Nouvelle-Aquitaine

Frankrijk

De in 2016 ontstane nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine herbergt misschien wel het grootste aantal mooie dorpen van heel Frankrijk. En dat ligt niet alleen aan het feit dat Nouvelle-Aquitaine de grootste Franse regio is.

Er zijn meerdere redenen dat Nouvelle-Aquitaine zowel in kwantiteit als in verscheidenheid zoveel mooie dorpen telt. Als je goed kijkt naar de historie en de geografische eigenschappen van deze zuidwestelijke regio, dan wordt er veel duidelijk. In Nouvelle-Aquitaine, dat op z’n Nederlands ook wel Nieuw-Aquitanië genoemd wordt, heb je bijvoorbeeld veel verschillende landschappen. Er is sprake van een langs kuststrook en diverse eilanden. Langs de kust van Nouvelle-Aquitaine liggen verschillende mooie sfeervolle badplaatsen. Sommige van deze plaatjes liggen in een inham of baai, waardoor je minder ‘last’ hebt van de soms onstuimige Atlantische Oceaan. Verder kent Nouvelle-Aquitaine verschillende vestingplaatsen die met name aan het einde van de middeleeuwen ervoor moesten zorgen dat de inwoners veilig waren tegen indringers. Een ander doel kon zijn om nabijgelegen grote steden zoals de regionale hoofdstad Bordeaux te verdedigen.

Het overwegend aangename klimaat van Nouvelle-Aquitaine heeft ertoe geleid dat het vroeger al een lief gebied was om zich te vestigen. De vruchtbare grond in combinatie met voldoende zonuren en neerslag zijn goede omstandigheden om landbouw en veeteelt te bedrijven. De in deze regio nadrukkelijk aanwezige wijnbouw is hier natuurlijk ook een goed voorbeeld van.

Ruim een zesde deel van alle dorpen in Frankrijk die door de organisatie van ‘Les Plus Beaux Villages de France’ tot de mooiste dorpen van het land gerekend wordt, ligt in Nouvelle-Aquitaine. Deze dorpen liggen aardig verspreid over de verschillende departementen die deze regio vormen. Het departement Dordogne is het rijkst bedeeld met vermeldingen op deze prestigieuze lijst van mooie dorpen.

De regio Nouvelle-Aquitaine bestaat uit drie oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd  en uit 12 departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Nouvelle-Aquitaine verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Gironde
Limousin
Poitou-Charentes

Arnac-Pompadour

Arnac-Pompadour is een bekend dorp in het Franse departement Corrèze. Dat dankt het aan het kasteel, aan Madame de Pompadour en aan de paardensport.

Arnac-Pompadour lijkt in eerste instantie op de vele andere dorpen die je in de regio Limousin aantreft. Een aantal charmante oude woningen in het centrum, wat nieuwere woningen aan de rand, een gemeentehuis, enkele winkeltjes en een bescheiden hoeveelheid horeca. Pompadour, zoals Arnac-Pompadour eigenlijk vaker genoemd wordt, is echter het belangrijkste productiecentrum van Anglo-Arabische paarden in Frankrijk. Als je Pompadour bezoekt dan zul je ook overal de verwijzing naar de paardenfokkerij en de paardensport tegenkomen. Zo staat op ongeveer driekwart van de souvenirs die je op het toeristenkantoor aantreft een afbeelding van een paard. 

» meer over Arnac-Pompadour

Blaye

Blaye is een plaatsje dat aan de Gironde ligt. Blaye staat bekend om de zeventiende-eeuwse vestingwerken die de militaire architect François Ferry ontworpen heeft.

De citadel was onderdeel van de verdedigingslinie die Bordeaux moest beschermen tegen vijandelijke schepen. De Citadel van Blaye is het resultaat van een samenwerking tussen François Ferry, de toenmalige directeur-generaal van de fortificaties in Guyenne, en Sébastien de Vauban, die gezien wordt als de grote Franse bouwmeester van verdedigingswerken. Ferry liet zich adviseren door Vauban. De rol van Vauban in het hele proces heeft ertoe geleid dat de Citadel van Blaye tot de twaalf vestingwerken van Vauban staan die sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijken. Op het trottoir voor het toerismekantoor van Blaye kun je de namen van de andere vestingplaatsen van Vauban zien, met daarbij de afstand in kilometers tot de betreffende plaatsen.

