocht door de Grand Est veel meer dorpen dan zeven gevonden die volgens ons zich tot de mooiste van Frankrijk mogen noemen. Het leuke van de dorpen in de Grand Est is dat ze in ieder deel van de regio een geheel eigen uitstraling hebben. Zo kom je in de Elzas bijna typisch Duitse dorpen tegen en in de Lorraine weer historische Franse plaatsjes. De dorpen in het Noorden van de Grand Est doen op hun beurt weer bijna Belgisch aan. 

De regio Grand Est bestaat uit drie oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd en uit tien departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Grand Est verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Champagne-Ardenne
Elzas
Lotharingen

Arcis-le-Ponsart

Arcis-le-Ponsart is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het is een klein dorp met ongeveer driehonderd inwoners, het behoort tot arrondissement Reims.

Het dorp heeft een lange geschiedenis dat teruggaat tot de eerste helft van de twaalfde eeuw. Toen stichtte op deze plaats Bernard van Clairvaux op deze plek de abdij van Igny. Deze abdij is nog steeds te vinden aan de stadsgrenzen van het stadje. De abdij werd door de eeuwen heen driemaal verwoest en net zo vaak herbouwd. Aan het einde van de achttiende eeuw verloor het klooster zijn macht en werden de resterende monniken verdreven. In het begin van de twintigste eeuw werd het klooster gerenoveerd en namen cisterciënzer uit Laval hun intrek in het klooster.

» meer over Arcis-le-Ponsart

Avioth

Niet ver van de grens met België ligt het Franse dorpje Avioth. Dit prachtige dorp in de Franse Ardennen is hoofdzakelijk bekend om zijn schitterende basiliek. De basiliek ligt op de route naar Santiago de Compostella.

De basiliek de Notre-Dame d’Avioth is een prachtige basiliek uit de negentiende eeuw. De basiliek is gebouwd op de plaats waar acht eeuwen lang een kapel te vinden was ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw van Avioth. Deze kapel werd veelvuldig bezocht door pelgrims. Van de donaties die deze pelgrims achterlieten en door de inzet van de stichting vrienden van de basiliek de Notre-Dame d’Avioth werd in de negentiende eeuw de huidige kerk gebouwd. De kerk werd in 1993 door Paus Johannes Paules II tot basiliek verheven. De eerste kapel werd gebouwd voor een Zwarte Madonna die door herders in de bossen was gevonden. Deze beschouwden dit als een wonder en lieten de kapel bouwen.

» meer over Avioth

Bruley

Het dorpje Bruley ligt in het centrale deel van de regio Lotharingen in het departement Meurthe-et-Moselle. Het dorpje staat voornamelijk bekend om zijn wijnhuizen de prachtige kerk en de daarbij behorende kapel.

Ver boven het dorp staat de Saint Martinkerk uit de negentiende eeuw. De prachtige neogotische kerk lijkt wat aan de grote kant voor een klein dorp als Bruley maar indertijd diende de Saint Martinkerk als de belangrijkste kerk van Bruley en omgeving. Naast de kerk staat “De Kapel van de Rozenkrans tussen de Wijnranken” Dit historische monument is gebouwd ongeveer tegelijkertijd met de kerk. De Kapel van de Rozenkrans tussen de Wijnranken is aangemerkt als historisch monument. Achter deze kapel is een Mariagrot gebouwd. Deze Mariagrot is een exacte replica van de Mariagrot bij Lourdes.

» meer over Bruley

Chateauvillain

Chateauvillain is een klein stadje in hey zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardenne. In het dorp was ooit één van de mooiste burchten van de regio te vinden. Deze moest echter plaats maken voor een weg.

Anders dan veel ander burchten en kerken werd het kasteel van Chateauvillain niet verwoest tijdens de Franse Revolutie. De graven van Chateauvillain waren namelijk geliefd bij het volk. Hierdoor zijn er in het dorp nog steeds veel resten te vinden van het oude kasteel en de kasteelmuren. Zo kun je bijvoorbeeld een schitterende wandeling maken rond het dorp langs een deel van de oude stadsmuren. Tijdens deze wandeling volg je voor een deel het riviertje de d’Aujon. Je komt dan ook langs de “La Porte Madame”, de enige overgebleven stadspoort. Deze poort geeft toegang tot het wildpark van Chateauvillain. Dit immense park wordt door velen gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het park is bijna 300 hectare groot en is het gehele jaar geopend voor het publiek. In het park leven verschillende soorten herten en reeën.

