Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Châlus

Châlus is een charmant dorp in de regio Limousin. Het dorp is bekend omdat de Engelse koning Richard I van Engeland hier in het jaar 1199 dodelijk getroffen is door een pijl. Hij was op dat moment ook hertog van Aquitanië.

In Châlus staan de ruïne van het kasteel Châlus-Chabrol. Dit is het kasteel waar Richard I Leeuwenhart van Engeland door een pijl om het leven werd gebracht. Op het moment dat je Châkus binnen komt rijden zie je Château de Châlus-Chabrol al liggen. Door de hogere ligging domineert dit kasteel het uiterlijk van het dorp. Opvallend element is de losstaande donjon die in de twaalfde eeuw gebouwd is. Daarnaast staat het hoofdgebouw dat tussen de 11 en 13e eeuw vorm heeft gekregen. Het kasteel staat sinds 1925 op de lijst met historische monumenten van het Franse ministerie van Cultuur. De stoffelijke resten van Richard Leeuwenhart bevinden zich in de kapel van het kasteel. Château de Châlus-Chabrol is niet toegankelijk voor bezoekers.

Dichter bij het dorp stond een tweede kasteel, Château de Châlus-Maulmont. De bouw van dit kasteel was begonnen in het jaar 1275. Tot ver in de achttiende eeuw bleef het kasteel intact totdat tussen 1794 en 1799 de noordwestelijke toren en het hoofdgebouw vernietigd werden. In de loop van de twintigste eeuw raakte het kasteel nog meer in verval waardoor je tegenwoordig niet meer dan een ruïne ziet staan die je niet mag betreden.

Het dorp zelf is een gezellig dorpje waarbij alle drukte zich concentreert aan de Rue de Marché. Hier zitten de dorpelingen en toeristen op de terrasjes die rondom de bescheiden fontein te vinden zijn.

Op vrijdagochtend is het extra druk. Dan vind van 8 uur tot iets na twaalven de wekelijkse markt plaats. Je koopt hier kleding, schoenen, tassen, groenten fruit en een aantal lekkere streekproducten.

Hier ligt Châlus

Weersverwachting Châlus

vandaag
5° / -2°
morgen
9° / 6°
1 dec
8° / 2°
2 dec
3° / -4°
3 dec
5° / -2°
Meer weer van Châlus op klimaatinfo.nl

Meer informatie