» meer over Blaye

Cadillac

Cadillac is niet alleen een Amerikaans automerk dat bekend staat om de luxe auto’s, het is tevens de naam van een mooi dorpje binnen het Franse departement Gironde. En deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Nee, de naam van het dorp is niet gebaseerd op de naam van het automerk. Wie beseft dat het dorp Cadillac al sinds het jaar 1280 bestaat en de automobiel pas eeuwen later uitgevonden is, die zal dat al meteen begrepen hebben. Het Amerikaanse automerk is vernoemd naar de Franse avonturier Laumet de La Mothe, Sieur de Cadillac. Deze Franse ontdekkingsreiziger stichtte in Amerika Fort Pontchartrain du Detroit, dat we tegenwoordig als de stad Detroit kennen. Daar is het automerk opgericht en nog steeds gevestigd. Het automerk is feitelijk gebaseerd op een verzonnen adelijke titel die gebaseerd is op het dorp Cadillac.

» meer over Cadillac

Châlus

Châlus is een charmant dorp in de regio Limousin. Het dorp is bekend omdat de Engelse koning Richard I van Engeland hier in het jaar 1199 dodelijk getroffen is door een pijl. Hij was op dat moment ook hertog van Aquitanië.

In Châlus staan de ruïne van het kasteel Châlus-Chabrol. Dit is het kasteel waar Richard I Leeuwenhart van Engeland door een pijl om het leven werd gebracht. Op het moment dat je Châkus binnen komt rijden zie je Château de Châlus-Chabrol al liggen. Door de hogere ligging domineert dit kasteel het uiterlijk van het dorp. Opvallend element is de losstaande donjon die in de twaalfde eeuw gebouwd is. Daarnaast staat het hoofdgebouw dat tussen de 11 en 13e eeuw vorm heeft gekregen. Het kasteel staat sinds 1925 op de lijst met historische monumenten van het Franse ministerie van Cultuur. De stoffelijke resten van Richard Leeuwenhart bevinden zich in de kapel van het kasteel. Château de Châlus-Chabrol is niet toegankelijk voor bezoekers.

» meer over Châlus

Coussac-Bonneval

Op het moment dat je Coussac-Bonneval binnenrijdt wordt je aandacht meten getrokken door Château de Coussac-Bonneval omdat dit middeleeuwse bouwwerk boven de rest van het dorp uitsteekt.

Voor ons was het kasteel de reden om te stoppen en de auto eventjes te parkeren. Het centrum van Château de Coussac-Bonneval is niet groot en daarom misschien wel des te sfeervoller. In de hoofdstraat van het dorp staan de kenmerkende Franse woningen met gekleurde luiken voord e ramen. De enkele terrasjes die je hier vindt zijn in de zomermaanden over het algemeen goed bezet. De meeste toeristen die hier stoppen die komen voor het kasteel. Als je het kasteel wilt bezoeken dan moet je dat wel vooraf gereserveerd hebben. Zomaar op de bonnefooi naar binnen lopen kan volgens ons niet.

» meer over Coussac-Bonneval

La Flotte

La Flotte is een van de tien kleine dorpjes op het bijzondere schiereiland Ile de Ré. Dit kleine dorpje leeft vooral van de landbouw, de visvangst en het toerisme.

La Flotte is een van de mooiste dorpjes op het bijzondere Ile de Ré. Het dorp is gesitueerd rondom de jachthaven. Hier staan prachtige witte huisjes rondom de plaats waar vroeger druk handel werd gedreven. Tegenwoordig zijn het vooral de plezierjachten die het haventje aandoen. La Flotte werd gesticht in de middeleeuwen. In die tijd werd er vooral vis, wijn en zout verhandelt in de haven. Goederen die zeer gewild waren. Toeristen weten dit mooie dorpje goed te vinden. Vooral bij de Fransen zelf is het zeer populair. In de zomermaanden wordt er een festival voor de klassieke gitaarmuziek gehouden en zijn er verschillende regatta’s.

