Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nouvelle-Aquitaine

Mooiste dorpjes van Nouvelle-Aquitaine

De in 2016 ontstane nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine herbergt misschien wel het grootste aantal mooie dorpen van heel Frankrijk. En dat ligt niet alleen aan het feit dat Nouvelle-Aquitaine de grootste Franse regio is.

Er zijn meerdere redenen dat Nouvelle-Aquitaine zowel in kwantiteit als in verscheidenheid zoveel mooie dorpen telt. Als je goed kijkt naar de historie en de geografische eigenschappen van deze zuidwestelijke regio, dan wordt er veel duidelijk. In Nouvelle-Aquitaine, dat op z’n Nederlands ook wel Nieuw-Aquitanië genoemd wordt, heb je bijvoorbeeld veel verschillende landschappen. Er is sprake van een langs kuststrook en diverse eilanden. Langs de kust van Nouvelle-Aquitaine liggen verschillende mooie sfeervolle badplaatsen. Sommige van deze plaatjes liggen in een inham of baai, waardoor je minder ‘last’ hebt van de soms onstuimige Atlantische Oceaan. Verder kent Nouvelle-Aquitaine verschillende vestingplaatsen die met name aan het einde van de middeleeuwen ervoor moesten zorgen dat de inwoners veilig waren tegen indringers. Een ander doel kon zijn om nabijgelegen grote steden zoals de regionale hoofdstad Bordeaux te verdedigen.

Het overwegend aangename klimaat van Nouvelle-Aquitaine heeft ertoe geleid dat het vroeger al een lief gebied was om zich te vestigen. De vruchtbare grond in combinatie met voldoende zonuren en neerslag zijn goede omstandigheden om landbouw en veeteelt te bedrijven. De in deze regio nadrukkelijk aanwezige wijnbouw is hier natuurlijk ook een goed voorbeeld van.

Ruim een zesde deel van alle dorpen in Frankrijk die door de organisatie van ‘Les Plus Beaux Villages de France’ tot de mooiste dorpen van het land gerekend wordt, ligt in Nouvelle-Aquitaine. Deze dorpen liggen aardig verspreid over de verschillende departementen die deze regio vormen. Het departement Dordogne is het rijkst bedeeld met vermeldingen op deze prestigieuze lijst van mooie dorpen.

De regio Nouvelle-Aquitaine bestaat uit drie oude regio’s die in 2016 werden samengevoegd  en uit 12 departementen. Sommige van deze departementen en historische regio’s hebben een grote naamsbekendheid. Hierdoor zijn er binnen de regio Nouvelle-Aquitaine verschillende kleinere regio’s aangemaakt op mooistedorpjes.nl.
Gironde
Limousin
Poitou-Charentes

Arnac-Pompadour

Limousin

Arnac-Pompadour is een bekend dorp in het Franse departement Corrèze. Dat dankt het aan het kasteel, aan Madame de Pompadour en aan de paardensport.

Blaye

Gironde

Blaye is een plaatsje dat aan de Gironde ligt. Blaye staat bekend om de zeventiende-eeuwse vestingwerken die de militaire architect François Ferry ontworpen heeft.

Cadillac

Gironde

Cadillac is niet alleen een Amerikaans automerk dat bekend staat om de luxe auto’s, het is tevens de naam van een mooi dorpje binnen het Franse departement Gironde. En deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Châlus

Limousin

Châlus is een charmant dorp in de regio Limousin. Het dorp is bekend omdat de Engelse koning Richard I van Engeland hier in het jaar 1199 dodelijk getroffen is door een pijl. Hij was op dat moment ook hertog van Aquitanië.

Coussac-Bonneval

Limousin

Op het moment dat je Coussac-Bonneval binnenrijdt wordt je aandacht meten getrokken door Château de Coussac-Bonneval omdat dit middeleeuwse bouwwerk boven de rest van het dorp uitsteekt.

La Flotte

Poitou-Charentes

La Flotte is een van de tien kleine dorpjes op het bijzondere schiereiland Ile de Ré. Dit kleine dorpje leeft vooral van de landbouw, de visvangst en het toerisme.

La Réole

Gironde

La Réole is een prachtig voorbeeld van een van oorsprong middeleeuws plaatsje, zoals je ze wel meer aantreft op de oevers van de door het Franse landschap meanderende rivier de Garonne.

Oradour-sur-Glane

Limousin

Oradour-sur-Glane is een spookdorp dat bekend staat vanwege het bloedbad dat hier op 10 juni 1944 plaatsvond toen de Duitsers het dorp omsingelden en vervolgens verwoestten.

Rivedoux Plage

Poitou-Charentes

Rivedoux Plage is een klein dorpje op het eiland Ile de Ré. Het dorpje ligt aan de brug die het eiland met het vaste land verbindt. Het uitzicht op deze brug van het strand van Rivedoux Plage is fenomenaal.

Saint Martin de Ré

Poitou-Charentes

Saint Martin de Ré is een oud plaatsje op het mooie Ile de Ré. Met zijn stadsmuren en smalle straatjes ademt Saint Martin de Ré de sfeer van lang vervolgen tijden uit. Een wandeling door het dorp lijkt nog het meest op een reis door de tijd.

Saint-Emilion

Gironde

Saint-Emilion is een prachtig middeleeuws dorpje dat zich temidden van de beste wijngaarden van Frankrijk bevindt. Is dit wat het spreekwoordelijke leven als een god in Frankrijk inhoudt?

Saint-Junien

Limousin

Saint-Junien is een plaatsje dat gelegen is in het departement Haute-Vienne binnen de regio Limousin. Het oude centrum van Saint-Junien heeft nog een middeleeuws patroon.

Saint-Yrieix-la-Perche

Limousin

Saint-Yrieix-la-Perche is een middeleeuws dorp gelegen in het departement Haute-Vienne. In het jaar 2016 vierde Saint-Yrieix-la-Perche haar 1500-jarige bestaan met een groots aquarelfestival.

Ségur-la-Chateau

Limousin

Een dorpje dat zo weggelopen lijkt te zijn uit een boek van Charles Dickens. Zo omschrijft kasteelbewoonster Claudia van Chateau La Fragne het dorp Ségur-le-Château. En ze heeft helemaal gelijk.