» meer over Chateauvillain

Dinteville

Dinteville is en klein dorpje in het departement Haute-Marne in de voormalige regio Champagne-Ardenne. Het dorpje is met slechts 53 inwoners nauwelijks een dorp te noemen.

Ondanks dit lage aantal bewoners behoort het dorpje toch op deze website. Dit heeft alles te maken met de aanwezigheid van het kasteel van Dinteville. Wie het dorpje binnenrijdt ziet een klein beekje door het dorp lopen. Deze beek van Dinteville is een zijrivier van de l’Aube die op zijn beurt weer een zijrivier is van de Seine. Aan dit kleine beekje is een wasplaats te vinden. Doordat de hoofdstraat van het dorp de beek volgt slingert deze door het dorp heen. Aan de hoofdstraat zijn onder andere het voormalige stadshuis van het dorp te vinden. Een ander aandachtspunt in het dorp is de oude kerk en het naastgelegen kerkhof.

» meer over Dinteville

Domrémy-la-Pucelle

In het zuidwestelijke deel van de regio Lotharingen ligt het dorpje Domrémy-la-Pucelle. Het dorp ligt aan de Maas in het departement Vosges. Het dorp denkt zijn bekendheid aan Jeanne d’Arc die hier geboren is.

Domrémy-la-Pucelle is tegenwoordig bijna in zijn geheel gewijd aan Jeanne d’Arc. Er staat in het dorp een museum dat gewijd is aan Jeanne d’Arc, er zijn verspreid in het dorp meerdere standbeelden van Jeanne d’Arc te vinden en dan is er natuurlijk ook nog het geboortehuis. Dit geboortehuis is nog ongeveer in dezelfde staat als dat het was in 1412 toen Jeanne er werd geboren. Al vanaf de vijftiende eeuw toen dit huis werd erkend als het geboortehuis van Jeanne d’Arc is het een belangrijk bedevaartsoord. Naast het geboortehuis is tegenwoordig een bezoekerscentrum en een museum te vinden. In dit museum krijg je een idee over het leven en de verschillende heldendaden van Jeanne d’Arc. Ondanks het feit dat Jeanne d’Arc in Domremy-la-Pucelle geboren is draagt ze de bijnaam de Maagd van Orléans.

» meer over Domrémy-la-Pucelle

Eguisheim

In het noordoosten van Frankrijk is het vroegere twistgebied Elzas-Lotharingen ligt het dorpje Eguisheim. Het dorpje staat op de lijst van “Les Plus Beaux Villages de France”. Dit met name door de prachtige vakwerkhuisjes die er te vinden zijn.

Eguisheim staat niet zonder reden op deze lijst. Het hele dorp is een attractie op zich. De vele vakwerkhuizen, de gezellige terrassen en de weinstuben maken het dorpje tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Al heeft het Eguisheim meer weg van een Duitse dorp dan van een Frans dorp. Zeker in de weekenden en in de vakantieperiode als het dorp wordt overspoeld met Duitse toeristen die hier komen genieten van alles wat het dorp te bieden heeft.

» meer over Eguisheim

Essoyes

In het departement Aube in het zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardennen ligt het dorpje Essoyes. In dit prachtige dorpje verbleef de schilder Renoir een groot deel van de laatste jaren van zijn leven.

Het dorpje ligt aan de rivier de Ource ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de stad Troyes. Het was hier dat Renoir zijn schilderijen maakte van de wasvrouwen in de Oucre. De plaatsen waar de wasvrouwen stonden en waar de schilder zich op dat moment bevond zijn nog vrij gemakkelijk terug te vinden. Op andere plaatsen in het dorp zijn op plaatsen waar Renoir schilderijen maakte borden geplaatst met het betreffende schilderij erop. Langs deze plaatsen kom je als je te voet de route van Renoir door Essoyes volgt.

» meer over Essoyes

Givet

Givet ligt in het uiterste noordelijke deel van de regio Champagne-Ardenne in het arrondissement Charleville-Mézières. Het dorp ligt op de plaats waar de Maas belgië binnenstroomt en Frankrijk verlaat.

Givet behoort tot de streek de Franse Ardennen, deze regio strekt zich uit van de Belgische grens tot aan de stad Charleville-Mézières. Historisch gezien hoort het deel van Frankrijk waar Givet ligt eerder tot België dan tot Frankrijk. Het is ook één van de weinige plaatsen in Frankrijk waar er geen Frans maar Waals gesproken wordt. Givet en de directe regio van het dorp hebben tot het einde van de zeventiende eeuw onderdeel geweest van de Zuidelijke Nederlanden. In 1699 tijdens het verdrag van Rijsel werd Givet toegewezen tot Frankrijk.

