Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dordogne

Mooiste dorpjes van Dordogne

Het departement Dordogne is het twee na grootste departement van Frankrijk en ligt in het zuidwesten van Frankrijk in de regio Nouvelle Aquitaine. Het gebied rondom de rivieren de Dordogne en Vézère hebben een magisch karakter. De rivieren die vanuit het Centraal Massief het departement binnenstromen, de indrukwekkende kalksteen rotsen, watervallen en vergezichten, hebben de eerste mens ertoe gebracht zich hier te vestigen en hebben nog dezelfde aantrekkingskracht op de hedendaagse bezoekers. Het landschap, de grotten, prehistorische bezienswaardigheden, kastelen, middeleeuwse dorpen en steden maken het gebied de moeite van het bezoeken waard.
De Dordogne is verdeeld in vier gebieden:
• Perigord Blanc: het wit verwijst naar de kalkstenen grondlagen en witte rotsen centraal in het gebied.
• Périgord Noir: zuidoostelijk het zwart verwijst naar de zwarte truffels die daar in overvloed te vinden zijn.
• Périgord Pourpre: nabij Bergerac, het purper verwijst naar de druivenstreek waar de bladeren in de herfst paars verkleuren.
• Périgord Vert: rond Nontron verwijst het groen naar de groene omgeving door de relatief hoge neerslag.

De rivier de Dordogne een van de langste rivieren van Frankrijk. Vanaf het Centraal Massief stroomt hij in 500 km via de departementen Puy de Dome, Corrèze, Dordogne en Gironde in 500 km naar de Atlantische Oceaan. Oorspronkelijk was de rivier van belang voor vervoer per boot, door de woeste gedeelten in de rivier was terugvaart niet mogelijk en werden de boten, Gabare, in gedeelten door paarden teruggebracht naar het vertrekpunt stroomopwaarts. Bij Souillac komt de rivier het departement Dordogne binnen.  Voor veel toeristen is het een uitdaging de rivier per kano of kayak te bevaren. Op veel plaatsen langs de rivier zijn de boten te huur, ook kun je op een rustig traject in een Gabare een vaartocht worden gemaakt. Langs de rivier lopen op veel plaatsen fietspaden.

Departement Dordogne heeft, samen met het departement Aveyron, de meeste “plus beaux villages de France”. Dit zijn plaatsjes die opvallen door hun schoonheid vaak middeleeuwse of versterkte dorpen die hun oorspronkelijke karakter bewaard hebben. In het dal van de rivier de Dordogne vinden we o.a Domme, Beynac, La Roque Gagenac en Limieul. In het dal van de Vézère vinden we o.a. Saint-Léon-sur-Vézère en Saint-Amand-de-Coly. Belvès vinden we op een rotspunt hoog boven het dal van de Nauze of  Mont Pazier, dit is een Engels vestingdorp wat goed intact is gebleven en wordt beschouwd als een voorbeeld van vestingdorpen in Zuid-west Frankrijk. Naast de mooie dorpen bevinden zich in het departement Dordogne wel 1500 kastelen, burchten en adellijke landhuizen. Ruim veertig kunnen worden bezocht, de rest is privébezit of in gebruik als hotels. Ze bestaan vaak uit een mix van bouwstijlen.

De mooiste vakanties in de Dordogne

Beaumont-du-Périgord

Dordogne

Beaumont-du-Périgord ligt in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitène en behoort tot de Périgord Pourpre. Het is een van de mooiste dorpen van de Dordogne. Tijdens de zomermaanden zijn er dan ook veel toeristen in het dorp te vinden. De gezellige winkelstraatjes en de vele bezienswaardigheden maken het dorpje tot een leuke dagtripbestemming.

Belvès

Dordogne

Belvès ligt in het departement Dordogne in de Perigord Noir, in de regio Nouvelle-Aquitanië en behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. Belvès ligt op een rotsachtige uitloper waar ooit een Gallo-Romeins legerkamp is geweest.

Beynac-et-Cazenac

Dordogne

Ten zuidwesten van Sarlat-la-Canéda in het departement Dordogne, in de Perigord Noir ligt het dorpje Beynac-et-Cazenac. Het dorp ligt trapsgewijs in een ravijn in het dal van de Dordogne en heeft amper 600 inwoners.

Cadouin

Dordogne

Cadouin een klein dorp in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit deel van de Dordogne staat bekend als de Perigord Pourpre. De kleur paarse verwijst nar de wijnbladeren in de herfst.

Domme

Dordogne

Het vestingstadje Domme ligt in de “Perigor Noir”, in het departement Dordogne, dat weer onderdeel uitmaakt van  de regio Nouvelle Aquitaine. Domme ligt bovenop een berg, kijkt uit over de rivier de Dordogne en is een van “Les Plus beaux Villages de France”.

Issigeac

Dordogne

Issigeac is een plaats in het departement Dordogne in het arrondissement Bergerac en behoort tot de Perigieux Pourpre. Issigeac ligt op de grens met het departement Lot-et-Garonne en heeft een totaal andere uitstraling, dan de meeste dorpen in de omgeving. 

La Roque-Gageac

Dordogne

La Roque-Gageac ligt in het departement Dordogne, aan de gelijknamige rivier de Dordogne. La Roque-Gageac is een van “Les plus Beaux Villages de France” en ligt in het deel van de Dordodgne dat bekendstaat als de Perigord Noir.

Limeuil

Dordogne

Limeuil is te vinden in het zuidoostelijke deel van de Dordogne. Dit deel van het departement staat bekend als de Perigord Noir. Limeuil is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” en heeft  slechts 337 inwoners.

Monpazier

Dordogne

Monpazier ligt in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle Aquitanië. Het is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” in de Perigord Pourpre.

Saint-Léon-sur-Vézère

Dordogne

Saint-Léon-Sur-Vézère ligt in te departement Dordogne in de “Perigord Noir” en behoort tot “Les Plus Beaux Villages de France”, het dorp ligt pal aan de rivier de Vézère. Saint-Léon-Sur-Vézère is een oase van rust in een toeristische streek.

Sarlat-la-Canéda

Dordogne

Sarlat-la-Canéda is een stad in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitanië, in de Perigord Noir. Het dorp Sarlat is een van de drukst bezochte plaatsen in de Dordogne. De vele middeleeuwse gebouwen en straten maken Sarlat tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk.

Villefranche-du-Périgord

Dordogne

Villefranche-du-Périgord is een gemeente en een dorpje in het Franse departement Dordogne. Villefranche-du-Périgord ligt in het zuidelijke deel van de Dordogne, dat bekend staat als de Perigord Noir. Dit is het meest toeristische deel van het departement.