Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nouvelle-Aquitaine

Mooiste dorpjes van Nouvelle-Aquitaine

De in 2016 ontstane nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine herbergt misschien wel het grootste aantal mooie dorpen van heel Frankrijk. En dat ligt niet alleen aan het feit dat Nouvelle-Aquitaine de grootste Franse regio is.

Er zijn meerdere redenen dat Nouvelle-Aquitaine zowel in kwantiteit als in verscheidenheid zoveel mooie dorpen telt. Als je goed kijkt naar de historie en de geografische eigenschappen van deze zuidwestelijke regio, dan wordt er veel duidelijk. In Nouvelle-Aquitaine, dat op z’n Nederlands ook wel Nieuw-Aquitanië genoemd wordt, heb je bijvoorbeeld veel verschillende landschappen. Er is sprake van een langs kuststrook en diverse eilanden. Langs de kust van Nouvelle-Aquitaine liggen verschillende mooie sfeervolle badplaatsen. Sommige van deze plaatjes liggen in een inham of baai, waardoor je minder ‘last’ hebt van de soms onstuimige Atlantische Oceaan. Verder kent Nouvelle-Aquitaine verschillende vestingplaatsen die aan het einde van de middeleeuwen ervoor moesten zorgen dat de inwoners veilig waren tegen indringers. Een ander doel kon zijn om nabijgelegen grote steden zoals de regionale hoofdstad Bordeaux te verdedigen.

Het overwegend aangename klimaat van Nouvelle-Aquitaine heeft ertoe geleid dat het vroeger al een lief gebied was om zich te vestigen. De vruchtbare grond in combinatie met voldoende zonuren en neerslag zijn goede omstandigheden om landbouw en veeteelt te bedrijven. De in deze regio nadrukkelijk aanwezige wijnbouw is hier natuurlijk ook een goed voorbeeld van.

Ruim een zesde deel van alle dorpen in Frankrijk die door de organisatie van ‘Les Plus Beaux Villages de France’ tot de mooiste dorpen van het land gerekend wordt, ligt in Nouvelle-Aquitaine. Deze dorpen liggen aardig verspreid over de verschillende departementen die deze regio vormen. Het departement Dordogne is het rijkst bedeeld met vermeldingen op deze prestigieuze lijst van mooie dorpen.

De regio Nouvelle-Aquitaine bestaat uit drie oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd  en uit 12 departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Nouvelle-Aquitaine verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Dordogne
Gironde
Limousin
Lot-et-Garonne
Poitou-Charentes

Arnac-Pompadour

Limousin

Arnac-Pompadour is een bekend dorp in het Franse departement Corrèze. Dat dankt het aan het kasteel, aan Madame de Pompadour en aan de paardensport.

Beaumont-du-Périgord

Dordogne

Beaumont-du-Périgord ligt in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitène en behoort tot de Périgord Pourpre. Het is een van de mooiste dorpen van de Dordogne. Tijdens de zomermaanden zijn er dan ook veel toeristen in het dorp te vinden. De gezellige winkelstraatjes en de vele bezienswaardigheden maken het dorpje tot een leuke dagtripbestemming.

Belvès

Dordogne

Belvès ligt in het departement Dordogne in de Perigord Noir, in de regio Nouvelle-Aquitanië en behoort tot Les Plus Beaux Villages de France. Belvès ligt op een rotsachtige uitloper waar ooit een Gallo-Romeins legerkamp is geweest.

Beynac-et-Cazenac

Dordogne

Ten zuidwesten van Sarlat-la-Canéda in het departement Dordogne, in de Perigord Noir ligt het dorpje Beynac-et-Cazenac. Het dorp ligt trapsgewijs in een ravijn in het dal van de Dordogne en heeft amper 600 inwoners.

Blaye

Gironde

Blaye is een plaatsje dat aan de Gironde ligt. Blaye staat bekend om de zeventiende-eeuwse vestingwerken die de militaire architect François Ferry ontworpen heeft.

Cadillac

Gironde

Cadillac is niet alleen een Amerikaans automerk dat bekend staat om de luxe auto’s, het is tevens de naam van een mooi dorpje binnen het Franse departement Gironde. En deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Cadouin

Dordogne

Cadouin een klein dorp in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit deel van de Dordogne staat bekend als de Perigord Pourpre. De kleur paarse verwijst nar de wijnbladeren in de herfst.

Châlus

Limousin

Châlus is een charmant dorp in de regio Limousin. Het dorp is bekend omdat de Engelse koning Richard I van Engeland hier in het jaar 1199 dodelijk getroffen is door een pijl. Hij was op dat moment ook hertog van Aquitanië.

Coussac-Bonneval

Limousin

Op het moment dat je Coussac-Bonneval binnenrijdt wordt je aandacht meten getrokken door Château de Coussac-Bonneval omdat dit middeleeuwse bouwwerk boven de rest van het dorp uitsteekt.

Damazan

Lot-et-Garonne

Damazan is een klein bastidedorp in het zuidelijke deel van de Lot-et-Garonne. Het dorp ligt midden in het wijngebied Buzet en aan de rivier de Garonne. Het dorp maakt vroeger deel uit van de historische provincie Gascogne.

Domme

Dordogne

Het vestingstadje Domme ligt in de “Perigor Noir”, in het departement Dordogne, dat weer onderdeel uitmaakt van  de regio Nouvelle Aquitaine. Domme ligt bovenop een berg, kijkt uit over de rivier de Dordogne en is een van “Les Plus beaux Villages de France”.

Issigeac

Dordogne

Issigeac is een plaats in het departement Dordogne in het arrondissement Bergerac en behoort tot de Perigieux Pourpre. Issigeac ligt op de grens met het departement Lot-et-Garonne en heeft een totaal andere uitstraling, dan de meeste dorpen in de omgeving. 

