Limousin

Frankrijk

Limousin is één van de voormalige Franse regio’s zoals ze tot 2016 gehanteerd werden. Tot de regio Limousin behoorden de departementen Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. Tegenwoordig is Limousin na de regionale herindeling met de voormalige regio’s Aquitanië en Poitou-Charentes samengevoegd tot de nieuwe regio Nouvelle-Aquitaine. Deze regio beslaat het zuidwestelijke deel van Frankrijk.

Nederlandse toeristen hanteren vaak nog de oude regio-indelingen. Vandaar dat het prachtige Limousin bij hen nog steeds als Limousin aangeduid wordt. Als je kijkt naar de cultuur, natuur en economie dan merk je dat Limousin een duidelijk eigen signatuur heeft. Dit is een boerenregio waar heerlijke streekproducten vandaan komen. Erg bekend zijn de roodbruine Limousin runderen die bekend staan om de hoge kwaliteit rundvlees. Limousin was tot eind vorige eeuw ook één van de armste regio’s van Frankrijk. De aanleg van snelweg A20 tussen de steden Vierzon en Montauban eind jaren 90 heeft ervoor gezorgd dat de regio beter bereikbaar werd, wat het toerisme ten goede is gekomen. Hoewel landbouw en veeteelt nog steeds belangrijke pijlers onder de locale economie zijn, wordt het toerisme steeds belangrijker. Limousin is het ontdekken volgens ons absoluut de moeite waard.

Arnac-Pompadour

Arnac-Pompadour is een bekend dorp in het Franse departement Corrèze. Dat dankt het aan het kasteel, aan Madame de Pompadour en aan de paardensport.

Arnac-Pompadour lijkt in eerste instantie op de vele andere dorpen die je in de regio Limousin aantreft. Een aantal charmante oude woningen in het centrum, wat nieuwere woningen aan de rand, een gemeentehuis, enkele winkeltjes en een bescheiden hoeveelheid horeca. Pompadour, zoals Arnac-Pompadour eigenlijk vaker genoemd wordt, is echter het belangrijkste productiecentrum van Anglo-Arabische paarden in Frankrijk. Als je Pompadour bezoekt dan zul je ook overal de verwijzing naar de paardenfokkerij en de paardensport tegenkomen. Zo staat op ongeveer driekwart van de souvenirs die je op het toeristenkantoor aantreft een afbeelding van een paard. 

» meer over Arnac-Pompadour

Châlus

Châlus is een charmant dorp in de regio Limousin. Het dorp is bekend omdat de Engelse koning Richard I van Engeland hier in het jaar 1199 dodelijk getroffen is door een pijl. Hij was op dat moment ook hertog van Aquitanië.

In Châlus staan de ruïne van het kasteel Châlus-Chabrol. Dit is het kasteel waar Richard I Leeuwenhart van Engeland door een pijl om het leven werd gebracht. Op het moment dat je Châkus binnen komt rijden zie je Château de Châlus-Chabrol al liggen. Door de hogere ligging domineert dit kasteel het uiterlijk van het dorp. Opvallend element is de losstaande donjon die in de twaalfde eeuw gebouwd is. Daarnaast staat het hoofdgebouw dat tussen de 11 en 13e eeuw vorm heeft gekregen. Het kasteel staat sinds 1925 op de lijst met historische monumenten van het Franse ministerie van Cultuur. De stoffelijke resten van Richard Leeuwenhart bevinden zich in de kapel van het kasteel. Château de Châlus-Chabrol is niet toegankelijk voor bezoekers.

» meer over Châlus

Coussac-Bonneval

Op het moment dat je Coussac-Bonneval binnenrijdt wordt je aandacht meten getrokken door Château de Coussac-Bonneval omdat dit middeleeuwse bouwwerk boven de rest van het dorp uitsteekt.

Voor ons was het kasteel de reden om te stoppen en de auto eventjes te parkeren. Het centrum van Château de Coussac-Bonneval is niet groot en daarom misschien wel des te sfeervoller. In de hoofdstraat van het dorp staan de kenmerkende Franse woningen met gekleurde luiken voord e ramen. De enkele terrasjes die je hier vindt zijn in de zomermaanden over het algemeen goed bezet. De meeste toeristen die hier stoppen die komen voor het kasteel. Als je het kasteel wilt bezoeken dan moet je dat wel vooraf gereserveerd hebben. Zomaar op de bonnefooi naar binnen lopen kan volgens ons niet.