» meer over La Flotte

La Réole

La Réole is een prachtig voorbeeld van een van oorsprong middeleeuws plaatsje, zoals je ze wel meer aantreft op de oevers van de door het Franse landschap meanderende rivier de Garonne.

De kern van La Réole is vrij goed bewaard gebleven. Het middeleeuwse karakter laat zich op verschillende manieren zien. Denk aan het stratenpatroon, de plek waar de kerk gebouwd is (zo hoog mogelijk) en de overgebleven stukken van de fortificatie. Opvallend is dat er vrij veel oude gebouwen de tand des tijds doorstaan hebben. Hierdoor zie je in het historische hart van La Réole redelijk wat zogenaamde vakwerkhuizen. Deze bouwwijze, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat, werd veel toegepast in de periode van de dertiende tot in de zeventiende eeuw. Vakwerkhuizen worden vaak geassocieerd met de Elzas, delen van Duitsland, het oosten van België en het uiterste zuiden van Limburg. Deze relatief snelle bouwtechniek werd echter tot diep in Frankrijk toegepast. Dus ook hier.

» meer over La Réole

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane is een spookdorp dat bekend staat vanwege het bloedbad dat hier op 10 juni 1944 plaatsvond toen de Duitsers het dorp omsingelden en vervolgens verwoestten.

Als fotograaf heb ik een fascinatie voor spookdorpen. Zo kwam ik op Rhodos geheel onverwacht het dorp Eleousa tegen en heb ik recent het Belgische spookdorp Doel nog gefotografeerd. Toen ik tijdens een persreis hoorde over het dorp Oradour-sur-Glane ben ik meteen gaan googelen en had ik al snel besloten dat ik dit unieke Franse plaatsje een keer moest bezoeken. In de zomer van 2016 heb ik tijdens de zomervakantie een tussenstop gemaakt bij Oradour-sur-Glane. Ik was net op tijd, want je kunt in de zomer tot 18 uur naar binnen en mag er tot 19 uur rondlopen. Ik had het geluk dat de avondzon op dit tijdstip zorgde voor een mooi belicht decor. Of ‘mooi’ het juiste woord is, is iets waarover je kunt discussiëren. Want hoewel Oradour-sur-Glane voor fotografen een plek is om van te smullen, is het verhaal achter Oradour-sur-Glane niet zo mooi.

» meer over Oradour-sur-Glane

Rivedoux Plage

Rivedoux Plage is een klein dorpje op het eiland Ile de Ré. Het dorpje ligt aan de brug die het eiland met het vaste land verbindt. Het uitzicht op deze brug van het strand van Rivedoux Plage is fenomenaal.

Rivedoux Plage is gelegen tegenover de grote stad La Rochelle, aan de voet van de brug die het eiland met het vaste land verbindt. De vuurtoren van Rivedoux Plage is al sinds de 19e eeuw een van de vaste bakens voor schepen. Rivedoux Plage is een populaire vakantieplaats. Voor liefhebbers van surfen, windsurfen en kitesurfen is het strand van Pas de La Fontaine een populaire stek. Aan beide kanten van de stad liggen brede stranden. Vanaf de een kijk je uit op La Rochelle, vanaf de andere zijde heb je een mooi zicht op de kust van de Vendée.

» meer over Rivedoux Plage

Saint Martin de Ré

Saint Martin de Ré is een oud plaatsje op het mooie Ile de Ré. Met zijn stadsmuren en smalle straatjes ademt Saint Martin de Ré de sfeer van lang vervolgen tijden uit. Een wandeling door het dorp lijkt nog het meest op een reis door de tijd.

Saint Martin de Ré is de hoofdstad van het eiland Ile de Ré. Met zijn bijzondere verdedigingswerken van Vauban staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst. Het dorpje is in de zomer een levendige plaats waar vele toeristen komen. Op de terrasjes rondom de haven is het in de zomermaanden gezellig druk. In het haventje liggen dan de plezierjachten naast de vissersboten en op de promenade maken toeristen een wandelingetje.  In de restaurants in het dorpje is een keur aan verse vis en schaaldieren te krijgen en wordt vaak gewerkt met streekproducten. De leuke winkeltjes in het dorpje verkopen souvenirtjes zoals rieten manden, zout en leuke sieraden.

