Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montmédy-Haut

Montmédy-Haut is een klein dorpje dat bovenop een heuvel te vinden is bij het dorpje Montmedy In de regio Lotharingen. Montmédy-Haut is eeuwenlang een militaristisch bolwerk geweest maar staat tegenwoordig bekend om zijn kunstenaars.

In de middeleeuwen is Montmédy enkele eeuwen de hoofdstad geweest van het graafschap Chiny. Indertijd werd er op de plaats van de huidige citadel een burcht gebouwd; château de Mady. In de veertiende eeuw werd het graafschap van Chiny ingenomen door Luxemburg. Hierdoor verloor Montmédy zijn hoofdstedelijke functie maar was nog wel van strategisch belang. Na de vrede van de Pyreneeën in 1659 kwam het dorp in Franse handen. In opdracht van Lodewijk de veertiende werden de versterkingen van Montmédy omgebouwd door de beroemde bouwmeester en maarschalk van Frankrijk Seigneur de Vauban. Ondanks het feit dat de citadel in de loop der eeuwen meerdere malen beschadigd is geweest is de hand van Vauban nog steeds goed zichtbaar.

De citadel en het dorp raakten het zwaarst beschadigd tijdens de Frans-Pruisische Oorlog. Tijdens de belegering van de Pruisische troepen werden een aantal van de huizen en andere gebouwen zwaar getroffen. Sommige zijn nog steeds niet hersteld. Deze verwoestingen waren echter wel het startschot voor de bouw van de benedenstad.

Ook tijdens de Eerste wereldoorlog speelde Montmédy en de citadel een kleine rol van betekenis. In de citadel was een groot Garizoen gevestigd en vanuit Montmédy kon de stad Verdun vrij gemakkelijk bereikt worden met de trein.

Vandaag de dag is een Montmédy een prachtig klein dorpje met behoorlijk wat bezienswaardigheden. Zo kun je een prachtige wandelingen maken over en door de oude citadel. In de vroegere kazematten zijn tegenwoordig kleine ateliers van kunstenaars te vinden en er is in het dorp een klein museum dat gewijd is aan de geschiedenis van het dorp en de kunstenaar Jules Bastien-Lepage.

Hier ligt Montmédy-Haut

Weersverwachting Montmédy-Haut

vandaag
7° / 5°
morgen
7° / 1°
7 dec
5° / 1°
8 dec
10° / 5°
9 dec
11° / 9°
Meer weer van Montmédy-Haut op klimaatinfo.nl

Meer informatie