» meer over Givet

Grand

Vandaag de dag is Grand een klein nietszeggend dorpje in de Lorraine. Tijdens de Romeinse overheersing van deze regio was Grand één van de belangrijkste en grootste steden in de Lorraine.

Alles in Grand draait om de Romeinse resten die in het dorp te vinden. Er zijn in het dorpje dan ook meerdere archeologische vindplaatsen te zien waar in de loop der jaren behoorlijk wat schatten naar boven zijn gehaald. Een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Romeinse overheersing in het dorp is het Mozaïek van Grand. Dit immense mozaïek is één van de grootste van Europa en verkeerd op het centrale deel na nog helemaal in zijn originele staat. Om het mozaïek te beschermen is er een gebouw overheen gebouwd. Dit gebouw doet verder dienst als museum. In het museum zijn een aantal van de belangrijkste archeologische vondsten te bewonderen.

» meer over Grand

Hannonville

Hannonville-sous-les-Cótes is een klein dorpje in de regio grand est niet al te ver van de stad Verdun. In eerste instantie lijkt het een dorpje zoals er zoveel te vinden zijn in deze regio.

Toch zijn er in Hannonville-sous-les-Cótes meerdere leuke en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Als eerste de parochiekerk van St. Martin uit 1829. Schuin tegenover de kerk is het gemeentehuis van het dorp. In een klein parkje voor het gemeentehuis staat een beeld dat herinnerd aan de Eerste Wereldoorlog. In dezelfde straat is een bloemenperk te zien met het logo van het dorp en de resten van een oude wasplaats. Deze wasplaats verkeerd in vergelijking met veel andere wasplaatsen in een niet al te beste staat. Bekend is ook de Chapelle van Hannonville-sous-les-Cótes. Deze oude kapel is te vinden net buiten het dorp.

» meer over Hannonville

Hattonchatel

Hatttonchatel is een klein dorpje op de top van een heuvel in de Lorraine. Het eens zo prachtige dorp is tijdens de Eerste Wereldoorlog in zijn geheel met de grond gelijkgemaakt.

Na de oorlog waren er maar weinig gebouwen in Hattonchatel die nog overeind stonden. Dankzij geld en inzit van Belle Skinner een Amerikaanse weldoener werden de belangrijkste monumenten van het dorp in ere hersteld. Als eerste natuurlijk de kerk maar later ook het kasteel en de wasplaats. Als je vandaag de dag een kleine wandeling door het dorp maak lijkt het erop dat Hattonchatel al eeuwenlang een slaperig stadje is. Niets verraad de echte geschiedenis van het dorp. Vanaf de tuin van het chateau van Hattonchatel en vanaf het plein bij het oude gemeentehuis en de school heb je een schitterend uitzicht over de vlakte van de Woëvre en het meer van Madine. Bij helder weer kun je zelfs op een heuvel in de verte het oorlogsmonument Butte de Montsec zien liggen.

» meer over Hattonchatel

Joinville

Joinville is een prachtig klein stadje in het zuidoosten van de Champagne-Ardenne. Het was in de middeleeuwen één van de belangrijkste plaatsen van deze regio. Dit kwam door de ligging van de plaats aan de Marne.

Met de bouw van de burcht van Joinville in het eerste deel van de elfde eeuw werd het startschot gegeven van de ontwikkeling van de stad Joinville. De Heren van Joinville behoorden in de tijd tot de belangrijkste en invloedrijkste van de Champagnestreek. In de zestiende eeuw werden de landen van de Heren van Joinville zelfs verheven tot een vorstendom. De burcht van de stad stond op de heuvel boven Joinville waarvandaan je een goed overzicht had over de omliggende heuvels en dalen. Jammer genoeg is de burcht en de omliggende gebouwen tijdens de Franse revolutie helemaal gesloopt en is er vandaag de dag behalve wat oude muren niets meer terug te vinden van deze ooit zo machtige burcht. Vanuit het dorp loopt er nog wel een wandeling naar de top van de heuvel. Het uitzicht over het dorp en de omgeving is hier fantastisch.

» meer over Joinville

Kaysersberg

Kaysersberg is een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Het dorpje staat vol prachtige oude vakwerkhuizen in prachtige kleuren die erg mooi gerestaureerd zijn. Het dorpje is van de oudste plaatsjes uit de regio en trekt ieder jaar vele bezoekers.

