Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kaysersberg

Kaysersberg is een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Het dorpje staat vol prachtige oude vakwerkhuizen in prachtige kleuren, die mooi gerestaureerd zijn. Het dorpje is van de oudste plaatsjes uit de regio en trekt ieder jaar vele bezoekers.

Kaysersberg wordt voor het eerst in 1227 vernoemd. Keizer van Heilige Roomse Rijk Frederik II kocht hier een kasteel ter verdediging van zijn gebied. Zo ontstond een nederzetting onder aan het kasteel. Tegenwoordig is hier nog een toren en een ruïne van over. De stad wisselde verschillende keren van heerser, maar kwam pas echt tot bloei toen het in 1354 verregaande privileges en vrijheden kreeg van Keizer Karel IV. De stad sloot zich aan bij de tien steden bond van steden uit de Elzas en vormde zo een machtige bond om de vrijheden te verdedigen. Het plaatsje floreerde onder de steden bond en groeide snel uit tot een belangrijke marktplaats in de Elzas.

Kaysersberg behoorde gedurende de geschiedenis dan wel bij Frankrijk dan wel bij Pruisen. Het dorp was op het moment van het Heilige Roomse Rijk een vrije stad in het gebied. Vanaf de Vrede van Munster werd de status van de stad onduidelijk. Frankrijk behoorde de vrije status van de stad te respecteren, maar veroverde de stad toch in 1674. Na de Frans-Duitse Oorlog werd het gebied weer toebedeelt aan Pruisen om na de Eerste Wereldoorlog weer Frans te worden. De sfeer in het dorp is dan ook een mooie mengeling van zowel de Franse als Duitse cultuur.

Het dorpje Kaysersberg is tegenwoordig een belangrijke bezienswaardigheid in de Elzas. En terecht. Het is een erg mooi sfeervol plaatsje. Lopende over de kleine keitjes waan je jezelf echt even terug in de tijd. De vakwerkhuisjes zijn prachtig gekleurd en verder opgefleurd met grote bloembakken vol geraniums. De kleine straatjes ademen de sfeer van weleer uit. Overal in het dorp zijn er kleine cafés en restaurants waar je kunt genieten van Elzassers specialiteiten zoals Flammküchen en lekker Elzas wijn. Rondom Kaysersberg zijn verschillende wijngaarden en het gebied telt als een van de beste regio’ s voor Pinot Gris.

Hier ligt Kaysersberg

Weersverwachting Kaysersberg

vandaag
22° / 17°
morgen
22° / 16°
21 jun
21° / 17°
22 jun
19° / 14°
23 jun
18° / 12°
Meer weer van Kaysersberg op klimaatinfo.nl

Meer informatie