Elzas

Frankrijk

De Elzas is het meest noordoostelijke deel van Frankrijk en grenst in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan Zwitserland. Historisch gezien heeft de regio lange tijd tot Duitsland behoord maar sinds de Tweede Wereldoorlog is de regio definitief een onderdeel van Frankrijk geworden. De Elzas staat bekend om zijn heerlijk Elzaswijnen , Flammeküche en de Munster kaas. Eén van de belangrijkste geologische kenmerken van het de Elzas is het gebergte de Vogezen dat op de grens ligt met de regio Lotharingen. De hoogste piek van dit gebergte de Grand Ballon ligt in de Elzas wat met 1424 meter gelijk het hoogste punt is van deze regio. De hoofdstad van de regio is Straatsburg dat samen met Brussel thuis biedt aan het Europese Parlement. Andere grotere steden in deze regio zijn Colmar, Mulhouse en Haguenau maar natuurlijk zijn er ook meerdere schitterende dorpjes in de Elzas te vinden.

Eguisheim

In het noordoosten van Frankrijk is het vroegere twistgebied Elzas-Lotharingen ligt het dorpje Eguisheim. Het dorpje staat op de lijst van “Les Plus Beaux Villages de France”. Dit met name door de prachtige vakwerkhuisjes die er te vinden zijn.

Eguisheim staat niet zonder reden op deze lijst. Het hele dorp is een attractie op zich. De vele vakwerkhuizen, de gezellige terrassen en de weinstuben maken het dorpje tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Al heeft het Eguisheim meer weg van een Duitse dorp dan van een Frans dorp. Zeker in de weekenden en in de vakantieperiode als het dorp wordt overspoeld met Duitse toeristen die hier komen genieten van alles wat het dorp te bieden heeft.

» meer over Eguisheim

Kaysersberg

Kaysersberg is een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Het dorpje staat vol prachtige oude vakwerkhuizen in prachtige kleuren die erg mooi gerestaureerd zijn. Het dorpje is van de oudste plaatsjes uit de regio en trekt ieder jaar vele bezoekers.

Kayserberg wordt voor het eerst in 1227 vernoemd. Keizer van Heilige Roomse Rijk Frederik II kocht hier een kasteel ter verdediging van zijn gebied. Zo ontstond een nederzetting onder aan het kasteel. Tegenwoordig is hier nog een toren en een ruïne van over. De stad wisselde verschillende keren van heerser, maar kwam pas echt tot bloei toen het in 1354 verregaande privileges en vrijheden kreeg van Keizer Karel IV. De stad sloot zich aan bij de tien steden bond van steden uit de Elzas en vormde zo een machtige bond om de vrijheden te verdedigen. Het plaatsje floreerde onder de steden bond en groeide snel uit tot een belangrijke marktplaats in de Elzas.

» meer over Kaysersberg

Neuf-Brisach

Neuf-Brisach is een bijzondere dorp in de Elzas vlakbij de Duitse grens. Het dorp is geheel gebouwd volgens plan van de meesterbouwer van Lodewijk XIV gebouwd. Vauban zag in Neuf-Brisach zijn meesterwerk en wordt dan ook geëerd in het dorp met een museum.

Neuf-Brisach is een bijzonder dorp. Omdat het volledig als vestingstad is gebouwd en puur als doel had Frankrijk te verdedigen tegen Duitse invallen is de opbouw en sfeer niet vergelijken met andere dorpen. Neuf-Brisach is volledig omwald met twee grote muren in een stervorm. Deze worden aangevuld met en patroon van halve manen. Lopend tussen de verdedigingswallen, je kunt hier een wandeling op, over en onderdoor maken, snap je direct het doel. Als aanvaller raak je makkelijk gedesoriënteerd in de wir war van muren. In de 18e en 19e eeuw werd de stad en de wallen constant bemand door een garnizoen soldaten. Op de wallen stonden op diverse plaatsen artillerie opgesteld. Op vier plaatsen kon je de stad binnen komen. De ingang was via een van de vier poorten van de stad.

» meer over Neuf-Brisach

Ribeauvillé

Ribeauville is een klein dorpje in het departement Haut-Rhin. Ribeauville behoort tot de enkele dorpjes in de regio Elzas die door de eeuwen heen hun authentieke karakter hebben weten te behouden.

Net als veel andere dorpen in deze regio ligt Ribeauvillé midden tussen de wijnvelden. De wijn uit deze regio staat bekend als zeer goed. Veel toeristen komen dan ook speciaal naar Ribeauville toe om hier een wijnproeverij te doen. Op meerdere plaatsen in het dorp zijn er zogenaamde wijnstubbes te vinden. Met name de pinot-noir die in Ribeauvillé gemaakt wordt staat erg goed aangeschreven. In de regio van Ribeauville worden er acht verschillende Grand Crus geproduceerd.

» meer over Ribeauvillé

Riquewihr

Eén van de mooiste dorpjes in de Elzas is het stadje Riquewihr. Dit stadje is één van de beroemdste en bekendste toeristische trekpleisters in het departement Haut-Rhin. Het dorpje heeft nog steeds het oude uiterlijk van de Elzassers wijndorpen.

Riquewihr heeft een oude stadsmuur die nog grotendeels in tact is. Binnen de muren vind je prachtige oude huisje in roodbruine stenen. Het is er alsof de tijd heeft stilgestaan en de middeleeuwen nog altijd levend zijn. Kleine kronkelige steegjes eindigen in de hoofdstraat de rue de Charles de Gaulle. Deze kronkelt vanaf de stadspoort naar beneden naar het Hotel de Ville. De oude stadspoort, Dolder, bestaat als sinds 1291. Deze stadspoort, tevens uitkijktoren was de toegang tot de stad. Ook de toren heeft de typische vakwerk stijl en toont al eeuwen lang de tijd aan de inwoners van de stad. De poort had vroeger een echte ophaalbrug en werd verder verstevigd in de 16e eeuw.

» meer over Riquewihr