Kayserberg wordt voor het eerst in 1227 vernoemd. Keizer van Heilige Roomse Rijk Frederik II kocht hier een kasteel ter verdediging van zijn gebied. Zo ontstond een nederzetting onder aan het kasteel. Tegenwoordig is hier nog een toren en een ruïne van over. De stad wisselde verschillende keren van heerser, maar kwam pas echt tot bloei toen het in 1354 verregaande privileges en vrijheden kreeg van Keizer Karel IV. De stad sloot zich aan bij de tien steden bond van steden uit de Elzas en vormde zo een machtige bond om de vrijheden te verdedigen. Het plaatsje floreerde onder de steden bond en groeide snel uit tot een belangrijke marktplaats in de Elzas.

» meer over Kaysersberg

Marville

Marville is een klein dorp in de regio Lotharingen in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Marville ligt in de grensoverschrijdende streek de Gaume. Deze streek staat bekend om zijn zachte klimaat en de vele prachtige dorpjes.

Het dorp Marville staat hoofdzakelijk bekend om zijn prachtige renaissance huizen. Dit is op zich al bijzonder maar wat het echt heel bijzonder maakt is dat een aantal van de huizen in de Spaanse renaissancestijl gebouwd zijn. Deze huizen zijn gebouwd tijdens de Spaanse overheersing van de Gaume. Toen de stad was ingedeeld bij de Spaanse Nederlanden. Het merendeel van deze prachtige renaissancehuizen zijn gebouwd met een lichtgele poreuze kalksteen. Deze steen is typisch voor de streek de bouwstijl niet. De laatste jaren zijn een groot aantal van de huizen in het dorp prachtig gerenoveerd en weer in hun oorspronkelijke schoonheid te zien.

» meer over Marville

Montmédy-Haut

Montmédy-Haut is een klein dorpje dat bovenop een heuvel te vinden is bij het dorpje Montmedy In de regio Lotharingen. Montmédy-Haut is eeuwenlang een militaristisch bolwerk geweest maar staat tegenwoordig bekend om zijn kunstenaars.

In de middeleeuwen is Montmédy enkele eeuwen de hoofdstad geweest van het graafschap Chiny. Indertijd werd er op de plaats van de huidige citadel een burcht gebouwd; château de Mady. In de veertiende eeuw werd het graafschap van Chiny ingenomen door Luxemburg. Hierdoor verloor Montmédy zijn hoofdstedelijke functie maar was nog wel van strategisch belang. Na de vrede van de Pyreneeën in 1659 kwam het dorp in Franse handen. In opdracht van Lodewijk de veertiende werden de versterkingen van Montmédy omgebouwd door de beroemde bouwmeester en maarschalk van Frankrijk Seigneur de Vauban. Ondanks het feit dat de citadel in de loop der eeuwen meerdere malen beschadigd is geweest is de hand van Vauban nog steeds goed zichtbaar.

» meer over Montmédy-Haut

Muzeray

Muzeray is een klein dorpje in het centraal noordelijke deel van de regio Lotharingen. Het is een dorp dat je normaal gesproken snel voorbij zou rijden waar het niet dat er in het dorp te bijzonders te vinden is.

Het dorpje bestond al in de zestiende eeuw. In deze periode behoorde het tot het bisdom Verdun. Ook in deze periode is het dorp grotendeels een slaperig dorp geweest waar niet of nauwelijks wat gebeurde. Toch is het dorp één maal per jaar het middelpunt van belangstelling van de Lorraine. In de maand december transformeert het dorp namelijk in een kerstdorp. Tijdens deze maand worden alle gevels lantarenpalen in het dorp versiert met duizenden lichtjes en overal zijn er kerstbomen te vinden. Eigenlijk is het dorp één grote kerststal. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Paul Alexandre. De eigenaar van het kerstallenmuseum in Muzeray.

» meer over Muzeray

Neuf-Brisach

Neuf-Brisach is een bijzondere dorp in de Elzas vlakbij de Duitse grens. Het dorp is geheel gebouwd volgens plan van de meesterbouwer van Lodewijk XIV gebouwd. Vauban zag in Neuf-Brisach zijn meesterwerk en wordt dan ook geëerd in het dorp met een museum.