» meer over Coussac-Bonneval

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane is een spookdorp dat bekend staat vanwege het bloedbad dat hier op 10 juni 1944 plaatsvond toen de Duitsers het dorp omsingelden en vervolgens verwoestten.

Als fotograaf heb ik een fascinatie voor spookdorpen. Zo kwam ik op Rhodos geheel onverwacht het dorp Eleousa tegen en heb ik recent het Belgische spookdorp Doel nog gefotografeerd. Toen ik tijdens een persreis hoorde over het dorp Oradour-sur-Glane ben ik meteen gaan googelen en had ik al snel besloten dat ik dit unieke Franse plaatsje een keer moest bezoeken. In de zomer van 2016 heb ik tijdens de zomervakantie een tussenstop gemaakt bij Oradour-sur-Glane. Ik was net op tijd, want je kunt in de zomer tot 18 uur naar binnen en mag er tot 19 uur rondlopen. Ik had het geluk dat de avondzon op dit tijdstip zorgde voor een mooi belicht decor. Of ‘mooi’ het juiste woord is, is iets waarover je kunt discussiëren. Want hoewel Oradour-sur-Glane voor fotografen een plek is om van te smullen, is het verhaal achter Oradour-sur-Glane niet zo mooi.

» meer over Oradour-sur-Glane

Saint-Junien

Saint-Junien is een plaatsje dat gelegen is in het departement Haute-Vienne binnen de regio Limousin. Het oude centrum van Saint-Junien heeft nog een middeleeuws patroon.

Saint-Junien is een vrij groot dorp (ruim elfduizend inwoners) dat in het departement Haute-Vienne ligt. Het dorp ligt op ongeveer een kwartier rijden van Oradour-sur-Glane, wat misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio Limousin is. Op deze manier kwamen wij dan ook in Saint-Junien terecht, want het plaatsje vormt natuurlijk een ideale uitvalsbasis om Oradour te bezoeken. Wat we op dat moment nog niet wisten is dat Saint-Junien zelf ook absoluut de moeite waard is. Het dorp vind haar oorsprong in de vijfde eeuw na Christus, toen de van oorspong Hongaarse ascese Saint Amand zich aan de noordelijke oever van de rivier Vienne wilde vestigen. De christelijke heremiet Junian (Junien) werd op 15 jarige leeftijd een discipel van Saint Armand. Op de plek waar Saint Junian leefde staat tegenwoordig de gemeenschapskerk.

» meer over Saint-Junien

Saint-Yrieix-la-Perche

Saint-Yrieix-la-Perche is een middeleeuws dorp gelegen in het departement Haute-Vienne. In het jaar 2016 vierde Saint-Yrieix-la-Perche haar 1500-jarige bestaan met een groots aquarelfestival.

De naam dankt het dorp aan de heilige Yrieix (Aredius) die hier in de zesde een klooster stichtte. Het klooster zelf is inmiddels verdwenen. Wat wel overgebleven is, is een fraai dorp met een overduidelijk middeleeuws centrum. Dit autoluwe hart van Saint-Yrieix-la-Perche is een redelijk grote trekpleister onder toeristen die in de omgeving van het dorp verblijven.

 

» meer over Saint-Yrieix-la-Perche

Ségur-la-Chateau

Een dorpje dat zo weggelopen lijkt te zijn uit een boek van Charles Dickens. Zo omschrijft kasteelbewoonster Claudia van Chateau La Fragne het dorp Ségur-le-Château. En ze heeft helemaal gelijk.

Ségur-le-Château is een schattig dorpje dat gelegen is aan de rivier Auvézère. Het dorp staat op de lijst ‘Les plus beaux villages de France. Dit is de officiële lijst van mooiste dorpen in Frankrijk. Deze lijst omvat ruim honderdvijftig dorpen, wat slechts een deel van de ruim achtduizend dorpen is die Frankrijk telt. Dorpen die op de lijst van mooiste dorpen van Frankrijk staan hebben allemaal iets bijzonders. Vaak hebben ze een eeuwenoude geschiedenis, is het een vestigdorp of is het een plaatsje met een bijzonder verhaal. Stuk voor stuk zijn ze charmant, fotogeniek en zeer de moeite waard om als toerist te bezoeken. Zo ook Ségur-le-Château, dat in de negende eeuw na Christus ontstaan is in de huidige regio Limousin. 

» meer over Ségur-la-Chateau