» meer over Saint Martin de Ré

Saint-Emilion

Saint-Emilion is een prachtig middeleeuws dorpje dat zich temidden van de beste wijngaarden van Frankrijk bevindt. Is dit wat het spreekwoordelijke leven als een god in Frankrijk inhoudt?

Bij wijnliefhebbers en -kenners doet de naam Saint-Emilion als het goed is meteen een belletje rinkelen. Deze naam is onlosmakelijk verbonden met een van de best wijnregio’s van Frankrijk en eigenlijk heel de wereld. De Bordeaux-streek heeft dankzij vele eeuwen aan kennis en ervaring een zeer goede reputatie op het gebied van wijnmaken. Wie de klimaatstatistieken van Saint-Emilion bekijkt en het landschap rond het dorp met eigen ogen aanschouwt, die zal snappen dat juist deze plek zoveel grote wijnen voortbrengt. De kalkrijke bodem zorgt voor de voeding om de druiven de juiste eigenschappen te geven. Saint-Emilion heeft een eigen wijnclassificatie die geregeld herzien wordt. Dit gebeurt om de classificatie niet te laten verouderen.

» meer over Saint-Emilion

Saint-Junien

Saint-Junien is een plaatsje dat gelegen is in het departement Haute-Vienne binnen de regio Limousin. Het oude centrum van Saint-Junien heeft nog een middeleeuws patroon.

Saint-Junien is een vrij groot dorp (ruim elfduizend inwoners) dat in het departement Haute-Vienne ligt. Het dorp ligt op ongeveer een kwartier rijden van Oradour-sur-Glane, wat misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio Limousin is. Op deze manier kwamen wij dan ook in Saint-Junien terecht, want het plaatsje vormt natuurlijk een ideale uitvalsbasis om Oradour te bezoeken. Wat we op dat moment nog niet wisten is dat Saint-Junien zelf ook absoluut de moeite waard is. Het dorp vind haar oorsprong in de vijfde eeuw na Christus, toen de van oorspong Hongaarse ascese Saint Amand zich aan de noordelijke oever van de rivier Vienne wilde vestigen. De christelijke heremiet Junian (Junien) werd op 15 jarige leeftijd een discipel van Saint Armand. Op de plek waar Saint Junian leefde staat tegenwoordig de gemeenschapskerk.

» meer over Saint-Junien

Saint-Yrieix-la-Perche

Saint-Yrieix-la-Perche is een middeleeuws dorp gelegen in het departement Haute-Vienne. In het jaar 2016 vierde Saint-Yrieix-la-Perche haar 1500-jarige bestaan met een groots aquarelfestival.

De naam dankt het dorp aan de heilige Yrieix (Aredius) die hier in de zesde een klooster stichtte. Het klooster zelf is inmiddels verdwenen. Wat wel overgebleven is, is een fraai dorp met een overduidelijk middeleeuws centrum. Dit autoluwe hart van Saint-Yrieix-la-Perche is een redelijk grote trekpleister onder toeristen die in de omgeving van het dorp verblijven.

 

» meer over Saint-Yrieix-la-Perche

Ségur-la-Chateau

Een dorpje dat zo weggelopen lijkt te zijn uit een boek van Charles Dickens. Zo omschrijft kasteelbewoonster Claudia van Chateau La Fragne het dorp Ségur-le-Château. En ze heeft helemaal gelijk.

Ségur-le-Château is een schattig dorpje dat gelegen is aan de rivier Auvézère. Het dorp staat op de lijst ‘Les plus beaux villages de France. Dit is de officiële lijst van mooiste dorpen in Frankrijk. Deze lijst omvat ruim honderdvijftig dorpen, wat slechts een deel van de ruim achtduizend dorpen is die Frankrijk telt. Dorpen die op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk staan hebben allemaal iets bijzonders. Vaak hebben ze een eeuwenoude geschiedenis, is het een vestigdorp of is het een plaatsje met een bijzonder verhaal. Stuk voor stuk zijn ze charmant, fotogeniek en zeer de moeite waard om als toerist te bezoeken. Zo ook Ségur-le-Château, dat in de negende eeuw na Christus ontstaan is in de huidige regio Limousin. 

» meer over Ségur-la-Chateau