Neuf-Brisach is een bijzonder dorp. Omdat het volledig als vestingstad is gebouwd en puur als doel had Frankrijk te verdedigen tegen Duitse invallen is de opbouw en sfeer niet vergelijken met andere dorpen. Neuf-Brisach is volledig omwald met twee grote muren in een stervorm. Deze worden aangevuld met en patroon van halve manen. Lopend tussen de verdedigingswallen, je kunt hier een wandeling op, over en onderdoor maken, snap je direct het doel. Als aanvaller raak je makkelijk gedesoriënteerd in de wir war van muren. In de 18e en 19e eeuw werd de stad en de wallen constant bemand door een garnizoen soldaten. Op de wallen stonden op diverse plaatsen artillerie opgesteld. Op vier plaatsen kon je de stad binnen komen. De ingang was via een van de vier poorten van de stad.

» meer over Neuf-Brisach

Pierre-Percée

Het dorpje Pierre Percée is te vinden in het departement Meurthe-et-Moselle in de regio Grand Est. Voor de landelijke herindeling was het dorpje onderdeel van de regio Lotharingen. Het dorp Pierre-Percée telt slecht 100 inwoners en dankt zijn bekendheid aan het gelijknamige stuwmeer.

Het dorp dankt zijn naam aan het middeleeuwse kasteel dat ooit op de hoogste toppen van de heuvels rondom het dorp stond. Tegenwoordig herinnerd alleen een ruïne nog aan het ooit zo mooie historische monument. De oudste vermelding van het kasteel stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. In deze periode stond het kasteel bekend onder de naam Langenstein, Niet zo gek als je beseft dat dit deel van Frankrijk onder het gezag van de Graven van Elzas viel. De naam Langenstein zou terug te voeren zijn op de “lange steen” waarop het kasteel werd gebouwd. Lokaal stond het kasteel bekend onder de naam Petrae Perforatae wat later verbasterde in Pierre-Percée. In de vijftiende en zestiende eeuw werd het kasteel meerder malen verstrekt, maar in de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel net als het vernietigd.

» meer over Pierre-Percée

Ribeauvillé

Ribeauville is een klein dorpje in het departement Haut-Rhin. Ribeauville behoort tot de enkele dorpjes in de regio Elzas die door de eeuwen heen hun authentieke karakter hebben weten te behouden.

Net als veel andere dorpen in deze regio ligt Ribeauvillé midden tussen de wijnvelden. De wijn uit deze regio staat bekend als zeer goed. Veel toeristen komen dan ook speciaal naar Ribeauville toe om hier een wijnproeverij te doen. Op meerdere plaatsen in het dorp zijn er zogenaamde wijnstubbes te vinden. Met name de pinot-noir die in Ribeauvillé gemaakt wordt staat erg goed aangeschreven. In de regio van Ribeauville worden er acht verschillende Grand Crus geproduceerd.

» meer over Ribeauvillé

Riquewihr

Eén van de mooiste dorpjes in de Elzas is het stadje Riquewihr. Dit stadje is één van de beroemdste en bekendste toeristische trekpleisters in het departement Haut-Rhin. Het dorpje heeft nog steeds het oude uiterlijk van de Elzassers wijndorpen.

Riquewihr heeft een oude stadsmuur die nog grotendeels in tact is. Binnen de muren vind je prachtige oude huisje in roodbruine stenen. Het is er alsof de tijd heeft stilgestaan en de middeleeuwen nog altijd levend zijn. Kleine kronkelige steegjes eindigen in de hoofdstraat de rue de Charles de Gaulle. Deze kronkelt vanaf de stadspoort naar beneden naar het Hotel de Ville. De oude stadspoort, Dolder, bestaat als sinds 1291. Deze stadspoort, tevens uitkijktoren was de toegang tot de stad. Ook de toren heeft de typische vakwerk stijl en toont al eeuwen lang de tijd aan de inwoners van de stad. De poort had vroeger een echte ophaalbrug en werd verder verstevigd in de 16e eeuw.

» meer over Riquewihr

Rocroi

Rocroi is een versterkte vesting plaats in de Champagne-Ardennen. De stad werd in 1555 gesticht door Koning Hendrik de II en de stadswallen van het plaatsje zijn nog bijna helemaal in tact.

Rocroi heeft 2 verdedigingswallen rondom liggen. De eerste is een soort vijfpuntige ster met op iedere punt een bastion. De tweede wal heeft verschillende verdedigingswerken op de wal staan. De wallen en muren zijn bijna nog helemaal in tact. Via een serie poorten in de wallen kun je de stad inkomen. Rocroi is erg planmatig opgezet. De stad is gebouwd rondom een cirkelvormig marktplein. Vanaf dit punt lopen 10 straten in de vorm van een soort ster richting de wallen. De wallen moesten in tijden van oorlog snel bereikbar zijn om mensen en goederen aan te kunnen voeren.

