Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Belvès

Belvès ligt in het departement Dordogne in de Perigord Noir, in de regio Nouvelle-Aquitanië en behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. Belvès ligt op een rotsachtige uitloper waar ooit een Gallo-Romeins legerkamp is geweest.

Het dorp kijkt uit over het dal van de Nauze, het omliggende landschap is bedekt met kastanje-, noten- en eikenbomen. Belvès is tegen de heuvel gebouwd eronder liggen de Troglodytische grotwoningen, “cluzeaux” genaamd, waar eeuwenlang de allerarmsten woonden.

Een Keltische stam, de Bellovaci, leefde in deze regio en ondanks dat er geen sporen terug te vinden zijn, zijn er wel aanwijzingen dat ze hier een nederzetting hebben gehad. De Romeinen bouwden een fort op de rots waar Belvès nu ligt, ze zorgden voor een goede infrastructuur. In de elfde eeuw werd een abdij gebouwd, die werd beschermd door zeven edellieden. Deze edelen lieten allemaal een toren bouwen waardoor Belvès de bijnaam “stad met de zeven torens” kreeg. Door het huwelijk van Helen van Aquitanië en Henry II van Engeland, kwam het plaatsje in Engelse handen. Belvès lag midden in de slagvelden van de Honderdjarige Oorlog die woede tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens deze godsdienstoorlogen werd veel schade aan het plaatsje aangericht, toch kende de streek perioden met grote rijkdom. Dit is terug te zien in de kastelen en renaissance huizen. In 1907 werden de holwoningen onder Belvès herontdekt.

Op het centrale plein, het place d’Armes, staat het belfort uit de elfde eeuw en de vijftiende-eeuwse markthal. Deze histoische markthal wordt nu nog steeds gebruikt voor de weekmarkt en de vele andere markten die in het dorp gehouden worden. Onder het Place d’Armes bevind zich het grottencomplex, de acht zalen geven een goede indruk van het dagelijks leven van de allerarmsten die hier van de dertiende tot de achttiende eeuw leefden.

In de Rue Rubigan, die je door een onopvallende overdekte doorgang bereikt, kom je bij de Tour de l’Auditeurs de voormalige donjon van het castrum, de Romeinse legerplaats. In de Rue des Filhols staat het Maison des Consults, een fraai renaissancepand waarin nu de toeristeninformatie is gevestigd. In de Rue Manchotte vind je historische vakwerkhuizen. De Eglise Notre- Dame de L’ Assomption aan het einde van deze straat, behoorde tot een Benedictijnenklooster.  In de kerk is een mooie verzameling schilderijen te zien uit de vijftiende tot achttiende eeuw, tegen de linker muur van het schip vind je een zeldzame afbeelding van de Heilige Franciscus van Sales. Het kasteel van Belvès ligt aan de Place Croix des-Frères, in het kasteel zijn muurschilderingen te zien waaronder het monumentale ensemble van Neuf Preux. Belvès is nog steeds een levendige marktplaats, tijdens de marktdag op zaterdag en de vide-greniers (brocantemarkt) die regelmatig worden gehouden, bruist het stadje. In de zomerperiode zijn het voornamelijk toeristen die hun weg naar het dorpje weten te vinden.

Hier ligt Belvès

Weersverwachting Belvès

vandaag
14° / 8°
morgen
14° / 8°
3 apr
15° / 7°
4 apr
15° / 2°
5 apr
14° / 0°
Meer weer van Belvès op klimaatinfo.nl

Meer informatie