La Flotte

Poitou-Charentes

La Flotte is een van de tien kleine dorpjes op het bijzondere schiereiland Ile de Ré. Dit kleine dorpje leeft vooral van de landbouw, de visvangst en het toerisme.

La Roque-Gageac

Dordogne

La Roque-Gageac ligt in het departement Dordogne, aan de gelijknamige rivier de Dordogne. La Roque-Gageac is een van “Les plus Beaux Villages de France” en ligt in het deel van de Dordodgne dat bekendstaat als de Perigord Noir.

La Réole

Gironde

La Réole is een prachtig voorbeeld van een van oorsprong middeleeuws plaatsje, zoals je ze wel meer aantreft op de oevers van de door het Franse landschap meanderende rivier de Garonne.

Limeuil

Dordogne

Limeuil is te vinden in het zuidoostelijke deel van de Dordogne. Dit deel van het departement staat bekend als de Perigord Noir. Limeuil is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” en heeft  slechts 337 inwoners.

Moncrabeau

Lot-et-Garonne

Moncrabeau is een klein dorpje in het zuidelijke deel van het departement Lot-et-Garonne. Moncrabeau het ligt tussen de plaatsen Nérac en Condom in, op een kleine heuvel. Het dorp is vooral bekend vanwege het Festival des menteurs de Moncrabeau, dat er jaarlijks gehouden wordt.

Monflanquin

Lot-et-Garonne

Monflanquin is een van de bastidedorpen in de Lot-et-Garonne. Het dorp staat bekend als een van de mooiste bastidedorpen in de Périgord en is terug te vinden op de “Les Plus beaux Villages de France”, de officiële lijst met mooiste dorpen van Frankrijk.

Monpazier

Dordogne

Monpazier ligt in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle Aquitanië. Het is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” in de Perigord Pourpre.

Nérac

Lot-et-Garonne

Nérac is een prachtig stadje in het departement Lot-et-Garonne. Historisch gezien, maakt de plaats deel uit van de Gasgogne, een van de historische Franse provincies. Nérac is de grootste plaats in het zuiden van het departement en heeft hierdoor een belangrijke regionale functie.

Oradour-sur-Glane

Limousin

Oradour-sur-Glane is een spookdorp dat bekend staat vanwege het bloedbad dat hier op 10 juni 1944 plaatsvond toen de Duitsers het dorp omsingelden en vervolgens verwoestten.

Rivedoux Plage

Poitou-Charentes

Rivedoux Plage is een klein dorpje op het eiland Ile de Ré. Het dorpje ligt aan de brug die het eiland met het vaste land verbindt. Het uitzicht op deze brug van het strand van Rivedoux Plage is fenomenaal.

Saint Martin de Ré

Poitou-Charentes

Saint Martin de Ré is een oud plaatsje op het mooie Ile de Ré. Met zijn stadsmuren en smalle straatjes ademt Saint Martin de Ré de sfeer van lang vervolgen tijden uit. Een wandeling door het dorp lijkt nog het meest op een reis door de tijd.

Saint-Emilion

Gironde

Saint-Emilion is een prachtig middeleeuws dorpje dat zich temidden van de beste wijngaarden van Frankrijk bevindt. Is dit wat het spreekwoordelijke leven als een god in Frankrijk inhoudt?

Saint-Junien

Limousin

Saint-Junien is een plaatsje dat gelegen is in het departement Haute-Vienne binnen de regio Limousin. Het oude centrum van Saint-Junien heeft nog een middeleeuws patroon.

Saint-Léon-sur-Vézère

Dordogne

Saint-Léon-Sur-Vézère ligt in te departement Dordogne in de “Perigord Noir” en behoort tot “Les Plus Beaux Villages de France”, het dorp ligt pal aan de rivier de Vézère. Saint-Léon-Sur-Vézère is een oase van rust in een toeristische streek.

Saint-Yrieix-la-Perche

Limousin

Saint-Yrieix-la-Perche is een middeleeuws dorp gelegen in het departement Haute-Vienne. In het jaar 2016 vierde Saint-Yrieix-la-Perche haar 1500-jarige bestaan met een groots aquarelfestival.

Sarlat-la-Canéda

Dordogne

Sarlat-la-Canéda is een stad in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitanië, in de Perigord Noir. Het dorp Sarlat is een van de drukst bezochte plaatsen in de Dordogne. De vele middeleeuwse gebouwen en straten maken Sarlat tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk.

Ségur-la-Chateau

Limousin

Een dorpje dat zo weggelopen lijkt te zijn uit een boek van Charles Dickens. Zo omschrijft kasteelbewoonster Claudia van Chateau La Fragne het dorp Ségur-le-Château. En ze heeft helemaal gelijk.

Vianne

Lot-et-Garonne

Vianne is een van de historische bastidedorpen in het departement Lot-et-Garonne. Het dorp heeft minder dan duizend inwoners, waarvan het merendeel nu nog steeds binnen de stadsmuren van Vianne woont. Het dorp ligt op de oevers van de rivier de Baïse.

Villefranche-du-Périgord

Dordogne

Villefranche-du-Périgord is een gemeente en een dorpje in het Franse departement Dordogne. Villefranche-du-Périgord ligt in het zuidelijke deel van de Dordogne, dat bekend staat als de Perigord Noir. Dit is het meest toeristische deel van het departement.

Villeréal

Lot-et-Garonne

Villeréal is een klein bastidedorp in het noordelijke deel van het departement Lot-et-Garonne. Villaréal is terug te vinden op de “Les Plus beaux Villages de France”, de officiële lijst met mooiste dorpen van Frankrijk, volgens vastgestelde criteria.