» meer over Rocroi

Romagne

Het dorp Romagne-sous-Montfaucon is te vinden het noordelijke deel van de Lorraine. Het dorp is bekend vanwege het grote Amerikaanse kerkhof uit de Eerste wereldoorlog en het museum Romagne ’14-’18.

Net als de rest van de regio is Romagne-sous-les-Cótes tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen. Bijna vier jaar lang hebben de Duitsers en de Fransen elkaar op de heuvels rondom Romagne-sous-les-Cótes bestookt met bommen en kogels. Er zijn tijdens deze jaren in Romagne ongeveer 15.000 soldaten gestorven zonder dat er ooit een meter land werd veroverd. Nog steeds draagt Romagne de littekens van deze oorlog. Zo is net buiten het dorp het grootste Amerikaanse oorlogskerkhof uit de Eerste Wereldoorlog te vinden en zijn de akkers van Romagne nog steeds bezaait met granaten en ander oorlogstuig. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat er een bom ontploft of gevonden wordt tijden het ploegen van het land.

» meer over Romagne

Vignory

Het dorpje Vignory is te vinden in het zuidelijke deel van de Champagne-Ardenne in het departement Haute-Marne. Het dorp is met name bekend om zijn oude burcht en de kerk uit de elfde eeuw.

Vignory is al een oud dorp dat voor het eerst in de geschiedenis boekjes genoemd wordt in het begin van de achtste eeuw. Het zou echter tot de elfde eeuw duren voordat het dorp enige bekendheid zou krijgen Dit gebeurde met de bouw van het kasteel van Vignory en de kerk. Deze werden beiden gebouwd in opdracht van Guy de eerste Heer van Vignory. Zijn zoon bouwde de kerk in een licht afwijkende stijl af. De kerk heeft de tand des tijd overleefd maar van het kasteel is vandaag de dag niet heel veel meer terug te vinden.

» meer over Vignory

Ville-Dommange

Ville-Dommange is een prachtig dorpje in de voormalige regio Champagne-Ardenne, in het departement Marne. Het dorpje staat bekend om zijn champagnes en is te vinden onder de rook van de stad Reims.

Ville-Dommange ligt op de Montagne de Reims, een heuvel ten zuiden van Reims. Op deze heuvel mogen de druiven voor de Champagne worden verbouwd. De meest voorkomende druifsoort op deze heuvel is de pinot noir. Rondom het dorp is honderdnegenentachtig vierkante meter aan wijngaarden te vinden die van ongeveer honderd verschillende wijnbouwers zijn. De champagnes die in Ville-Dommange verbouwd worden behoren tot de premier-cru de op een na hoogste gradatie binnen de champagne.

» meer over Ville-Dommange

Viéville-sous-les-Cótes

In de regio grand est in de Lorraine ligt het dorpje Viéville-sous-les-Cótes. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpen van dit deel van de Lorraine. Vooral de oude wasplaatsen maken dit dorp bijzonder.

Als je het dorp binnenrijdt is het eerst wat je opvalt de oude wasplaats. Deze wasplaats “Lavoir du bas” is gek genoeg niet eens het mooiste van het dorp. Wel is het de beste plaats om je wandeling door het dorp te starten. Je loopt vanaf deze wasplaats verder het dorp in en neemt de tweede naar rechts. Deze straat brengt je naar de kerk van het dorp en het nabijgelegen Duitse kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder om te zien is dat er enkele graven van Joodse officieren te vinden zijn. Vanaf de begraafplaats kun je via de wijnvelden een wandeling maken door de omgeving van het dorp.

 

» meer over Viéville-sous-les-Cótes

Williers

Williers is een klein dorpje of eerder een gehucht in de Franse Ardennen in de regio Champagne-Ardennen. Het dorp ligt op de grens met België aan de andere zijde van de grens ligt het dorp Chameleux.

In het dorp wonen minder dan vijftig mensen, gelukkig er zijn een paar vakantiewoningen te vinden die dat aantal nog wat op kunnen krikken. Toch kun je in het dorp een hotel en een café tegen. Het terras van dit café is in de zomermaanden gevuld met toeristen die in de regio van Williers aan het fietsen en aan het wandelen zijn. Er liggen in de directe omgeving van het dorp behoorlijk wat mooie wandelingen. De mooiste en bekendste leidt je van Williers naar de Abdij van Orval aan de andere zijde van de grens.

» meer over Williers