Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Domme

Het vestingstadje Domme ligt in de “Perigor Noir”, in het departement Dordogne, dat weer onderdeel uitmaakt van  de regio Nouvelle Aquitaine. Domme ligt bovenop een berg, kijkt uit over de rivier de Dordogne en is een van “Les Plus beaux Villages de France”.

Door de hoge ligging heeft Domme aan alle kanten kilometers ver uitzicht over de mooie landschappen van de Dordogne, “Belvedér de la Barre” is aan te bevelen. In het dorpje Domme wonen ongeveer 1000 inwoners, maar tijdens drukke dagen lopen er meer toeristen dan inwoners in het dorp rond.

De bastide Domme is door Filips de Stoute in 1281 gesticht om de opmars van de Engelse tegen te houden. Een van de kenmerken van een bastide is het regelmatig stratenpatroon met rechte straten, door de hoge ligging van de stad is het stratenpatroon onregelmatig rekening houdend met de omgeving. De stadsmuur is voor een groot deel bewaard gebleven en heeft drie poorten, Porte del Bos, Porte des tours en Porte de la Combe. In deze poorten werden, omstreeks 1310 op bevel van Filips de Schone, de Tempeliers gevangen gehouden. Om te communiceren hadden de Tempeliers een codesysteem ontwikkeld, deze codes zijn nog steeds zichtbaar op de muren van de torens. In de 17e eeuw was Domme een welvarende stad met mooie huizen en gebouwen. De stad kreeg grote rijkdom door de goede kwaliteit van de wijn, de druk bezochte markten en de bloeiende rivierhandel. Nadat de welvaart stagneerde zijn er geen huizen meer bijgebouwd wat ervoor heeft gezorgd dat Domme zijn historisch karakter heeft behouden. In museum Paul-Reclus wordt de geschiedenis van Domme verteld.

Overnachten in Domme

Domme is een van de mooiste dorpen in Frankrijk. Wat is nu leuker dan in een historisch dorp als Domme de nacht door te brengen tijdens je vakantie in Frankrijk. Midden in het dorpje ligt het hotel L’Esplanadeje , wil je jezelf echt verwennen boek dan een nachtje bij “1 logis à Domme – Piscine & SPA“. Dit hotel heeft een eigen zwembad en een bubbelbad. Bekijk  hier alle accomodaties in de omgeving van Domme. Het grote voordeel van een nacht doorbrengen in Domme, is dat je het dorpje kunt zien zonder dat de straten er gevuld zijn met toeristen, of het toeristentreintje dat door de straten van het dorp rijdt.

Het middelpunt van het dorpsplein van Domme wordt gevormd door de zeventiende-eeuwse markthal. De markthal is ook toegangsplek voor de grotten die onder het dorp liggen. In oorlogstijden was deze grot een verstopplaats voor de inwoners van het dorp. Bijkomstig voordeel was dat er water stroomt in de grot, dat geschikt is als drinkwater. De grotten zijn tegenwoordig opengesteld voor toeristen en onder begeleiding van een gids kunnen de druipstenen worden bewonderd. Bij de uitgang van de grot is een speelplaats voor kinderen.
De hoofdstraat van Domme begint op het marktplein, er zijn veel winkeltjes waar plaatselijke producten worden aangeboden. Op de “Place de la Rode” werden in vroeger tijden misdadigers geradbraakt. In het “Maison de Batteur de Monnaie” werd geld geslagen.
Domme heeft diverse restaurants met uitnodigende terrassen, sommigen liggen in de dorpskern anderen aan de rand met een mooi uitzicht over de vallei. De Franse keuken is in Domme uitstekend van kwaliteit.

Hier ligt Domme

Weersverwachting Domme

vandaag
23° / 17°
morgen
20° / 16°
21 jun
21° / 16°
22 jun
16° / 14°
23 jun
20° / 14°
Meer weer van Domme op klimaatinfo.nl

Meer informatie