Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Talmont-sur-Gironde

Op een rotspunt, aan de monding van de Gironde, ligt Talmont-sur-Gironde, omringd door wallen. De vestingstad is gebouwd in 1284 door Koning Edouard, de eerste koning van Engeland, die toen regeerde over Aquitaine en de oevers van de Gironde.

De ommuurde stad is gebouwd volgens het plan van middeleeuwse bolwerken, aan de riviermonding van de Gironde en diende als bewaker tegen de invasies van de Spanjaarden en Engelsen tijdens de godsdienstoorlogen. De gemeente ligt in het Franse departement Charente-Maritime, telt 81 inwoners op een oppervlakte van 4,4 km². De Sainte-Radegondekerk beheerst de rots met rondom een zeemanskerkhof. Het dorpje met de kleine straatjes behoort tot de “plus beaux villages de France” en heeft ook de titels “Plaatsje met karakter, Dorp van water en steen, Parel van de monding en Sieraad van Saintonge”. Dit zegt iets over de charme die dit versterkte dorp uitstraalt.

Overnachten in Talmont-sur-Gironde

Talmont-sur-Gironde biedt charmante overnachtingsmogelijkheden voor bezoekers. In en plein coeur de Talmont zijn gezellige kamers te boeken met uitzicht op de rivier de Gironde. Gîte La Maison du puits heeft comfortabele kamers en een prachtige tuin. Beide hotels liggen in het centrum waardoor je makkelijk toegang hebt tot de pittoreske straatjes, historische bezienswaardigheden en het rustieke zeemanskerkhof van het dorp. Geniet van een onvergetelijk verblijf in dit betoverende dorp aan de Franse Atlantische kust.

De Sainte-Radegondekerk is gebouwd tussen de 11e en de 15e eeuw door monniken van de abdij Saint-Jean-d’Angély, opgedragen aan Sainte Radegonde, koningin van de Franken die non werd in het klooster van Sainte Croix de Poitiers. De kerk is gebouwd in Romaanse stijl met een aantal gotische elementen die later zijn toegevoegd. De kerk, die dient als etappe op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, valt nu onder monumentenzorg. Het aangrenzende kerkhof is ook geclassificeerd als historisch monument en heeft een aantal tombes uit de 18e eeuw.

Maak een wandeling door de straatjes met lage witte huisjes versierd met stokrozen, winkeltjes met streekproducten en eetgelegenheden. Het museum, gevestigd in de oude gemeentelijke school, biedt een mooi overzicht van de boeiende dorpsgeschiedenis. Het visserijmuseum is gevestigd op de speelplaats van de school.

Van april tot september wordt op zondagochtend een traditionele markt gehouden. Het jaarlijkse Talmont-sur-Gironde festival wordt rond 15 augustus gehouden met muziek, een grote picknick, kinderspelen, een fakkeloptocht en vuurwerk.

We bezoeken het dorp tijdens een regenachtige dag in mei, waardoor de foto’s een wat grauwere indruk van het dorp geven. In werkelijkheid is het een prachtig kleurrijk dorpje, met veel bloemen en gezellige terrassen.

Hier ligt Talmont-sur-Gironde

Weersverwachting Talmont-sur-Gironde

vandaag
27° / 20°
morgen
24° / 18°
21 jul
21° / 18°
22 jul
22° / 17°
23 jul
24° / 17°
Meer weer van Talmont-sur-Gironde op klimaatinfo.nl

Meer informatie